Oleme olukorras, kus noored lahkuvad hulgakaupa maalt, iive on madal ning rahva tulevik ohtu seatud. Kes selle vastu veel peaks huvi tundma kui mitte meie eestlased omal kodumaal. Rahvuste välja toomine pole halb komme, vaid pakiline vajadus. Ent kusagil ametkonnas on antud loll käsk varjata tõde nii kuidas vähegi võib. Kui sellest lähtuda, peaks meile eeskätt rõõmu valmistama kõrge iive Aasias või Aafrikas, et näe meid jääb vähemaks, aga nemad seal teevad nii tublit tööd, et kui meie oma väiksuse ja kahanemisega hätta jääme, tulevad nemad ja täidavad meie tühjeneva maa. Peaasi, et on inimesi, on tööjõudu, rahvus pole tähtis.

Sedasi mõeldes aga kipub kõik, mis meile kallis ja väärtuslik, laiali jooksma. Mille nimel me siin Eestis siis üldse elame! Unustagem eesti keel ja meel. Globaliseerume, internatsionaliseerume! Kaome ära, upume sisse!
Mõistagi pole andmed rahvuste kohta (veel?) salastatud. Ei, pigem on need osaliselt varjatud. Kusagile näppides, kusagilt koukides saab need ehk lõpuks teadagi.

Aga tegelikult peaksid need olema sedavõrd esil, et kõigile meist oleksid need hõlpsasti teada. Koos kommentaaride ning selgitustega asjatundlikelt inimestelt, koos konstruktiivsete ettepanekutega, mismoodi meie kui rahva käsi tegelikult käib. Ning selle põhjal seegi, mida me peaksime päevselgelt kehva olukorra parandamiseks tegema.

Meie aga, kui lennuvõimetud linnud pistame pea liiva sisse ja teeme näo... Jah, mis näo me teeme?

Kõik see kokku meenutab tsaariarmee soldatit ammustest aegadest.. Kes vastas ülemuse päringule selgelt ja lihtsalt: ei julge teada!