Kaitse viljapuu-bakterpõletiku vastu

Viljapuu-bakterpõletik on roosõieliste puude ja põõsaste haigus ning seda peetakse üheks ohtlikumaks viljapuude haiguseks. Kuna Eesti on nimetatud taimehaiguse suhtes kaitstav piirkond, tuleb erilist tähelepanu pöörata haiguse suhtes vastuvõtlike taimeliikide taimepassil olevate andmete nõuetekohasusele. Kaitstava piirkonna staatus antakse riigile või piirkonnale, kus taimekahjustaja ei ole kohastunud ega levinud, kuid kus on oht selle levimiseks soodsate tingimuste tõttu.

Taimepassi märgis võib olla etiketil, paberkandjal, saatelehe, arvel või muul kauba kohta väljastatud dokumendil ning see võib olla prinditud ka otse taime potile.

EL-i välistest riikidest seemnete ja taimede tellimisel peab arvestama piirangutega. Teatud taimeliikide (põllu- ja köögiviljakultuuride) seemneid võib tuua ELi vaid sarnase heakskiidetud kontrollisüsteemiga riikidest ning mõningate taimeliikide sissetoomine on sootuks keelatud. Kõikidel seemnepartiidel ning taimedel peab sissetoomisel olema kaasas fütosanitaarsertifikaat, mille on väljastanud päritoluriigi riiklik taimekaitseteenistus. Tellija peaks enne tellimuse vormistamist veenduma selle dokumendi olemasolus. Juhul kui fütosanitaarsertifikaadi info toote juures puudub, tuleb see eraldi välja selgitada. Kehtestatud nõuete eiramisel ELi välistest riikidest saabunud seemned ja taimed hävitatakse või saadetakse lähteriiki tagasi ning raha selle eest tarbijal tagasi ei ole võimalik saada.

Kindlasti tuleks ostmisel silmas pidada, et ka Suurbritanniale laienevad seoses EList väljaastumisega samad reeglid, mis teistelegi EL-i välistele riikidele. Nimekirjad, millistest EL-i välistest riikidest milliseid seemneid tohib tellida või reisilt kaasa tuua, leiab põllumajandus- ja toiduameti kodulehelt.

Viljapuu-bakterpõletik
Viljapuu-bakterpõletiku kahjustus sarnaneb tulekahjustusega – õied, lehed ja viljad muutuvad esmalt hallikasroheliseks, siis pruuniks, kuid ei varise. Tüvele ja okstele võivad tekkida koorehaavandid. Koor vajub veidi sisse, koorealune puit on punakas. Iseloomulikuks tunnuseks on piimvalge või kreemika bakterilima eritumine haigestunud taimeosadest. Väga tihti esineb viljapuu-bakterpõletiku puhul haigestunud võrsete tippude kõverdumine 180° allapoole ehk nn karjusekepi sümptom.