Kohaliku vaimuliku kutsel oli ka mul hea meel selles töötoas osaleda ja veidi kokku puutuda põssankade traditsiooniga.

Kohe töötoa alguses selgus, et tegemist on imepeenes mesilasvahatehnikas tehtavate kaunistustega pühademunale, mis peidab endas sügavamat tähendust. Ning munade disaini keerukus pole ainus, mis põssankad ilusaks teeb, vaid see on palve…

Iga kaunistus ja sümbol munal on kindla tähendusega. Töötoa eestvedaja, Eestis elav ukrainlanna Uljana selgitas, et näiteks kaladega seotud sümbolid tähistavad tervist, aga kitsed, tuvi ja lilled armastust, putukad ja taimeornamentikad õnne, ruudud, ringid ja lained raha ning küllust või Jumala kaitsvat kätt.

Kogudusepreester Roman Kikh, kes käis palvuste vahepeal vaatamas, kuidas kabeli kohal oleva töötoa ruumides edeneb munade kaunistamine, selgitas, et Ukrainas on igal piirkonnal omad spetsiaalsed mustrid, nii et on võimalik tunda dekoratsioonide ja kaunistatud elementide kaudu, kust piirkonnast on kaunistatud muna pärit.

Munade kaunistamise tehnika on väga keeruline ja vajab kannatlikust.

Peenikese spetsiaalse kaabitsa ehk kistka abil sulatakse mesilasvaha ja tilk tilga haaval kantakse munale sellega erinevaid kujundeid. Siinjuures tasub märkida, et munad on eelnevalt tühjaks puhutud ning kaunistamiseks kasutatav munakoor on õrn ja sellega ümberkäimine nõuab erilist delikaatsust, sest võib mõraneda või puruks kukkuda.

Mesilasvahaga kantakse kaunistused munakoorele, siis muna leotatakse värvilahuses ning kui värvi on intensiivistunud ja külge hakanud, tuleb muna korralikult kuivatada. Kui muna on täielikult kuivanud, tuleb vahajooned küünlal sulatada, vaha jäägid ära pühkida ja järele jääb puhas mustrijoon.

Töötoa juhendaja Uljana selgitas, et olulisem tehnikast on see, mida mõelda või soovida inimesele, kellele muna kingitakse. Soov tuleb muna peale joonistada oma südamega.

Nende väärtuslike munade loomine nõuab keskendumist ja tähelepanu justnimelt detailide tõttu, kuid tulemuseks on vapustavad kunstiteosed, mida traditsiooniliselt kingitakse armsatele, pereliikmetele ja kogukonna juhtidele.

Seda kinnitasid teiste töötoas osalenud ukrainlaste loodud pühade munad, mis oma värvirohkuse ja detailsusega rõõmustaks igaüht ja olid võrratult ilusad ja täpselt välja joonistatud kujunditega. Tõelised meistriteosed.

Tegelikult on põssanka kultuur nii oluline, et arvatakse, et seda harrastati isegi eelajaloolises Ukrainas. Arheoloogid on selle teooria kinnituseks leidnud kaunistatud keraamilisi mune. Ukraina rahvapärimuse kohaselt võib põssanka aidata kurjuse eest ära hoida või et see maailmast eemalduks.

Hiljem segunes see munade ja keraamika kaunistamise tava kristlike tõekspidamistega, kuigi paljud inimesed arvavad endiselt, et dekoratiivmunad peletavad halba eemale.

See lootus oli ka sel korral kõigi hinges, kes kiriku töötoas osalesid.

Paljude perede jaoks Ukrainas on pühademunade loomine oluline kultuuriline rituaal, mis toob nad kokku igal ülestõusmispühal. See on iga-aastane traditsioon, koos olemiseks ja üksteisele hea soovimiseks. Munade kaunistamist peetakse samuti palveks ja pühaks.

See on üks viis, kuidas tegutsetakse väikeses kirikus Tallinna vanalinnas Ukraina heaks. Kirik pakub palju erinevaid tegevusi igapäevaselt, olgu selleks humanitaarabi, hingehoid või väikesed koostegevused. See töötuba oli hingekosutuseks ja palveks, seal viibimine oli suur rõõm, kuid seda saatis siiski kurbus.