Mees. Mehelikkus. Igaüks, kes mõnd alkohoolikut tunneb, ja neid tundjaid pole üldsegi vähe, teab väga hästi, et mehelikkuse minetajate hulgas on viinavennad tõelises avangardis. Alkohoolik on reeglina impotentne, loodus kannab selle eest hoolt. Sellest ja teistest alkoholi kahjudest on räägitud ja küllap suhteliselt põhjalikult, kuid see hääl kõlab tuhmilt ja jääb ridade vahele.

Alkoholikahjude käes, kasvõi läbi abielu- ja peresidemete kannatavad tuhanded ja tuhanded naised ja lapsed, ent millal nad enda kaitseks sõna saavad? Rõhuv enamus neist kannatab vaikides, kasvõi juba sellepärast ei söanda mitmel erineval põhjusel sõna võtta. Nende eest rääkimiseks peaks meil olema kutsutud riigikogulased ja mitmed muud asutused ja institutsioonid.

Sealt ülalt tuligi viimati hääl. Meedia märkis selle ära, kuid arvake, kellele nad asjatundlikuks kommentaariks sõna andsid? Õigesti arvasite: alkoholitootjatele muidugi! Nemad olid mõistagi sügavas mures alkoholi ja selle tarbijate käekäigu pärast, olles kaljukindlalt veendunud, et igasugused vägijookide piirangud viiksid veel palju hullemasse seisu, kui see praegu on.

Seesugustes juttudes kõlab alati sõna "salaviin". Ning miks ka mitte, selle maagilise nähtuse taha on jäänud ja jäävad ka edaspidi kõik katsed olukorda alkoholi kaubanduses, reklaamis ja tarbimises otsustavalt muuta. "Salaviin" sulgeb suud, on viinakatkust kasulõikajate arsenalis põhiargumendiks ning paneb paika igasuguse viinavastasuse.

Arutelu salaviinast ja selle võimalikust pöörasest levikust on omandanud ülima loogika näo, see vajutab ka kõige vintskemad karsklased põlvili. Jah, raiud lohel ühe pea ära, kasvab kohe kaks asemel. Seepärast - las ta parem möllab. Alkoholi vaba voolamine on tõhusaim vahend koletu salaviinaohu vastu. Ehk oleks tark näiteks õllesummeri kõrval tõelistele meestele ka viinasummer etendada, (kooli)noorte tarvis aga kõiksugu kleepuvate purgijookide oma.

Nii oleme oma alkoholihädaga justkui kännu taga - ühiskonnas valitseb mingi iseäraline viinavendlus, mingi seletamatu tardumus ja tahtetus sellest vabanemiseks.

Usku sellesse enam pole.