Hiilgeajal Riigikogus 16 esindajat, erakond kuulus valitsuskoalitsiooni, 2001 valiti partei juht Arnold Rüütel presidendiks.

Esimene tagasilöök erakonna mainele tuli populaarse Villu Reiljani tagasiastumisega keskkonnaministri ametist, seejärel tema süüdimõistmisega kohtus.

Peale Reiljani tagasitõmbumist hakkas Rahvaliidu juhtimisel kaader voolama. Erakonna eesotsas olid järjepanu Jaanus Marrandi, Karel Rüütli, Mai Treial, Arvo Sirendi, Juhan Aare. Aare valimisel astuti ämbrisse.

Erakonna allakäigul ja eriti pärast Reiljani süüdimõistmist lahkus terve hulk aktiivsemaid ja nimekamaid liikmeid, nii sotsid, keskerakondlased kui reformikad said oma ridadesse täiendust.

Uued ponnistused

Kunagise mõjuka Koonderakonna saatus, mille viis tippu Tiit Vähi ja mis pärast tema lahkumist lagunes, ei ole Rahvaliitu veel lõplikult tabanud. On säilinud entusiaste.

Juhtfiguurideks on kerkinud uued, kuid paraku laiemalt vähe tuntud isikud. 20. novembril 2010 valiti erakonda juhtima Andrus Blok, vähem kui aasta pärast, 28. mail 2011 Margo Miljand.

Kui Blok oli tuntud Virumaal, siis Miljand on tuntud Põltsamaal, kus ta juhib jahiseltsi ja on vallavolikogu liige.

Paistab, et uus juhatus tahab uut hingamist. Pikka aega on välja töötatud uut programmi. Selle projekt kiideti heaks 27. novembri volikogul.

Uue programmi väljatöötamisel on osalenud ka Eesti Rahvuslik Liikumine ja eesmärkides väljendub rahvuslik-konservatiivne maailmavaade. Rahvaliidul on ennegi kosilasi olnud.

Programmi projekti põhjal võib öelda, et erakond tahab seista rahvuslike huvide eest. Meenutame, et Rahvaliidule panid aluse maaerakonnad Maaliit ja Maarahva Erakond. Eesmärk oli esindada ja kaitsta maarahva, sealhulgas Eesti põllumeeste huve. Praeguses programmi projektis on vaid lühike sõnastus, et põllumajandus peab suutma oma rahva toiduga varustada.

Eesti põllumeestel ei ole enam otsest erakondlikku esindust Riigikogus. Maarahva ja põllumeeste huvide eest võitlevad praegu ühiskondlike organisatsioonidena põllumajandustootjaid esindavad liidud.

Et põllumeeste esindajad ei ole lootust kaotanud, näitab see, et Miljandi kõrval toetasid erakonda rahaliselt endine erakonna põllumajandusminister ja põllumajandus-kaubanduskoja nõukogu esimees Avo Mölder ning põllumajandustootjate esindusorganisatsiooni juht Juhan Särgava. Rahvaliit kavatseb võtta uue nime.

Vaadakem suguvendi

Suguvendade soomlaste parlamendivalimistel saavutas suure edu Põlissoomlaste erakond. Intervjuus Eesti Ekspressile ütleb Timo Soini, et inimestel on selline tunne, et nende arvamusel pole tähtsust. Soini nimetab põhjusi, miks kaasmaalased on ärevuses: eurole üleminek ilma rahvahääletuseta, homoabielude seadustamise plaan, maakoolide sulgemine…

Uueneval Rahvaliidul tasuks suguvendade edulugu vaadata. Väga oluline on erakonna juhi maine. Ta peab tahtma poliitik olla ja iga päev poliitikuna tegutsema. Tema sõna ja arvamus peab olema pidevalt kuulda.