Matused vähempakkumisele

Muidu suhteliselt põhjamaise temperamendiga ja Euro-leige Briti ühiskond on äkki piltlikult öeldes täitunud töölisklassiga, kes leinavad industriaalühiskonda, tasuta koolipiima ja sooje suhteid ELi asutajaliikmetega ning manavad vaba turumajandust, käibemaksukohuslust ja eraettevõtluse toetamist.

87aastaselt lahkunud paruness Margaret Thatcherit süüdistatakse seitsmes surmapatus. Lihtsalt öeldes kõiges, mis brittide arvates nende riigiga nii lähiminevikus kui ka hetkel valesti on.

Vast ainuke positiivne tõdemus ongi, et vähemalt ei istunud aastatel 1979–1990 võimul olnud Tooride liider otsustusvõimetult, käed rüpes. Selle asemel toimetas ilmselt Briti esimene positsioonikas naisjuht mitte üksnes rahvusvahelisel, vaid ka koduareenil, nii et oli toimetatud. Sedavõrd, et erinevalt teistest möödunud sajandi liidritest on tema maailmaajalukku vajutatud jäljel ka nimi – thatcherism.

“Jah, muu maailm teda armastab, ja arusaadavatel põhjustel,” nendib mu inglise filoloogist tuttav Roger, “aga sisepoliitiliselt oli ta halvim asi, mis meiega juhtuda sai.”

Kuigi proua Thatcheri ärasaatmiseks pöördus Briti peaminister kiirkorras välisvisiidilt koju tagasi ning Londoni kuulsasse St Pauli katedraali plaanitud tseremoonia saab olema ilmselt kuninglikku mõõtu, soovitavad tööpartei häälekandjad ka tema matuse korraldamise vähempakkumisele panna.

Jääb kauaks meelde

Mu siinsed sõbrad on küll poole kõrvaga kuulnud, milline oli Thatcheri kui ainsa mõjuvõimult Winston Churchilli kõrvale passinud liidri roll murrangulistes välispoliitilistes sündmustes. Ent sellest hoolimata on neil pigem meeles väidetavalt parunessi poolt lendu lastud lause, et Nelson Mandela on terrorist, kui fakt, et hulk iseseisvunud Ida-Euroopa riike ehitas oma kiratseva majanduse just neile turumajanduslikele põhimõtetele, mida Thatcher propageeris.

Siinsed leiboristid on aga kui üks mees unustanud, millises olukorras oli tegelikult sõjajärgne Briti majandus Thatcheri võimule asudes. Arusaadavalt oli ekspeaministri karjääris ka helgemaid hetki. Tema pika võimulpüsimise üheks alustalaks võib pidada enam kui 30 aasta eest toimunud Falklandi sõda.

Kokkuvõttes on pikka aega dementsusega võidelnud endise peaministri lahkumine sundinud britte analüüsima lähemalt, mis selle riigi viimase 40 aasta poliitikas siiski aset leidis. Ja Thatcherit mäletatakse isegi siis, kui kõik praegu ajutiste teravmeelsustega hiilgavad Westminsteri hallid ülikonnad on ammu meelest läinud.