Et õppida nägema kurja

Kirjandusteadlased on üritanud mõista krimiromaanide suure populaarsuse põhjusi ja sel teemal on kirjutatud kümneid uurimusi. Näiteks ühe teooria põhjal vajavad inimesed kriminaalseid lugusid selleks, et korrastada oma sisemist maailmapilti ning õppida nägema kurja.

Kogu universum põhineb põhjuse ja tagajärje teoorial. Ehk siis me püüame omistada põhjusi kõigele, mida tunneme ja kogeme. Igal tagajärjel peab olema põhjus, kuid inimene on seoste loomisel sageli ekslik kalduvuse tõttu otsida eelkõige turvalisust.

Aga maailm ei ole turvaline ning krimilood õpetavadki lugejaid leidma tagajärgede tegelikke põhjusi ning mõistma meid ümbritsevate inimeste tegelikke motiive, mis kokkuvõttes aitavad tuvastada hoiatuspunkte päriselus.

Kirjandusteadlased on üritanud mõista krimiromaanide suure populaarsuse põhjusi ja sel teemal on kirjutatud kümneid uurimusi.

Kas soovitakse krimiromaanidest õppida, on iseasi, kuid kirglikul krimkafännil peaks olema üsna selge pilt psühhopaatidest, pedofiilidest ja teistest endas kurjust kandvatest persoonidest, mis võiks nendega reaalases elus kohtudes vähemalt ohutuled põlema lüüa.

Mõistagi on ka teisi põhjusi, miks inimesed valivad lugemiseks krimiromaani.

Krimka aitab stimuleerida väsinud aju. Tänapäevases maailmas elatakse kiiret elu ning õhtul raamatuni jõudes on nii keha kui vaim juba kurnatud. Tempokas ja põnev krimiromaan tekitab adrenaliini, samuti õnnehormoone serotoniini ja dopamiini, mis leevendab väsimust ja annab võimaluse lugemist nautida. Aeglaselt kulgev ilukirjandus uinutab nobedalt.

Maalehe krimisarja uusi raamatuid saab veel viimaseid päevi tellida

Eelmisel aastal ülipopulaarseks osutunud 15osaline Maalehe krimisari saab tänavu 10 raamatust koosneva järje põhjamaade kuulsate krimkade näol. Sarjas on ka mitmeid esmailmumisi eesti keeles.

Krimisarja on võimalik veel viimaseid päevi tellida veebilehel maaleht.ee/krimisari ning esimene raamat „Kui kuningas sureb” jõuab Coopi, Selveri ja Prisma poodides müügile 7. aprillil.

Raamatud hakkavad ilmuma iga kahe nädala järel.

Kogu sarja või poole kaupa ette tellides on raamatu hind vaid 6,99 eurot. Kümne põneva krimiromaani kogutellimus maksab 69,90 eurot. Sarja eest saab tasuda kahes osas, makstes korraga viie raamatu eest 34,95 eurot.

Tellitud teosed toimetame teile viiest raamatust koosneva pakina Smartposti pakiautomaati tasuta. Pakiautomaadi kasutamine võimaldas meil sarjas avaldada senisest oluliselt mahukamaid raamatuid, mis muidu tavalisse postkasti ei mahu. Esimene postisaadetis viie raamatuga jõuab teieni mai alguses.

Tellimusi saab vormistada veebilehel maaleht.ee/krimisari või vajadusel helistades Ekspress Meedia klienditoe telefonil 680 4444 ning kirjutades e-posti aadressil klienditugi@ekspressmeedia.ee.

Teine võimalus saada osa Maalehe krimiromaanidest on osta neid sarja ilmumise ajal aprilli esimesest neljapäevast kuni augusti keskpaigani Coopi ja Selveri ning Prisma poodidest koos Maalehega.

Poest ostes maksab raamat 6,99 eurot, millele lisandub ajalehe hind 1,80 eurot.

Raamatute tutvustused ja tellimisinfo leiate veebilehelt maaleht.ee/krimisari.

Ikka krimka poolt

Krimka aitab maandada emotsionaalseid pingeid. Jah, põnevikud võivad olla hirmutavad, kuid krimikirjanik Michael Duffy kinnitusel olgu selleks siis vägivalda täis piibel või krimiromaanid, mõlemad aitavad meil oma hirmudega toime tulla. Tõestisündinud kriminaalne lugu haavab meie hinge, kuid hea krimka, kus kurjategija saab teenitud karistuse, leevendab ärevust.

Krimka lubab piiluda hirmuäratavasse ja salapärasesse maailma. Psühholoogid on öelnud, et halvad mehed teevad seda, millest head mehed unistavad. Krimiromaanid võimaldavadki headel piiluda halbade maailma ja kogeda seda, kusjuures turvaliselt.

Võtke väärt krimiromaan ja tüdimus on pühitud. Isegi kui paned raamatu jalutuskäiguks või õhtusöögiks käest, jätkab aju tööd loetu seedimiseks, mõtestamiseks ja lahenduse leidmiseks.

Igatahes on lugejad raamatukauplustes hääletanud krimkade poolt.