Eesti parima lisandväärtusega toiduaine kuldmärgi võitis tänavune parim piimatoode, milleks on Tere HI!Fiber kiudainetega virsiku-kurkumi laktoosivaba jogurt, mis on valminud koostöös Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse teadlastega. Tänavune parim piimatoode sisaldab ohtralt kiudaineid, mis toetavad kõhutervist ja seedimist. Jogurt on lisaks laktoosivaba, ilma lisatud suhkruga ja rikastatud D-vitamiiniga. Toote välja töötamiseks viidi läbi terviseuuring ja uuriti, kuidas mõjub kiudainete kompleksi ja D-vitamiiniga rikastatud piimatoode eestimaalaste organismile.

Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul näitas tänavune konkurss väga tihedat konkurentsi. „Konkursile esitati tõesti parimatest parimad tooted, mida kinnitavad ka nende toodete tugevad müüginumbrid – tarbijad on need tooted juba omaks võtnud ja oma rahakottidega hääletanud. Nüüd on oma sõna öelnud ka hindamiskomisjoni eksperdid,“ ütles Sirje Potisepp. Kokku osales tänavu konkursil 66 ettevõtet 161 tootega.

Eesti parima toiduaine hõbemärgid 2022 anti järgmistele toodetele:

Lastetoit. Salvesti ökoloogiline toortatraroog veiselihaga sarjast Põnn. Valminud kodumaisest mahetoortatrast ja veiselihast, lisatud ökoloogilisi köögivilju ja maitsetaimi.

Piimatoode. Tere HI!Fiber kiudainetega virsiku-kurkumi laktoosivaba jogurt, valminud koostöös Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse teadlastega.

Kaste. Valio Eesti kreekapärasest tzatziki kastmest inspireeritud Alma Kreeka stiilis DIP! Tzatziki. Põhikomponendiks on kohupiimakreem, vähem rasva, rohkem valku.

Lihatoode. Talleggi Eestimaine brioleririnnafilee HKScan Eestilt. Eestis ja antibiootikumideta kasvatatud broiler sisaldab palju valku ja vähe rasva.

Pagaritoode. Leiburi rukkipala idandatud rukkiteradega. Sisaldab 82% täisterarukkijahu, on rikas kiudainete poolest ja valmistamisel ei ole lisatud suhkrut.

Köögiviljatoode. Kadarbiku ahjusegu riivitud ja tükeldatud värsketest köögiviljadest (porgand, nuikapsas, kaalikas ja suvikõrvits). Töötlemata ja lihtne valmistada.

Kalatoode. Heimon Kala külmsuitsu vikerforell dzinni ja kadakamarjadega.

Valmistoit. Lunden Food OÜ Chef Lundéni India kauss kitchari ja paneerjuustuga. Inspireerituna India köögist, viies maitserännakule. Toode on käepärases pakendis.

Kondiitritoode. Kalevi Saarepiiga piimašokolaad leiva ja jõhvikatega.

Magustoit. Balbiino Smuutike mustika-vaarika sorbett, rasvavaba, sobib ka veganitele.