UNESCO maailma kultuuripärandi nimistusse kuuluv Hiiva vanalinn annab parima ülevaate sellest, kuidas vanad linnad Kesk-Aasias välja nägid. Enam kui 5000 aastat vana Buhhaara oli kunagi üks Pärsia tsivilisatsiooni keskuseid, kus on säilinud mitmed erakordsed vaatamisväärsused, nt V sajandist pärit Buhhaara kindlus ja XVIII sajandil valminud Bolo Hauzi mošee.
Timuri impeeriumi pealinna Samarkandi südames asuvale Registani väljakule kogunesid inimesed kuulama kuninglikke teadaandeid ja jälgima avalikke hukkamisi. Väljakut ümbritseb kolm erilise arhitektuuriga medreset.

Samuti Kesk-Aasia vanimate linnade hulka kuuluv Samar­kand oli XIV sajandil ka Timuri impeeriumi pealinn. Praegu kuulub see UNESCO maailmapärandisse kultuuride ristteena.

Linnast sõidame välja mööda vana Siiditeed, kus tuhandeid aastaid liikusid kaamelikaravanid väärtuslike kaupadega. Meidki ootavad rikkalikud turud värviliste kangaste, vürtside ja päikeseküpsete puuviljadega.
Usbeki pere traditsiooniline pühadelaud.

Maalehe lugejatele mõeldes oleme kavasse lisanud kohalike karjakasvatajate ja põllumeeste külastusi. Kuulub ju Usbekistan maailma suurimate puuvillatootjate hulka. Erakordse elamuse pakub ööbimine ehtsas jurtas.

Meie reisijuhiks on geograaf ja vabakutseline ajakirjanik Toomas Kümmel, kes on ka “Mõttetute riikide aabits 2” autor. Ta julgustab varuma aega, huumorimeelt ja uudishimu ning uurima järele, mis pagan üldse meie planeedil toimub.

Reis toimub 24. märtsist 3. aprillini 2022. Suure huvi korral toimub lisareis 7.–16. aprillini.

Jaga
Kommentaarid