JAAK UUDMÄE
olümpiavõitja

Väga ma haigusi enam ei karda. Aga kui tipptasemel sporti tegin, siis kartsin küll. Tervis oli mul toona ikka väga põdur. Paar korda aastas põdesin külmetushaigusi kindlasti. Kas just grippi, mine võta sa tagantjärele kinni!

Kui tippspordi maha jätsin, läks ka tervis tunduvalt paremaks. Aga kevaditi ja sügiseti käib ikka mingi vimm läbi.

Vaktsineerimist olen proovinud, aga viimastel aastatel sellest loobunud. Küüslauku tarvitan mõõdukalt — kuidas sa selle lõhnaga ikka koolis töötad! Samal põhjusel pruugin tagasihoidlikult ka eestlaste traditsioonilist arstirohtu.

IVIKA OJA
Puurmani ja Laeva perearst

Ei karda. Söön hoolega sibulat ja küüslauku, see peaks olema piisav ravi. Olen end alati gripi vastu ka vaktsineerinud, aga tänavu ei ole veel jõudnud.

Paanikat ja hirmu on praegu tõesti palju, ent kes pole välisreisil käinud, ei peaks seagripi pärast muretsema. Enamik inimesi paraneb sellest haigusest ilma tüsistusteta. Ja ma loodan, et saame ka seagripivastast vaktsiini.

Gripipuhanguid tuleb igal aastal ette, kindlasti ka nüüd. Kümnendik minu patsientidest on end juba gripi vastu vaktsineerinud, see on rohkem kui varasematel aastatel. Aga paanikaks pole minu hinnangul küll põhjust.

KADRI MALING
Mõisaküla apteegi juhataja

Ma ei näe põhjust karta. Inimesed võib-olla natuke rohkem käivad apteegis, aga paanikat ma küll ei tähelda. Pigem käiakse nõu küsimas, uuritakse, mis haigus see seagripp õieti on ja kuidas gripist hoiduda.

Jagame neile tavalisi soovitusi nagu viirushaiguste puhul ikka. Inimesed on harjunud iga viirushaigust gripiks pidama — tegelikult peaks neile selgitama, et nii see sageli siiski ei ole.

INGA EDALA
Koosa lasteaed-algkooli juhataja

Mina ei oska küll karta, eriti seagripp näib selline müstiline ja kauge asi. Tundub, et ka lapsevanemad ei karda, mingit paanikat meil igatahes küll veel ei ole, kuigi meediast kuuleme vastupidist.

Lapsed on ikka aeg-ajalt haiged, näiteks eelmisel nädalal oli 5-6 last kerge nohu ja köhaga lasteaias.

Me ei taha selliseid natuke tõbiseid lapsi vastu võtta, aga kui neil palavikku ei ole, siis oleme vanematele mõnikord siiski vastu tulnud. Neil pole väikest last ju kuskile jätta, aga ise peavad tööl käima. Kuigi tervete laste suhtes pole selline käitumine muidugi õige.

MART TIMMI
aasta põllumees 2009

Sügis on ikka selline aeg, kus haigestutakse rohkem. Aga hirmu mul küll ei ole. Minu meelest külvatakse paanikat praegu liiga palju.

Lõuna-Eesti on seagripist seni veel puutumata, rahvast liigub siinkandis ju vähem. Eks nende seagripi juhtumite puhul, mis õnnetult lõpevad, mängivad oma osa ka teised haigused ja nõrk organism.

Ma ei ütleks, et ise tugeva tervisega olen, aga mõnel aastal olen gripist ka puutumata jäänud. Joon ravimteesid, olen palju küüslauku tarvitanud. Ja kui jalad on soojad, siis on ka kõik muu kindlamalt kontrolli all.