E-poe pelgusest


Ülemaailmne pandeemia on sünnitanud uusi e-poode, nagu on tekkinud seeni pärast vihma. Ainuüksi Eesti-siseselt telliti 2021. aastal pakiautomaatidesse kolm miljonit pakki rohkem kui tunamullu. Lõputu poodide rägastik on tekitanud olukorra, kus kogenud e-poodlejad naudivad e-kaubanduse hüvesid, kuid puhtalt lehelt, ilma eelneva kogemuseta alustamine võib olla keeruline ja aeganõudev.

Sama lugu on ka armastatud muusiku Ivo Linnaga, kelle eelnev kokkupuude e-poodidega piirdus seni vaid kaaslase nässu läinud tellimuse vastuvõtmisega. “Proua tellib mul igasuguseid vidinaid. Ükskord leidis ta ühe väikese riiulikese, mida pidi pikalt ootama. Pärast mitut kuud jõudis lõpuks kohale vaid pakk salvrätikutega,” muigab Ivo. “Mu skepsis oli mõistetav – kunagi ei tea, mille sa lõpuks kätte saad.”

Lisaks hirmule, et kaupa pole füüsilisel kujul olemas, puudusid Ivol ka vajalikud arvutioskused ja tema sõnul on päris pood ju toredaks kohaks, kus inimestega suhelda, eriti maakohtades. “Elaks ma poodidest kaugemal ja ei omaks isiklikku sõiduvahendit, siis oleksin selle e-poodlemise sammu kindlasti varem teinud,” arvas Ivo Linna.

Ivo tunneb end hästi nii e-osteldes kui ka laval.

Ivo Linna valitud e-poed


Eesti E-kaubanduse Liit andis Ivole võimaluse e-kogemus omal käel läbi teha ja oma elu esimene e-ost sooritada. Selle jaoks anti Ivo Linnale vaba voli valida talle sobivad e-poed ja “menüü”. Aga kuidas üldse alustada, valik on ju lõputu? Mida üldse võiks vaja minna? Muidugi nentis Ivo tagasihoidliku mehena, et tal ei ole ühtegi erisoovi: “Kõik eluks vajalik on mul ju olemas, riideid ja jalanõusid kulub vähe ja neid on tegelikult kõik kapid täis.”

Milline luksus, kui ise selle transportimise pärast ei pea muretsema ja kõik toimetatakse koduukseni.

Ivo Linna

Parasjagu põhjaliku mõttetöö tulemusel osutusid väljavalituteks E-Selver ja Bauhofi veebipood. Kuna lähimad Bauhofi ja Selveri kauplused asuvad Ivo Linna jaoks Kuressaares ehk umbes 60 kilomeetri kaugusel, siis e-poe eelistamine säästaks juba puhtalt sõidu pealt ligi kaks tundi, rääkimata suurematest allahindlustest ja kopsakamast valikust. Tasub ka mainida, et Ivo jaoks oli tegemist tuttavate poodidega, mis andis e-kaubanduse suhtes veidi skeptilisele lauljale esimest e-ostu tehes kindlustunnet, et kaup on päriselt olemas ja jõuab ka päriselt temani.

KOMMENTEERIB Eesti E-kaubanduse Liidu tegevjuht Tõnu Väät

Ivo Linna on täiesti juhuslikult valinud oma esimeseks ostukohaks turvalise ostukoha märgisega tähistatud e-poed. Julgen arvata, et tegu oli õnneliku kokkusattumusega ja Ivo ei osanud hetkel veel ise seda otsida, kuid sellegipoolest kiidame teda ostukoha valikute eest. Soovitame kindlasti ka teistel algajatel alustada vastava märgise otsimisest, siis on kindel, et esimene kogemus möödub viperusteta ja on motivatsiooni ka järgmisel korral tellida.

Milline kaup jõudis ostukorvi?


E-Selveri ostukorv täitus Ivo Linnal eelkõige kuivainetega. Ostukorvi jõudsid ka purgisupid, õli, munad, juust ja palju muud. Lisaks toidukaupadele ka paar majapidamistarvet ja klaasipesuvedelik. “Valisin just sellised asju, mis kaua säiliks ja mida iga kord ei jaksa koju tassida,” kommenteeris Ivo Linna oma esimest e-ostu. Ivo oli esimeseks tellimuseks põhjalikult ette valmistunud ja koostanud ka ostunimekirja. “Eks ma enne konsulteerisin ikka prouaga ka ja uurisin, et mida meil täpselt vaja on.”

Bauhofi ampluaast sobiva valiku langetamine osutus aga isegi keerulisemaks, kuna tööriistade sektsioonis lõi Ivol silm tõeliselt särama ja valikuvõimalus kippus silme eest kirjuks lööma. Ivo sõnul on tal maal kogu aeg vaja midagi teha ja nokitseda ning kasulikud tööriistad kuluvad alati marjaks ära. Mida parem on tööriist, seda rohkem on võimalik aega kokku hoida. “See annab vabaduse, et ei pea iga pisikese töö pärast alati töökotta tormama või ise puudulike vahenditega tühja tööd rügama,” selgitas ta saagide alamlehel sobivat nurgasaagi valides.

Pilk Ivo Linna e-ostukorvi

Ivo Linna valmistus ostuks põhjalikult ja kirjutas vajaminevad asjad aegsasti üles, et midagi ei ununeks.
Ostunimekiri sai igati põhjalik.

