Üldse võib langenud naftahinda pidada Eestile tervikuna ju meeldivaks nähtuseks. Me oleme kütust importiv riik, hoolimata kunagistest telereklaamidest ei ole ühestki diivanist naftat välja purskama hakanud. Kui odav nafta tekitab kusagil probleeme, siis enamasti asuvad need hädad kuskil meist kaugel.

Kuid olulise erandiga. Eestis on üks maakond, Ida-Virumaa, mis tunnetab madalat kütusehinda omal nahal väga valusalt. Teade poole tuhande inimese koondamisest põlevkiviõlitootjas Viru Keemia Grupp näitab, kui sõltuv on piirkonna heaolu sellestsamast globaalsest naftatrendist.

VKG halb uudis tootmist koomale tõmmata, pole esimene omasarnane ega pruugi kahjuks jääda ka viimaseks. Praegu ju ettevõte jätkab oma uuemates vabrikutes tööd, naftahind võib aga veelgi kukkuda.

VKG halb uudis pole esimene omasarnane ega pruugi kahjuks jääda ka viimaseks.

Alles mõne päeva eest leidis aset märkimisväärne sündmus, mis seda ilmselt mõjutab: Iraani-vastaste rahvusvaheliste sanktsioonide lõpetamine. Ida-Virus on tegutsemas ka teised suurettevõtted, Eesti Energia sealhulgas, kelle töö jaoks kõik see üpris suurt tähendust omab.

Kui statistikat vaadata, siis oli juba mullune sügis Ida-Virumaa tööhõives päris kehv. Augusti lõpus oli maakonnas registreeritud 5416 töötut, aasta lõpu seisuga 6565 ehk üle tuhande töötu rohkem. Töökohtadega on aga nii, et neid vähendada saab suhteliselt ruttu, juurde tekitamine on aga pikaajaline töö ja vaev. Lihtsam oleks hoida olemasolevat, kuid riigi meetmed põlevkivisektori tööshoidmiseks on pigem jäänud arutelu tasandile. VKG sarnaste halbade uudiste puhul muidugi hakatakse kõnelema nende forsseerimisest, maksustamise paindlikumaks muutmisest jne. Kui see kõik väga lihtsalt käiks, oleksid need sammud juba ammu tehtud.

Aga kes on enne kuulnud, et riik oma paberitesse kirjutatud maksudest hõlpsalt loobuma kiirustaks? Teiselt poolt on tegu ka ideoloogilise dilemmaga – Eesti avalikus pildis on päris palju tooni andmas ka neid, kes põlevkivisektori tööshoidmisele üldse pika hambaga vaatavad ja leiavad, et panus tuleb tuleviku nimel teha ikkagi taastuvenergiale. Kuigi selle juures ei meeldi kellelgi välja öelda, et konkreetne kaevur Mati või Vasja peaks puhtama tuleviku nimel homme lahti lastud saama.

Ida-Viru kohaliku venekeelse spetsiifika puhul on muidugi selge, et naftahinnast tingitud probleemid sealsele elanikule üllatusena ei saabu.

Ida pool riigipiiri on need mitu korda hullemad. Märgakem kas või seda, millist furoori tõi kaasa Vene hoiupanga juhi German Grefi lause Venemaa downshifting’u kohta.