Luunja Kultuuri- ja Vabaajakeskuse direktori asetäitja spordi- ja noorsootöö alal

Koolivaheajal pakume oma noortele programmi, mis on kokku pandud põhimõttel, et viia ellu eri fondidest toetust saanud projekte.

Näiteks esmaspäeval toimus Tartu maavalitsuse toetusel projekti “Noored koduseinte vahelt õue” metsamatk. Kolmapäeval tegelesime taaskasutuse populariseerimisega ja loovuse arendamisega – noored said T-särgi tuunimise töötoas oma teadmisi ja oskusi praktikas proovida. Neljapäeva pühendame väikestele loojatele. Avame pidulikult Lohkva lasteaia laste näituse “Rukkileib”. Reedel ja laupäeval võtame Eesti Noorsootöö Keskuse progammi “Noored ja ääred” toel vastu külalisi.

Meile tulevad külla Vastseliina ja Meremäe noored. Läheme üheskoos tutvuma Jääaja Keskusega ning aruteleme selle üle, kuidas noored tahaksid Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistada. Õhtul on koolinoorte pidu, kus saab Luunja noorte DJde valitud muusika järgi tantsida.

Tänu Tartumaa Arendusseltsist saadud toetusele hakkasid noored oma bändi tegema. Avasime ringid, kus võib õppida kitarri- ja trummimängu. Esimesed noortebändid teevad juba usinalt proove.

Teist aastat tegutseb meie majas noorte DJde ring.

Praegu ootame pikisilmi EASist vastust, kas saame raha, et alustada noortekeskuse ruumide renoveerimist.

JUHO PÕLD

Lüganuse Noortemaja juhataja

Lüganuse Noortemaja asub valla keskuses vanas mõisahoones. Iga päev külastab keskust 15–25 noort vanuses 8–17 aastat. Peamiselt on tegu lähiümbruse lastega, aga kooliajal, kui ühistransport liigub kooli ja kodu vahel tihedamini, külastavad keskust ka teiste linnade ja valdade noored.

Noortemaja on kujundatud nagu kodu, kus saab vaadata televiisorit, kasutada arvutit, mängida piljardit, lauatennist ja lauamänge. Muusikaga tegelejatel on võimalus kasutada bändiruumi, kus on olemas muusikainstrumendid.

Korra nädalas toimub keraamikaring ning populaarseks on saanud filmiõhtud. Samuti saab käia spordisaalis, kus poiste ja tüdrukute lemmikspordialaks on kujunenud võrkpall.

Koolivaheajal ongi noortekeskuse külastatavus tavaliselt väiksem kui muidu, ent spordisaali kasutatakse rohkem. Vaheajal noortekeskuse töös mingeid erinevusi ei ole, kõik toimib nagu tavaliselt.

TENE METSMA

Järva-Jaani valla Avatud Noortekeskuse noortejuhendaja

Usun, et meie noortekeskus on tore koht, kus saab koolivälist aega mõnusalt sisustada. Kuna asume valla keskmes, ümberringi üheksa küla, siis külastavad keskust ka ümberkaudsete külade noored.

Keskeltläbi käib päevas paarkümmend inimest. Siin saab veeta mõnusalt aega, kuulata muusikat, mängida lauajalgpalli, lauatennist, koroonat, piljardit, õhuhokit, lauamänge. Saab kasutada nelja arvutit või mängida Wiiga, on olemas nii televiisori, video kui ka DVD vaatamise võimalus. Lisaks toimuvad üritused, mida noored on ise korraldanud või tuleb keegi külla.

Koolivaheaja traditsiooniks on saanud nn õudukaöö – ööbime noortekeskuses ja vaatame õudusfilme. Kultuurimajas toimub koolivaheaja disko, mida pole meie noortele ammu olnud.