Midagi sarnast, ainult veidi leebemal kujul, toimus viimati 11 aastat tagasi, 2010. aasta sügistalvel. Ka siis langesid öised temperatuurid alla –20 kraadi. Seejärel külm leebus, aga järgnes pikk ja lumerohke talv. Kuu keskmisena täiesti südatalviselt külm oli november aga viimati 1998. ja 1993. aastal. Nondel aastatel oli detsember pehmem, aga talve jätk üsna külm ja pikk.

Käimasoleva jõulukuu näitel on paslik pöörata tähelepanu sellele, mida kuu keskmine temperatuur õigupoolest näitab ja mida oleks kuu temperatuurirežiimi iseloomustamiseks veel vaja. Detsembri esimesel kümnel päeval langesid temperatuurid mõnes kohas korraks 28 külmakraadini. Kümne päeva keskmine Ida-Eestis oli umbes –12 kraadi. Kui nüüd detsembri lõpuni püsib nullkraadilähedane ilm, siis liites kolme kümnepäevaku temperatuurid kokku ja jagades kolmega, nagu aritmeetilist keskmist arvutatakse, saame igati mõnusa nelja külmakraadiga talveilma. Aga tegelikult seda kaunist talveilma peaaegu ei ole, vaid vahelduvad käre pakane ja sula!

Selleks et tegelikult valitsevas temperatuurirežiimis arvude keeles rohkem selgust saada, on vaja peale keskmise teada, kui palju temperatuurid hajuvad.