Rootsi aasta parim krimiraamat


Mida teeb lapsepuhkusele jäänud naisterahvas, kelle ema töötab raamatukogus ja kes on elanud keset kirjandust? Kui ta on rootslanna, siis võtab kätte arvuti ja hakkab mõistagi raamatut kirjutama. Mis geneetikasse puutub, siis järjekordne tõestus... Asa Larsson tahtis enda sõnul kirjutada lihtsalt ühe hea loo, aga kui sellele punkti pani, märkas eneselegi üllatuseks, et tulemuseks on krimiromaan.

Larssoni esikteos „Päikesetorm“ tunnistati Rootsis parimaks debüütkrimkaks ning valiti briti tõlkekrimikirjanduse auhinna CWA International Dagger nominentide hulka. Tema teist romaani „Veresüü” saatis aga veelgi suurem edu – see pälvis Rootsis ligi saja teose hulgast kodumaise autori kirjutatud aasta parima krimiraamatu tiitli.

Aga nagu ikka, vaatab põhjamaine krimka pilti veidi laiemalt ja kaardistab sotsiaalseid probleeme ning Larssoni raamatud pole erand.

Iseenesest pole Larssonil vaja oma lugudeks kaugelt inspiratsiooni otsida, sest ta kirjeldab iseenda elu, millele lisab mõistagi kuhjaga draamat ja täiendab kriminaalsusega. Larsson, nagu ka tema raamatute peategelane Rebecka Martinsson, on veetnud lapsepõlve Kirunas ning töötanud advokaadina maksude alal. Ning mõlemad on järeleandmatud ja vintsked, nagu Põhja-Rootsi naistele omane.

Samas on küsitav, kas Larsson sooviks olla Rebecka nahas, kes küll kaitseb maailma kurja eest, kuid saab seejuures kõvasti tümitada, ja seda mitte verbaalselt (seda kah), vaid otseselt. Aga paraku on võim ja vägi kirjaniku käes ning ta võib oma romaanide tegelastega käituda, nagu soovib.

„Veresüü” alguses on Rebecka haiguslehel ning räsitud nii kehalt kui eelkõige vaimult – pole lihtne elada ja olla, kui sinult tullakse küsima, mis tunne on inimest tappa. Jah, säärane on Rebecka saatus – põigates lapsepõlvemaale, sattus ta sündmuste keerisesse ning paljastades kirikuisade räpased mänge oli sunnitud paar kurja inimest teise ilma saatma.

Olgu keha ja vaimuga kuidas on, Rebecka juhtub taas Kirunasse, kus uuritakse ülimalt sümpaatse naispreestri mõrva. Eks ta ole. Kuritööd lihtsalt kleepuvad mõne külge kui liimiga.

Põhja-Rootsi meenutab oma olemuselt Eestimaa maakohti, kus naaber elab metsa taga, kogukond on ühtne, kuid pealtnäha vaikuses pulbitseb ikka mingi riid. Ning võõrad pole alati teretulnud, olgu nad nii abivalmid ja toredad kui tahes. Alati saab neile midagi ette heita – naispreestrile näiteks seda, et ta paneb õrnema soo endast liiga hästi arvama. Ju siis kuningriiklastele meeldib tasase, kuid mõrvarliku maaelu kujutamine, mis annab eheda pildi rootslaste loomusest.

sarja raamat

Maalehe krimisarja 10 raamatut

7. aprill – Elina Backman, Kui kuningas sureb”

21. aprill – Åsa Larsson, Veresüü“

5. mai – Geir Tangen, Maestro”

19. mai – Leif Davidsen, Vene lauljanna”

2. juuni – Lone Theils, Kurva poeedi naine”

16. juuni – Thomas Enger, Varjusurm”

30. juuni ­– Yrsa Sigurðardóttir, Kes teisele hauda kaevab”

14. juuli ­– Mats Olsson, Karista ja lase surra”

28. juuli – Susanne Jansson, Ohvriraba”

11. august ­– Anders de la Motte ja Måns Nilsson, Maakleri surm”

Raamatute tutvustused ja tellimisinfo leiate veebilehelt maaleht.ee/krimisari.

Aga nagu ikka, vaatab põhjamaine krimka pilti veidi laiemalt ja kaardistab sotsiaalseid probleeme ning Larssoni raamatud pole erand. „Veresüüs” vaatleb ta naiste allasurumist meeste poolt. Sest maskuliinses ühiskonnas ei ole õrnemast soost preestrid tavaks, eriti kui nad on feministid ja mässajad, olles pinnuks silmas nii oma ülemusele ja kolleegidele kui ka paljudele meessoost külaelanikele. Ja tapetud Mildred Nilsson oli just säärane – tema saabumine vaiksesse maakohta pööras kõik senised võimusuhted pea peale, ta rajas naisvõrgustiku ning lõi kiriku maadele rännanud emahundi kaitseks sihtasutuse. Aga et kõige selle eest eluga maksta...

Tõe, õiguse ja õigluse nimel


Paraku hakkab uurimine venima ning kuriteo jäljed jahtuvad tasapisi, ent õnneks on Rebeckal võime märgata ja leida seda, mida teised ei märka ega leia – tänu temale jõuavad politsei kätte tapetule saadetud ähvarduskirjad ja üks võigas joonistus. Ehkki Rebecka hoidub seekord sündmustesse sekkumast, lõpeb asi tema jaoks siiski mittesoovitud moel – ta pääseb küll eluga, kuid mitte terve nahaga. Aga kui tõde, õigus ja õiglus võidutsevad, pole kehalised ja hingelised traumad, mis peagi paranevad, liiga ränk hind.

Kuidas raamatut osta

Eelmisel aastal ülipopulaarseks osutunud 15osaline Maalehe krimisari saab tänavu põhjamaade kuulsate krimkade näol 10 raamatust koosneva järje.

Osta Konsumi, Maksimarketi, Selveri ja Prisma suurtest poodidest koos Maa­lehega. Raamat maksab 6,99 eurot, millele lisandub ajalehe hind 1,80 eurot. Sarja 10 raamatut hakkavad ilmuma alates 7. aprillist iga kahe nädala järel.

Telli kogu sari Ekspress Meedia e-poest koju. Kogu sarja või poole kaupa ette tellides on raamatu hind vaid 6,99 eurot. Kümne põneva krimiromaani kogutellimus maksab 69,90 eurot. Sarja eest saab tasuda kahes osas, makstes korraga viie raamatu eest 34,95 eurot. Tellitud teosed toimetame teile viiest raamatust koosneva pakina Smartposti pakiautomaati tasuta. Pakiautomaadi kasutamine võimaldas meil sarjas avaldada senisest oluliselt mahukamaid raamatuid, mis muidu tavalisse postkasti ei mahu. Esimene postisaadetis viie raamatuga jõuab teieni mai alguses.

Tellimusi saab vormistada veebilehel maaleht.ee/krimisari või vajadusel helistades Ekspress Meedia klienditoe telefonil 680 4444 ning kirjutades e-posti aadressil klienditugi@ekspressmeedia.ee.