kultuuritöötaja

Jaanipäeva paiku on kultuuritöötajal käed-jalad tööd täis. Siiski ka minule saabub see hetk, et on aeg iseendale ja oma perele. Kui kõik toimetused on toimetatud, on aeg üks mõnus saun võtta.

Minu lapsepõlvekodus ei olnud sauna, aga isa vedas (lapse jaoks vahel isegi vastu tahtmist) meid külasauna. Kui ta poleks seda teinud, siis ma ei tea, kas oskaksingi saunast nii palju pidada. Mäletan ka isaga koos vihtade tegemist − kuidas hobusega kasemetsa sõitsime ja parmud tahtsid meie kehast oma osa saada. Isa ei teinud vihtasid niisama, selles tegevuses olid oma kord ja reeglid. Eks see õpetus jäi meelde.

Argo Vilberg

tarkvaraarendaja

Ma pole veel päris kindel, mida sel aastal jaaniõhtul teen. Mul on suitsusaun, aga kütta eriti ei viitsi, selle peale kulub pool päeva. Kui mõni sõber saunaõhtu korraldab, siis lähen sinna; kui mitte, lähen Metsavenna talu jaaniõhtu üritustele. Seal on mitut sorti saunu: haluküttega Soome saun, elekterküttega ja suitsusaun. Vihtlemiskommet mul pole.

Kuna Metsavenna jaanipeole tuleb kokku rahvast üle Eesti, kohtab seal igasuguseid huvitavaid inimesi, kellega juttu ajada.

Alkoholi tarvitamise piiramiseks pakutakse Metsavenna talus säärast motiveerivat tehingut, et kes hommikul kell üheksa null promilli puhub, saab talu saunadesse tasuta. Nii ma esimest korda seal saunas käisingi.

Jako Reinaste

riigiametnik

Kui jõuan, teen sauna. Harjumaal elades jõuan väga harva ema tallu Mehikoormasse. Sel korral on aga kavas jaanipäeval just sinna minna. Üle-eelmisel jaanipäeval oli nii, et naisega rügasime ja ähkisime tööd teha, saunaks ei jäänud mahtigi.

Saun on meil kihvt, sellel on vana saunakeris, mille suits läheb läbi saunakivide ja tõuseb otse korstnasse. Selline vahepealne variant, pole Vene saun, aga pole ka nagu päris suitsusaun, kuigi kütmine viimast natuke meenutab – pärast kütmist võtad söed alt ära ja viskad esimesed leilid niisama, et kirbe suits ära läheks.

Tiina Leedu

ERRi turundusspetsialist

Mina olen küll väga saunausku inimene. Laupäevaõhtune saun sai traditsiooniks lapsepõlves Tartumaal Laeval veedetud koolivaheaegadel.

Sauna tehti vahel ka nädala sees, et pärast suuremaid töid puhtaks pesta, ja alati pühade ajal. Loomulikult ka jaaniõhtul. Kõigepealt tehti sauna, siis söödi õhtust ja seejärel läks kogu pere küla jaanitulele.

Hiljem, Tallinnas elades, kasutasin võimalust sõprade juurde sauna minna, aga praegu elan Luigel ja mul on endal mõnus puuküttega saun.

Hea sauna juurde käivad ka head vihad. Proovinud olen tammevihta, eukalüpti- ja kadakavihta.

Nendel ei ole viga, aga mulle meeldivad siiski traditsioonilised kasevihad ja nende osas olen üsna nõudlik, sest vanaisa oli väga hea vihameister ning õpetas ka lapselapsi neid tegema.