Vahe on aga selles, et kui Savisaare puhul ei rääkinud keegi aadetest, siis seekord on just see teema tõstatunud parteisiseses arveteklaarimises keskseks.

“See erakond on meie kätega ehitatud,” valas oma kibestumise telekaamerate ees sõnadesse IRLi veteranliige Aimar Altosaar.

Mõistan nii tema kui ka teiste vanade isamaalaste südamevalu, kes mitte ainult parteid, vaid ka riiki üles ehitasid. Nemad sellist Eestit kindlasti ei tahtnud. Aga sellest hoolimata on neist nüüd saanud omaenese parteikaaslaste suus irooniliselt “kampsunid”. Samal ajal on praeguse elamislubade skandaali peategelased tuntud kui korruptsiooni tappa lubanud “äraostmatud”.

Kuigi aadetele jääb Eesti poliitikas üha vähem ruumi, ei tohiks sellega kaduda eetika inimestes enestes. Isegi peaminister Andrus Ansip on vaat et kategooriliselt välistanud võõrtööjõu ulatusliku sissetoomise ja suutnud ohjeldada ultraliberaalseid parteikaaslasi.

Võib-olla ongi tegu paari inimese personaalküsimusega, võib-olla on kõik tähtede poolt ette määratud, nagu tänases Maalehes võib lugeda Igor Mangi ennustusest, kes nii Indrek Raudsele kui Nikolai Stelmachile novembris era- ja ametihuvide konflikte ennustas.

Selge on aga see, et elamislubade äri ajel muutub kodusõda IRLis vana kaardiväe ja noorte vabariiklaste vahel üha tõenäolisemaks. Nagu ütles Altosaar, on rahulolematuid palju rohkem kui need pea 80, kes parteisisese protestikirja allkirjastasid.

Sel laupäeval toimub IRLi erakorraline volikogu. Ei hakka ennustama, kuidas see läheb ja lõpeb. Kas patused saadetakse tuleriidale ja elu kulgeb edasi. Või klopivad veteranid ja aatemehed oma kampsunid tuhast puhtaks, läidavad taas tõrviku ning astuvad oma teed.

Esmalt aga, nagu ütles Lagle Parek: “On aeg, et räägime tõest.”

Tõe rääkimisele seisavad lähedal ilmselt ka sotsid, kes otsustasid novembri lõpus alustada Vene Erakonnaga Eestis koostöövormide otsimist. “Meie eesmärgiks on murda usaldamatus kogukondade vahel,” ütles sotsiaaldemokraatide esimees Sven Mikser.

Kas seekord murdub usaldamatus või erakond? Elame, näeme.