Pro Kapitali maja, puhvetidaam

Meil ei lähe midagi raisku, küpsetame täpselt nii palju kui vaja, siin oma ahjus. Ja kõik ostetakse päeva peale ära, juurdegi tuleb teha. Salateid toome ka kümne kaupa sisse. Polegi ülejääki, millega midagi teha.

(Ligidal asuva bistroo daamid on küll alguses nõus lahkelt rääkima: neil on ülejäägi jaoks üks korralik tünn, eks see siis biojäätmetesse läheb, aga osa asju leiab ka mingil kujul uuesti kasutamist, kuidas, see täpsemalt ei selgu. Aga nemad pole nõus oma näo ja nimega pildi peale tulema. - Toim.)

Anni Arro

restorani­pidaja, meisterkokk

Meil vist ei jää eriti toitu üle. Meil on asjad niimoodi planeeritud, et ikka kõik kasutame ära. Ja kui hakkab millegi lõpukuupäev lähenema, siis tehakse sellest päevapakkumine või läheb oma meeskonna päevatoiduks.

Kui klientide taldrikult jääb konte üle, siis võetakse koertele kaasa. Et midagi väga raisku läheks, sellist asja küll ei ole või vähemalt ei tohiks olla, et viskad ämbritega toitu ära.

See tähendab ebaprofessionaalset kokka. Pigem võib see probleem olla kriitiline poodidele, kus müüakse valmistoitu. Õudne raiskamine!

Aigar Brett

Luke Farmimeierei OÜ juhataja

Eks ikka jääb üle. Oma loomadele-lindudele saab siis antud. Päris supikööki pole me pidama hakanud. Ikka koduloomadele.

Mis tööstuslikust tootmisest üle jääb, käest ära läheb ja inimtoiduks enam hea välja ei näe, selle anname samuti oma loomadele. Mul joovad sead ülejäänud vadaku ka ära. Läbi toruühenduse läheb neile.

Riina Vändre

Olde Hansa turundus- ja kommunikatsioonijuht

Oleme püüdnud oma 15aastase kogemuse juures toidukogused nii täpseks kalkuleerida, et toitu jääks väga vähe järele. Kui tuleb ette ülejääke, siis hoiame seda muust prügist eraldi biojäätmetena.

P. S. Võiksin Toidupanga ja Oleviste kiriku vaeste inimeste aitamise poole pealt pikalt teemast rääkida. Kurbloolisus on seaduses, mis toob toitlustajatele tervise- ja veterinaarameti trahvid kaela, kui nad tahaksid oma toitu annetada - kui valmistoit ettenähtud kellaaega ületab. Sooja toidu puhul on see aeg näiteks kaks tundi, külma toidu puhul kuus tundi. Ja nii ei ole väga paljud toitlustajad trahvide hirmus (mis rikub kohe mainet) nõus Toidupangaga koostööd tegema.

(See viimane võib olla põhjus, miks mitmed võimalikud vastajad, kogunisti kaheksa, seekord keelduvad, ei taha keegi muresid kaela. - Toim.)

Heikki Vilep

suurpere isa, lastekirjanik

Ei, mul ei jää midagi üle, seitse inimest peres. Kõik õgivad, üldse ei tööta. Kass ka takkaotsa. Kui midagi vähegi üle jääb, mõni liha- või vorstiots hakkab pahaks minema, paneb kass kõik pintslisse.

Teiste asjades ma ninapidi juures ei ole, ei oska ja saa näpuga näidata, et kus kes raiskab, aga kuulukse küll, et ühiskonnas selline "pummeldamine" tavaks on.