Eriti hea nisujahu, VESKI MATI, 1 kg
Suhkur, DIAMANT, 1 kg
Sarveke Chifferini 4 tk, PANZANI, 4 x 500 g
Vabalt peetavate kanade munad, SELVER, 10 tk
Eesti juust 25,2% viilutatud, TRADITSIOONILINE EESTI JUUST, 500 g
Pikateraline riis 4 x 125 g, BOSTO, 500 g
Rapsiõli Olivia, OLIVIA, 500 ml
Äädikhape 30%, SFINX-E, 300 ml
Rassolnik sealihaga, PÕLTSAMAA, 530 g
Värskekapsaborš veiselihaga, PÕLTSAMAA, 530 g
Nõudepesuvahend Sensitive Tea Tree, FAIRY, 450 ml
Aknapuhastusvahend Optimal 7 Cristal Super Effect Trigger, AJAX, 500 ml
Tualettpaber Just1, 5-kihiline, ZEWA, 6 rl
Šampoon Ocean Energy, HEAD & SHOULDERS, 400 ml
Klaasipesuvedelik –20C etanooliga, MAYERI, 4 l

Tööriist peab Ivo sõnul olema hea ja kvaliteetne: “Olen neid odavaid tööriistu küll ja veel siin peale esimest kasutuskorda vandudes ja sõimates minema visanud.” Tööriistade puhul ei ole Ivo sõnul oluline odavalt läbi ajada, vaid pigem isegi veidi kallim variant valida. “Ma ei ole nii rikas, et osta odavat asja,” muigab Ivo. “Korralik tööriist on aastakümneteks.”

Lõpliku valiku langetamiseks pidi Linna isegi ühe telefonikõne tegema ja asjatundjatega veidi nõu pidama, et saaks kindla käega sobivate näitajatega nurgasae välja valida.

Kuidas jäi Ivo Linna e-ostuga rahule?


E-Selveris otsis Ivo endale kauba kohale toimetamiseks sobiva aja ja sisestas vajalikud kontaktandmed. Üllatus oli suur, kui kuller Ivole personaalselt helistas, et uurida, kas veidi varem võib ka tulla. “Väga võimas! Mind hämmastas, et ta võttis vaevaks päriselt helistada ja uurida, kas meile sobib.” Pärast kõnet oligi kuller kõpsti maja ees. “Leidis ise õige koha üles ka! See ei ole siin meie piirkonnas üldse nii iseenesestmõistetav,” oli Ivo vaimustuses. “Selline teenindus, heatahtlik ja korrektne suhtumine, poleks osanud oodatagi,” kiitis ta.

Kõik, mis sai välja valitud, tuli kohale, midagi ei olnud asendatud ega muudetud.

Ivo Linna

Süsteem toimis Ivo sõnul väga hästi. “Kõik, mis sai välja valitud, tuli kohale, midagi ei olnud asendatud ega muudetud. Järgmine kord, kui on vaja suuremat portsu, mida ei jaksa ise vedada, siis kindlasti tellime, see on nüüd selge!” jagas Ivo oma esimesi muljeid.

Bauhofist välja valitud nurgasae puhul teadis Ivo täpselt, mida oodata. “Internetis olid kõik andmed kohe näha ja valiku tegemine oli selle võrra kohe lihtsam,” nentis Ivo. “Tööriistade puhul peab ka silmas pidama, et need võivad jube raskeks osutuda. Milline luksus, kui ise selle transportimise pärast ei pea muretsema ja kõik toimetatakse koduukseni,” lisas ta. “Ei pidanud isegi muretsema, et kas ikka õige mudel jõuab minuni, kõige eest oli hoolt kantud!”

KOMMENTEERIB Selveri kommunikatsioonijuht Rivo Veski

E-Selver on Eesti (ja meile teadaolevalt maailma) esimene üle-riigilist hüpermarketi-suuruse sortimendiga värskete, jahutatud, sügavkülmutatud ja tööstuskaupade ning koduelektroonika kojuvedu pakkuv e-pood. Meie kogusortimendis on ca 12 000 toodet. Teenindame enamikku Eesti maakondi ja suurlinnu iga päev ning valitud tarnepäevadel nädalas suursaartel ja Kagu-Eestis. Keskmise ostu suurus märtsikuus on seniste andmete põhjal olnud 90 eurot.
E-Selveris saab valida ka seda, kas tellimus pakendatakse kile- või paberkotti, kas klient nõustub puuduva toote korral asendustootega või mitte. Lisaks kojuveole saab valida ka kaubale valitud kauplustesse järeletulemise võimaluse või kauba tarne selvekappi.

Soovitus: tõesti on endal lihtsam ja muretum!

Ivo sõnul on e-ostlemine justkui üks etapp, mis tuleb läbi teha. “Selle kogemuse peab ise läbi elama,” rõhutab Ivo ja soovitab kõigil järele proovida. “Saage rutiinist üle ja tehke see katsetus ära! Üks moment elus juures, kus endal on lihtsam, kergem ja muretum,” julgustab Ivo inimesi e-kaubanduse võimalusi uurima.
Ivo Linna on kindel, et suuremad sisseostud saavad edaspidi nende peres just e-poes tehtud. “Igapäevast piima ja leiba toome vast ikka ise poest, aga kui on vaja näiteks kuivainete varusid täiendada või kodukeemiat, siis kindlasti tellime!”

Eriti oluliseks peab ta e-kaubanduse lahenduste olemasolu kaugemates maakohtades elavatele inimestele, kes ei saa ise kuidagi liikuma. “Sellisel juhul on ju muinasjutuline, kui keegi sulle kauba koju kätte toob.”

Jaga
Kommentaarid