2 Söö tervislikult ja tee piisavalt trenni. Sinu maks tänab sind, kui hoiad kontrolli all kaalu ja hoidud seeläbi rasvase maksa haigustest. Üldine rasvumine võib põhjustada ka maksa rasvumist. Leia päevas vähemalt pool tundi liikumiseks, olgu selleks kas või tempokam jalutuskäik. Niisamuti tasuks hoida toidulaud mitmekesine ja tervislik. Minimeeri valmistoite ja suhkrukoguseid ning suurenda köögiviljade ja puuviljade tarbimist. Teadlik toitumine ja regulaarne sportimine vähendab keharasva, mis omakorda turgutab maksa tervist.

3 Ole ravimitega ettevaatlik. Osal ravimitel (näiteks kolesterooli alandavatel) võivad olla kõrvalmõjud, mis pole maksale head. Ka valuvaigistid võivad liigtarbimisel maksa kahjustada. Osa ravimeid kahjustab maksa siis, kui samal ajal tarbida alkoholi. Kombineerides rohtusid oma äranägemise järgi, võib see samuti mõjuda maksale kahjulikult.

4 Vähenda oma stressiallikaid. Maksahaigus võib alguse saada stressist, kuna selle leevendamiseks pöördutakse sageli just alkoholi, antidepressantide või neuroleptikumide poole. Nende liigtarvitamine teeb maksale liiga. Stress pärsib ka liikuvat eluviisi ja meelitab rohkelt sööma. Lisaks vallandub stressi ajal adrenaliin, mille lõhustamine tähendab maksale lisatööd.

5 Vaktsineeri hepatiidi vastu. Ägedatest maksahaigustest on kõige sagedasemad just viiruslikud hepatiidid, mida tänapäeval on teada vähemalt viit alatüüpi: A-, B-, C-, D-, E-hepatiit. Neid kõiki on võimalik diagnoosida vereanalüüsi alusel meditsiinilaborites.

6 Kaitse nahka. Insektitsiidide ja muude toksiliste kemikaalide kasutamisel kandke kindaid, pikki varrukaid, mütsi ja maski.

Kõik päeva jooksul tarbitu jõuab soolestiku kaudu maksa ning iga kord, kui maks teeb tööd, kaotab ta rakke. Maksa turgutamiseks võib apteegist soetada toidulisandeid, mis sisaldavad näiteks essentsiaalseid fosfolipiide.


Allikas: Südameapteek