Sotsiaalkulutused inimestele ei tähenda ainult raha. See tähendab ka sotsiaaltöötajate tõsist tööd: abivajajate juures kodus käimist, niisama rääkimist, käehoidmist, maailmaasjade üle arutamist, vajaduste ärakuulamist ja kaasaelamist, mõne muu abistaja leidmist, hooldaja kutsumist, poeskäimise korraldamist… See on raske töö ja selle eest makstav palk pole kindlasti piisav. Aga seda makstakse, ja makstakse ka inimestele sotsiaalabiraha, et nad hakkama saaksid. Sest need on inimesed, elavad olevused meie keskel.

Iga vald hoolitseb oma vaeste eest. See on nii loomulik, et kui seda ei tehtaks… Polegi mõtet arutada, mis siis oleks, kui seda poleks. Nii lihtsalt on. Hiiumaal on aga üks inimene (küll koos vabatahtlike abilistega, aga see ei loe), kes hoolitseb aastas sadade loomade eest. Nõustab, sõidab oma autoga teise saareotsa loomadele järele, korraldab nende ravi, toidab, kasib, silitab, räägib. Ja see pole omavalitsuste silmis just kui midagi.

Unustatakse ära, et Kuulikodu ja Kadri Taperson teevad seda teiste inimeste eest. Tänu Kuulikodu tegutsemisele saavad omavalitsused ja paljud Hiiumaa elanikud elada mugavustsoonis. Kui Kuulikodu poleks, oleksid omavalitsused sunnitud sugugi mitte väikese hüljatud lemmikloomade probleemiga ise tegelema ja ka raha kulutama. Praeguses mugavustsoonis on aga lihtne jätta see tegemata ja lasta Kuulikodul omapäi ning “ju ta kuidagi hakkama saab” tegutseda.

Kui jutuks tulevad vallavaesed-lemmikloomad, kelle on maha jätnud hoolimatud omanikud; loomad, kes on leitud metsast, põllu äärest või poe eest ja kes tuuakse või palutakse viia Kuulikodusse, et seal nende eest hoolitsetaks ja neid ravitaks, siis jäävad omavalitsuste kõrvad kurdiks. Näidatakse näpuga seadust, kus pole kirjas kohustust teha seda ja teist. Kui pole kohustust ja pole seadust, siis pole probleemi olemas.

Inimlikkus on eranditult kõigi rahvaste kultuuride ja ka religioonide üks tähtsaim osa. Need inimesed, kes peavad inimlikkuseks vaid inimeste aitamist ja vaid seaduse järgi käitumist, on kaugel selle sõna tähendusest arusaamisest. Seadus ei nõua paljusid asju – ka kodus lapsele pai tegemist -, aga see on loomulik, et seda tehakse.

Miks Hiiumaal on tähtsatesse ametitesse valitud inimesed, kes leiavad, et toetamist pole väärt see inimene, kes on võtnud enda hingeasjaks väga suure tüki Hiiumaa elusa osa eest hoolitsemise ning teeb seda teiste, hoolimatute inimeste eest?

Viies ajalehes ja veebilehes – Läänlases, Lääne Elus, Hiiuelus, Hiiumaas ja Hiiu Lehes – on praegu üleskutsed, et ärgitada tegutsema hea eesmärgi nimel ja kas või üht eurot annetama. Kui pole eurot, toeta või vähemaga.

Kõigi annetajate vahel loositakse välja kahe inimese puhkepakett Fra Mare spaas Haapsalus (majutus mugavas talassohotelli kahekohalises toas, üks öö – saabumine kl 15 ja lahkumine kl 12, üks rikkalik hommikusöök kahele restorani buffet’s, hommikuujumine Thalasso Day SPA mereveebasseinis kl 6–9, piiramatu Thalasso Day SPA basseini- ja saunapargi külastus kl 13-22).

Toeta loomi
• MTÜ Kuulikodu: SEB 10220110693012.
Välismaalt annetades: EEUHEE2X (BIC/SWIFT); IBAN EE551010220110693012 SEB

• Swedbank 221057445617