Nüüdsest rahvapõllumehe tiitlit kandev Ranet Roositalu on hääletuse tulemustega rahul.

„Inimesed tunnevad meid! Joosepi talu on kogu aeg pildis, kuna tegeleme jaemüügiga, suvel osteti meilt kõvasti maasikaid sissetegemiseks ja sotsiaalmeedias on meil ka hästi palju jälgijaid,“ oletas Roositalu, miks tema poolt nii palju hääletati. Teisalt arvab Joosepi talu noor peremees, et küllap sellega väljendati ka toetust kogu kodumaisele maasikakasvatusele, mis läbi raskuste ikkagi edeneb.


Roositalu kinnitas, et tänavu tööjõupuudust maasikapõldudel polnud: talu kasvatas seitset maasikasorti, mis kõik jõudsid värskelt tarbijani.

Joosepi talu peremees Hillar Lillo alustas koos perenaise Kaire Roositaluga Loko külas maasikakasvatust juba mitukümmend aastat tagasi. Praegu tehakse talus kõike koos: peremees on tegevjuht, perenaine vastutab tööliste eest, Ranet Roositalu tegeleb müügitööga ja agronoomina vastutab põldude eest, tema vend Romel on masinate peal.

Uueks maasikasordiks saab ’Joseph’


Noorperemees Raneti eestvedamisel on aastatega laiendatud kasvupinda, rajatud kiletunnelid ja soetatud uusi tehnoloogiaid. Maasikad kasvavad 35 hektaril, köögiviljad 40 hektaril. Noor peremees katsetab oma põldudel uusi maasikasorte, impordib Hollandist frigotaimi ja püüab igal aastal tootmisse mõne uue sordi lisada.

Joosepi talus kasvatati sel suvel seitset sorti maasikaid ja rahva lemmikuks tõusid peremehe sõnul nii ’Asia’ kui ’Sonsation’.

„Need kaks sorti meeldisid inimestele väga, aga muidugi oli väga suur huvi ka meie uue sordi ’Falco’ vastu,“ rääkis Roositalu. Ta lisas, et kuna ’Falco’ on praegu veel põllukatses, siis selle sordi osakaal ei olnud müügis nii suur.

Inimesed tunnevad meid! Joosepi talu on kogu aeg pildis ja sotsiaalmeedias on meil ka hästi palju jälgijaid. RANET ROOSITALU
Ranet Roositalu

Ranet Roositalul on praegu käimas uus koostöö Hollandi taimekasvatusfirmadega: Joosepi talu põldudel katsetatakse mitut uut nimeta sorti ehk nn numbrisorte. Peremees selgitas, et üks katse kestab kolm kuni neli aastat, enne kui uus sort on sobivaks tunnistatud ja endale ka nime saab.

„Hollandlased juba küsisid, et mis võiks olla uue sordi nimi. Ma plaanin pakkuda Joosepi talu auks uueks maasikasordiks ’Joosep’ ehk rahvusvaheliselt ’Joseph’,“ teatas noorperemees. Uus nimi läheb sellele sordile, mis kõige paremini põhjamaisesse kliimasse sobib. Rahvusvahelist nimekuju põhjendas ta sellega, et uusi sorte hakatakse kasvatama ka mujal Euroopas.

Plaanib tomatikasvatust suurendada


„Meil on praegu käimas põlluharimised, teatud maasikasortidele paneme talvekatteid peale, et külm maasikataimi ära ei võtaks, külvame küüslauku, siis hakkame uusi sisendeid-väetisi tellima,“ kirjeldas Joosepi talu noor peremees praegusi tegemisi. Ta lisas, et alanud on ka frigotaimede tellimine, tehakse põlluplaane ja valitakse uusi sorte, mida talus kasvatada.

Tallu paigaldatakse uusi tunneleid, kus lisaks maasikale hakkab kasvama ka varajane kartul ning tomatid.

„Kõik tunnelid ei lähe enam maasika alla, nüüd laiendame kõvasti tunnelites tomatikasvatust, nii et meie tomati osakaal kasvab jõudsasti,“ avas Roositalu tulevikuplaane. Ta selgitas, et nõudlus tomati järele on kasvanud ja järgmisel suvel pakuvad nad maasikate kõrval üha rohkem ka tomateid.