Aeg ajalt olen sattunud ostma pakendatud lihatooteid Soomes ja iga kord üllatunud, kui kergelt nad kõik avanevad, olgu tegemist hakkliha või marinaadis kanaliha või muu lihatootega. Lihtsalt rebid nurgast ja karbil olev kile eraldub lihtsalt ja mis veelgi tähtsam - pakendilt ühes terviklikus osas, nii, et karbi äärtele ei jää kinni kileribasid.

Mõtlesin ise üksjagu aega milles asi, miks see nii on. Eesti suuremate lihatööstusete näol on ju enamasti tegemist Soome tütarfirmadega. Pakendidki on suht sarnased ja ilmselt pakkemasinadki pole kardinaalselt erinevad.
Kasutame peaaegu samu materjale ja pakkeseadmeid kui Soome lihatööstused. Hetkel on vahe ainult selle kile ühes kihis, mis kinnitub karbile. Soomes kasutatakse nii öelda avatava kihiga kilet, meie kasutame sellise kihiga kilet mida ei ole võimalik lahti tõmmata. Oleme oma tööstuses ka teinud katsed selle avatava kilega, aga kasutusele pole seda veel võtnud. Loodame selle lahenduse kasutusele võtta järk järgult järgmiste aastate jooksul.
Atria (Maks ja Moorits) vastus

Võtsin kätte ja pöördusin oma küsimusega kirja teel ise mõne Eesti lihatööstuse poole (Rakvere, Maks ja Moorits, Saaremaa Lihatööstus). Sain neilt ka vastused. Kui päris aus olla, siis need vastused hämmastasid mind pisut.

Vastustest selgus, et siinsed firmad ei ole seda pidanud vajalikuks ja ei kasuta TEADLIKULT nn. peel-kilet, mis võimaldab “easy-open” avamist. Selle asemel kasutavad siinsed firmad sellise kihiga kilet mida ei ole võimalikki lahti tõmmata. Nii saab nende väitel tagada kindlamalt pakendite hermeetilisuse ja toodete säilivuse.
Kui Te peate silmas hakkliha, marinaaritud lihade pakendeid, siis meie turundusosakond ei ole pidanud vajalikuks neid " easy-open" avatavateks teha. Toiduohutuslikult on see ka hea, sest nii saame tagada kindlamalt pakendite hermeetilisuse ja toodete säilivuse. Karbis olevate hakkliha ja marinaadis lihade pakendite avamiseks soovitame kasutada nuga. Kui võrdlete Soome analoogseid tooteid, siis ilma konkreetsete näideteta ei oska ma tagasisidet anda, millist pakkelahendust sealsetes ettevõtetes kasutatakse. Pakkeliinid võivad ju sarnased olla, aga pakendite disainis ja funktsionaalsuses on erinevused.
HKScan Estonia (Rakvere lihatööstus) vastus

Üks firmadest väitis, et kauplustes ikka katsutakse (?) karpe, mille tulemusena kileservad tulevad lahti. Läbi võllahuumori võiks teha siis neile ettepaneku kasutada hoopis selliseid pakendeid, mida üleüldse poleks võimalik avada - nii säiliks see seal veelgi kauem ja isegi hiljem kinnist pakendit ära visates saame olla kindlad, et toode seal sees on värske.

Tegelikult on siinsete firmade vastused ja põhjendused ikka suhteliselt “lambajutt”. Mujal Euroopas, selhulgas ka Soomes siis inimesed ei “katsu” pakendeid, neil on selle jutu järgi justkui pooled pakendid poes lahti rebenenud ja üldse säilivad sealsed tooted ka oluliselt vähem?

Olles ise ju sealsete “easy-open” pakenditega kokku puutunud võin küll kinnitada, et päris niisama karbi katsumise peale seal küll mingi serv ei rebene ja avamiseks on ikkagi vaja ka teatavat jõudu rakendada. Vahe polegi ju selle rakendatava jõu suuruses vaid selles kas peale jõu rakendamist pakend ka päriselt avaneb või ikkagi mitte.

Kaldun ise arvama, et põhjus on ilmselt eestlaslikus liigses lömitamises nn. euroseaduste ees. Kuidas on nii, et mujal Euroopas on hügieeniga kõik korras, meil aga ilma mitteavanevate pakenditeta mitte?
Meie tööstus ei kasuta karpidel Peel kilet ehk siis nn avatavat kilet. Põhjus selles, et algselt katsetasime, kuid kauplustes kiputakse ikka karpe katsuma ja sellega seoses tekkis ka juhuseid, kus kileservad olid lahti tõmmatud ning siis toode enam ei säili.

Kõik karbis olevad tooted ei ole avatava kilega.
Saaremaa lihatööstuse vastus

Täpselt sama rumal on olnud kogu aeg kuulda ka Kalevi väidet, et selliselt pakendatult säilivad nende kompvekid paremini. Paremini millest? Kas Fazeri vanamoodsalt paberisse keeratud kommid (näiteks Geisha kommid) on siis ebahügieenilised? Tõesti? Vaene Fazer, kes ei suuda aja ja tehnoloogiaga sammu käia?

Vanasti ostsime poest ka lahtist leiba-saia ja hügieeniga oli ka kõik korras, tulevikus ilmselt ei piisa ka leivatoodetel lihtsalt klip-kinnitusest ja parema hügieeni tagamiseks hakatakse ka neid äkki desinfitseeritud vaakumpakenditesse panema?