Engli Smitt

Taebla gümnaasiumi abiturient

Eesti keel on ju kõigile kohustuslik. Kuna eelmisel aastal tegin ära geograafia riigieksami, siis tänavu jäi valida veel neli eksamit. Kindlad on minu jaoks inglise keel ja ühiskonnaõpetus. Inglise keel seepärast, et on oluline ja enamiku erialade juures ka nõutav. Ühiskonnaõpetus on üks meeldivamaid õppeaineid, ning kuna kiikan ka riigiteaduste poole, siis on tähtis seal kõrge tulemus saavutada.

Kahtluse all oli, kas teha bioloogia riigieksam või majanduse koolieksam, kuid arvestades väljavaateid, on tähtsam majandus. Loodan, et mu valikud mängivad minu kasuks!

Minna Mari Lett

Hugo Treffneri gümnaasiumi abiturient

Valisin eesti keele, saksa keele, inglise keele, matemaatika, keemia ja bioloogia. Minu peas on viimasel kolmel aastal olnud soov saada arstiks.

Õppimine on küll pikk ja raske, kuid arsti amet on vajalik ja väärtustatud pea igas ühiskonnas. See elukutse võimaldab inimestega suhelda ning neid
aidata.

Valisin kuus riigieksamit, sest see annab mulle suurema valiku, milliseid eksamitulemusi sisseastumisel esitada ning samas lisab see mulle ka tulevikus võimalusi kas või mujale õppima minemiseks, kui selleks soov peaks tekkima.

Laura Kulemina

Abja gümnaasiumi abiturient

Minu eksamivalik ei tulnud lihtsalt. Ma küll tean, mida edasi teha tahan ja mis eksameid selleks vajan, kuid vahel mõtlen, et mis saab siis, kui midagi läheb valesti ja ei saagi kooli lõpetatud.

Riigieksamiteks valisin eesti keele, vene keele ja ühiskonnaõpetuse. Koolieksamiteks geograafia ja muusika. Geograafia-eksami tegin ära juba eelmisel aastal.

Gümnaasiumi lõpetamine ei ole lihtne, see vajab aega ja tahtmist. Selle aasta lõpetajad võivad veel rõõmustada, kuna meile on antud valikuvõimalus. Need, kes lõpetavad gümnaasiumi järgmisel aastal, hakkavad ilmselt tõsist vaeva nägema, sest neile ei anta eriti sõnaõigust.

Õpilasele, kes kavatseb pärast põhikooli jätkata gümnaasiumis, soovitan enne rahulikult läbi mõelda, kas ta tõesti tahab gümnaasiumis olla. Lõpetajatele soovin palju edu eksamitel. Olge positiivsed! Kõik läheb kindlasti hästi, peaasi − leidke elus siht, mille poole püüelda. Aga edasi tasub õppida, sest siis on endal tulevikus kergem ja võimalusi palju rohkem. Ja veel – otsuseid ei tohiks jätta viimasele minutile.

Triin Rand

Kolga keskkooli abiturient

Valiku tegin üsna kiirelt, sest kui ülikool on enam-vähem välja vaadatud, tuleb tugineda nende vastuvõtu tingimustele. Aga et viis eksamit headele tulemustele tehtud saaks, pidin enda võimeid enne mõnda aega ikka analüüsima. Minul tuleb kevadel teha lisaks kohustuslikule eesti keele eksamile ka inglise keele, ühiskonnaõpetuse ning geograafia riigieksam ning meedia koolieksam.

Inglise keel oli loogiline valik, kuna võõrkeelt läheb paljude ülikoolis pakutavate erialade sisseastumisel tarvis.

Ühiskonnaõpetus mulle väga meeldib. Arutlemine ühiskondlikel teemadel on pingetpakkuv ning kõik on hästi eluline. Nii et seegi tundus loogiline valik.

Ühe eksami valikuga viivitasin päris viimase hetkeni ning lõpuks otsustasin üsna mõtlematult geograafia kasuks. Kõige andekamana ma ennast selles aines just ei tunne, aga reaalaineid ka valida ei tahtnud.

Viienda eksamina valisin koolieksami – meedia. Meil on selline tore kool, kus meediat õpetati ja see oli aine, mis mulle väga-väga meeldis! Juba 10. klassis oli selge, et meediaeksami pean tegema!