Millistesse Ukraina paikadesse on kiirabiautod saadetud?
Sõltub sellest, kust tellimused tulevad. Enamus on neist linnadest, mis on rindeuudistest läbi käinud. Üks hulljulge juht viis auto isegi kahe rindejoone vahelisele eikellegimaale. Harkov on üks levinumaid sihtpunkte olnud.

Mida arvate sellest, et Johanna-Maria Lehtme kõne ajal oli teisipäeval riigikogu saalis palju puudujaid?
Usume, et puuduvad poliitikud jälgisid ettekannet tähelepanelikult oma toast. Kahjuks on see formaat nii välja kujunenud, et olulise tähtsusega riiklik küsimus on opositsiooni projekt ja esinevad nende poolt kutsutud külalised. Eks koalitsioon käitub siis vastavalt, millest on kahju, sest vähemalt antud küsimuses ei tohiks olla meie ja teie projekte, vaid me peaks kõik olema ühe asja eest väljas. Slava Ukraini ei seo ennast ühegi erakonnaga, vaid eeldab, et toetuses Ukrainale ollakse ühtsed. Poliitikud peaks siin oma ego tagaplaanile jätma.

Meelis Oidsalu käis ERR-i arvamusportaalis välja, et MTÜ Slava Ukraini vajab otserahastust valitsuse lisaeelarvest. Kas nõustute?
Täielikult. Slava Ukraini on sõja algusest saadik protsesse lihvinud, oleme teinud palju vigu, millest ka kiirelt õppinud. Tööl on professionaalne meeskond, paigas organisatsiooni struktuur ja kvaliteedijuhtimise protsessid. Meil on võrgustik nii Eestis kui Ukrainas ja koostöö toimib teiste üheduste ja organisatsioonidega. Iga nädal muutume paremaks ja just siis, kui oleme kõige paremad, saavad meil vahendid otsa, aga karta on, et sõda mitte.

Millal lähevad järgmised kiirabiautod Ukrainasse?
Kolmapäeval läks neli ja reedel läheb neli või viis. See sõltub, kui kiiresti saame komplekteeritud. Mõnes mõttes on see nagu töö konveieril.

Mitme kiirabiauto ostmiseks on praegu MTÜ-l vahendeid?
Palju sõltub sisust, aga kui samas tempos edasi, siis veel mõni nädal ja ressursid on otsas.

Miks olete otsustanud Ukrainat toetada kiirabiautode ja meditsiinitarvikutega?
See on kõige efektiivsem viis, kuidas väikeste ressursidega saavutada võimalikult suur ja kiire mõju.

Kust peamiselt kiirabiautosid ostetakse?
Oleme enamvähem kõik kokku ostnud, mis on Eestis ja Soomes saadaval. 14 kiirabiautot saime Taanist, kus oli just toimunud masinapargi vahetus. Sobivate autode leidmine läheb järjest keerulisemaks ja kaugelt nende ühekaupa toomine on ressursimahukas. Peab olema ka kindel, et tegu on töökorras masinaga või masinaga, mille saab mõistliku pingutusega töökorda viia.

Kuidas leiate inimesi, kes on valmis abi pommirahe alla viima?
Seni pole vabatahtlike leidmisega probleeme olnud. Tahtjaid on rohkem, kui suudame rakendada. Toimetame siit autod piirile, kus need viiakse üle ja siis tulevad juhid, kes need sihtpunktidesse toimetavad. Suurem probleem on olnud just piirilt edasi toimetamisega, aga ka sinna oleme leidnud lahenduse.

MTÜ Slava Ukraini tegevjuht Johanna-Maria Lehtme tegi teisipäeval riigikogu ees emotsionaalse avalduse
"Lugupeetud Riigikogu liikmed! Enne, kui ma alustan, tekib mul küsimus, et me arutame riikliku tähtsusega küsimust. Ma olen lennanud eile õhtul Ukrainast tagasi, et pidada seda kõnet – ja saal on tühi. Ma tean, et ühel teie riigikogu kaaslasel on sünnipäev. Ma siiralt loodan, et praegu ei sööda torti kuskil kabinettides," alustas Lehtme kõnet.


Ta rääkis, kuidas tema ja MTÜ Slava Ukraini on koostöös teiste organisatsioonidega Ukrainat seni aidanud, kuid lisas, et Pagulasabi, Päästeliit, Mondo, Slava Ukraini ja teised vabatahtlikud organisatsioonid on olukorrale suutnud reageerida kiiremini ja paindlikumalt kui riik.


Lehtme loetles asju, mida Ukraina vajab: toitu, kütust, relvastust, kuuliveste, ballistilisi kiivreid, meditsiinitarvikuid, ravimeid. Ta lisas, et tekkidest, patjadest ja kaisukarudest seal puudust ei tunta.


"Lubage meil aidata. Meie vajadus on väga lihtne. Me vajame tegutsemiseks rahalisi ressursse. Kui rahaline ressurss saab otsa, siis kõik meie loodud kontaktid, võrgustikud, teadmised, kompetents jääb lihtsalt kasutult seisma. Kuulake, mida ukrainlased teilt paluvad! Aidake meil aidata!" ütles ta kõne lõpus.


Järgnesid saadikute küsimused ja Lehtme vastused. Küsijate seas oli ka Andres Metsoja (Isamaa), kes päris, kuidas saaks Eesti Lehtme arvates veel rohkem panustada ja mida me peaks muutma?


"Ma kordan jällegi: kuulake, mida ukrainlased küsivad. Saatke seda, mida küsitakse. Ärge tegelege asendustegevustega, seda ei ole vaja, selle jaoks ei ole aega. Täna öösel surid minu sõbranna ja tema laps. Mul ei ole enam nendega aega. Saatke seda abi, mida teilt küsitakse, ja tehke seda kohe! Ma vabandan," ütles Lehtme, kui oli nutma hakanud.


Lehtme lisas, et "Ukraina heaks" loodi juba 2014. aastal ning sõda ei alanud tänavu, vaid ammu. Seal on koos Mondo, seal on koos Pagulasabi ja Ukraina Kultuurikeskus. Neile saab annetada. "Te võite meile annetada, meil on selle üle väga hea meel. Minge palun lehele slava.ee. Miks ma olen niimoodi riides? Sellepärast, et ma pean kiirabisid ostma minema. See auto on ka rehve täis, seal on ilmselt väga palju sodi sees, mis on saadetud. Nii et saatke kiirabide jaoks raha. Saatke abiraha," ütleb Lehtme.


Nimekiri esemetest, mida Ukraina haiglad hetkel vajavad:
Kõik haavasidemed

Kuivad steriilsed sidemed

Põletusplaastrid

Põletusgeelid

Glütseriini rektaalsusposiidid 1G/2G N10

Kanderaam (mobiilne, pehme)

Kanderaam (jäik)

Raadiosaatjad

Termokaamera

Kaasaskantav gaasipliit koos gaasiballoonidega

Pealambid

Taskulambid patareidega

Nuputelefonid

Kanister valamisotsaga 10L

Kanister valamisotsaga 20L

Tonomeeter

Termotekid

Kauapõlevad küünlad

Tikud

Patareid - Krona, AA, AAA


Toit:

Konservid

Müslibatoonid, halvaa

Püreesupid - näide Salvest Presto - väga hea pakend!

Jaga
Kommentaarid