Tehases töötab Euroopa suurim kanepikoorimise liin. Eesti Maheproteiini Ühistu kvaliteedijuht Joonas Põllumäe: „Kõigepealt sorteerime seemned. Optiline sorteer eristab seemned värvi järgi, gravitatsioonilaual eristatakse need veel raskuse järgi. Vastavalt tera omadustele need kas kooritakse või lähevad koos kestadega õli pressimisele."

Koorimisseade kujutab endast trumlit, kus pöörlevad kettad. Kestad eemalduvadki seemnetest, kui need suurel kiirusel vastu trumli seina põrkuvad. Seejärel separeeritakse kestad seemnete hulgast tuulamise teel.

Põllumäe sõnul kogutakse kõik seemneosad kokku ja kõigel on oma otstarve, nii et tootmises jääke praktiliselt ei tekigi.

Sel moel töödeldi tehases eelmisel hooajal umbes 700 tonni seemneid, kuid tehasel on võimsust mõistagi enamaks.

Uus Eesti kanepisort


Eesti Maheproteiini Ühistu jaoks on väga oluline lõpptoodangu kvaliteet. „See on peamine argument müümisel. Meilt soovitakse mahetoodet ja oluline on seegi, et kanepitoodetes sisalduva psühhotroopse aine THC tase oleks võimalikult väike. Seetõttu kontrollitakse kõiki seemnepartiisid põhjalike analüüsidega, mis tehakse Euroopa laborites," selgitab Põllumäe.

Kvaliteetsema toodangu saamiseks on ühingu eestvõttel ja Hollandi aretajate abiga aretatud isegi omamaine kanepisort 'Estica'. See on kantud Eesti sordina ka rahvusvahelisse sordiregistrisse.

'Estica' erineb senini põhiliselt kasvatatud Soome päritolu õlikanepi sordist 'Finola' selle poolest, et selles sisalduva THC tase on oluliselt väiksem.

Eestis on lubatud THC sisaldus kanepiseemneis 0,2%, kuid ühistu Euroopa kliendid soovivad, et see tase oleks sada korda väiksem - 0,0025% ehk 2,5 mg kilogrammi kohta. Kui 'Finola' sordi seemnete puhul jääb see tase kättesaamatuks, siis 'Estica' seemnete kilogrammis on THC-d vaid 0,4-0,8 mg.

Eesti kanepiseemne eeliseks on ka suurem saagikus ja suurem seeme, mida on lihtsam töödelda.

Igati väärtuslik kanep
Põhjuseid selleks on küllaga, sest õlirikastes seemnetes leiduvas õlis on rohkelt polüküllastumata oomega-3-, -6- ja -9-rasvhappeid ja pealekauba veel organismile sobivas vahekorras.

Kanepiseemnete väärtuseks peetakse nende valgusisaldust, eriti aga valgu koostist. Kanepiseemnete valgus on rohkesti arginiini, histidiini ja väävlit sisaldavaid aminohappeid. Need seemned on suurepäraseks proteiiniallikaks.

Oomegarasvhapped toidavad suurepäraselt aju ning võivad olla abiks stressi ja keskendumisraskuste korral. 
Mineraalainetest on kanepiseemnetes mainimisväärselt kaaliumi, magneesiumi, fosforit ja kaltsiumi, lisaks tsinki ja rauda ning rasvlahustuvaid vitamiine. Külmpressitud kanepiõli sisaldab rohkelt E- ja A-vitamiini.

Mitmes mõttes kasulik


Eestis on kanepikasvatus viimastel aastatel hoogustunud, sest paljud põllupidajad on avastanud selle kultuuri kasvatamise positiivse poole.

Joonas Põllumäe sõnul on kanepi kasvatamine lisaks tulukusele positiivne ökoloogilises vaates. Nimelt on kanepitaim võimsa rohelise massiga, mis kasvades seob süsinikku ja vähendab sellega keskkonna süsiniku jalajälge. Kanepipõllu efektiivsust süsiniku sidumisel on võrreldud isegi metsaga.

Kanep seob oma suure rohtse massiga rohkelt õhus leiduvat süsinikku, olles niiviisi oluline ka rohepöörde vaates.

Lisaks sellele ulatub kanepitaime juur väga sügavale pinnasesse, tuues selle sügavamatest kihtidest ülespoole seal sisalduvaid mineraalaineid, näiteks kaaliumit ja fosforit. Seda saavad kasutada järgmised kultuurtaimed, mis sinna külvatakse. Sellega on kanep igati hea põllukultuur külvikorra laiendamiseks ja vaheldusrikkamaks muutmiseks.

Eesti Maheproteiini Ühistul on juba kujunenud koostöövõrgustik Eesti kanepikasvatajatega, aga et tehasel on potentsiaali küllaga, on kõik uued kasvatajad oodatud.

„Kindlasti tasub kanepikasvatusega katsetada. Tänaseks päevaks on meil juba palju kogemusi nii kasvatamise, koristamise kui toodangu realiseerimise osas. Kui varasemalt oli puudus seemnest, siis praegu on head 'Estica' seemet piisavalt saada," lisab Põllumäe.

Väga oodatud on juba kogemustega kanepikasvatajad, sest siis on rohkem ka kogemusi, mida omavahel jagada.

Ühistu pakub kasvatajatele erinevaid lepinguvariante. Näiteks kasvatuslepinguga saab kasvataja ühistult seemned külvamiseks ja garantii saagi müümiseks.

Kanepi külvamiseks on vaja eelnevalt teha kevadkünd, et taimed suudaksid umbrohuga konkureerida.

„Kui saak koristatud ja tonnistesse kottidesse pakitud, võetakse igast proov ja saadetakse laborisse analüüsimiseks. Kotid plommitakse kinni ja kui vastused seemnete parameetrite kohta on tulnud, otsustame, millise toote valmistamine on antud partiist kõige otstarbekam," selgitab Põllumäe. i

Jaga
Kommentaarid