muusik ja raadiomees

Viimati käisin rahvusraamatukogus eelmise aasta novembris, esinesin Eesti ornitoloogidele. Aga kui rääkida raamatute laenutamisest, siis minu raamatukoguskäimised jäävad ikka peamiselt koolipõlve. Sai käidud nii kooliraamatukogus kui ka Tartu linnaraamatukogus.

Minu isa oli väga suur raamatulugeja ja naabrimees Valter samuti. Kõik seiklusjutud sain ma kas kodust või Valteri käest. Tol ajal olid raamatud odavad ja neid osteti koju riiulitele sarjade viisi. Eks selle külluse vilju võib nüüd antikvariaatides näha.

Meilgi Tartus on pakitud raamatuid kastide viisi. Kui kunagi Patika külamaja valmis saame, plaanin need kõik sinna välja panna. Väärikamad jäävad loomulikult koju.

Aeg on nii palju edasi läinud, et ka e-raamatud on kodudesse jõudnud ja ilmselt klassikalised raamatukogud kaotavad populaarsust.

Kui raamatukogudest rääkida, siis ma ei teagi, kust maainimene võiks tänapäeval raamatuid laenutada. Võib-olla on asi selles, et mul pole sellist teenust vaja olnud, aga küsimus jääb ikka õhku.

Oleks tore, kui maal ilmuksid kas külamajadesse või kultuurimajadesse sellised oma raamatukogud, kus oleks toredad vanad raamatud riiulitel ja neid laenutatakse nii-öelda ausõna peale. Kindlasti on kodudes palju selliseid raamatuid, mis on juba mitu korda läbi loetud, las siis teised loevad ka.

IMBI PAJU

kirjanik, ajakirjanik

Ma elan Eestis ja Soomes võrdselt. Laias plaanis on mul küsimusele raske vastata, sest liigun palju ja kasutan ka välismaa raamatukogusid. Pealegi käin ma raamatukogudes kirjanikuna ise lugejatega kohtumas. Märtsis näiteks olen Haapsalu raamatukogus. Soomeski käin raamatukogudes palju lugejatega kohtumas.

Kokkuvõtlikult võin öelda, et külastan raamatukogu kord kuus, vahel ka tihemini. Helsingis näiteks olen külastanud riigiarhiivi raamatukogu, et leida oma raamatute ja filmide kohta infot.

Helsingi kesklinna raamatukogust otsin ilukirjandust ja filosoofilist kirjandust, Eestist aga elulugusid. Ma kasutan pea iga nädal ka Eesti juudi muusemi virtuaalset raamatukogu, sealt uurin ajalugu. Samuti uurin Tartu Ülikooli ja kirjandusmuuseumi virtuaalseid kogumikke ning ajalehti. Seega – kasutan kõike, mis aitab mind minu töös.

Muuseas, ise olen pannud aluse koguni väikesele raamatukogule oma kodukülas Võtikveres.

ULVI AJALIK

konsulent Põlvast

Põlva raamatukogu asub mu kodust vaid mõnesaja meetri kaugusel, kuid viimati käisin seal eelmisel aastal. Lõpetasin mullu holistilise teraapia instituudi ja õppetöö tõttu oli palju kirjandust, mida tuli lugeda. Põlva raamatukogus olid kõik vajalikud raamatud olemas.

Ilukirjandust ma ei olegi laenutanud, kuna mul on endal kodus häid raamatuid piisavalt. Tegelikult polegi aega lugeda, kuna tööd on nii palju, ja ausalt öeldes ei ole ma ka väga suur lugeja. Aga kui on hea raamat, näiteks elust või loodusest, siis loen küll hea meelega.

Raamatukogus olen käinud otsimas kindamustreid ja kleidilõikeid. Neid ei laenutata küll koju, kuid tehakse seal soovi korral koopia.