23.02.2012, 07:15
Miks peaksin eelistama eestimaist?
Miks peaksin eelistama eestimaist? Õunte puhul pole probleemi. Kodumaiste koor on õhuke, nad lõhnavad. Kallid küll, maksavad ilusa väljanägemisega lõunamaistest kolm-neli korda rohkem. Aga ikka päris!
FOTO:
Ka kartulite puhul on asi selge – kohalikud on maitsvamad. Ja kes käsib süüa papaiasid ja banaane? Aga miks ma peaksin ostma lipumärgiga tähistatud vorste ja võideid? Puhtast patriotismist. Euroopa Liidult saadava toetuse määr 2009. a andmetel oli keskmiselt 270 eurot kasutuses oleva põllumajandusmaa hektari kohta: Eestis 115 €/ha, Kreekas 390 €/ha, Hollandis 460 €/ha. Katsu sa ellu jääda Hispaania maasikate või tomatite dumpinguhindadega võisteldes! Aga ega seda päris puhast ja õiget rooga pole lihtne leida. Kohapeal realiseeritavad maheda lamba- ja veiseliha kogused on Taani saadetavatest poole väiksemad, mahedat sealiha ei saa aga kauplustest üldse osta (ML, 14. VII 2011). Parim liha läheb ekspordiks. Nagu meie kauneimad neiud abielluvad välismaalastega ning kõige andekamad ehitajad, arstid ja bussijuhid siirduvad sinna kus parem.