Mind pani meeste peale mõtlema lugu sepatööd tegevast noorest naisest. Naissepp. Seda rasket tööd on ajast aega teinud mehed. Sepal on vaja suurt füüsilist jõudu, tugevat kätt ja vastupidavust. Kuid naised on hakanud meestetöid üle võtma ka muudel aladel ja vähehaaval lisandub neid sõjameestegi sekka.

Ilmneb tõsiasi, et seal, kus on vaja ürgset mehelikku jõudu, visadust ja vastupidavust, hakkavad mehed alla jääma, äpudeks muutuma. Elu sunnil peavadki nende asemel koha sisse võtma naised. Vaid seal, kus füüsilist jõudu eriti vaja ei ole (poliitiline pläägutamine), ei loovuta mehed veel positsioone.

Kuidas meessugu hääbub

Kas see, et mehed on haiged, füüsiliselt nõrgad, viitab tõsiasjale, mis ootab meid ees: õrnema soo tähendus muutub, nõrgemaks pooleks saab mees? Mis siis teha, kas mehed tuleks kaitse alla võtta? Igal hommikul kuuleb raadiost, kui palju purjus või narkouimas mehi tabatakse autoroolist. Pea iga mehehakatis, kes kaela kandma hakkab, on juba ka autojuht. Autojuhtide testimine on meeste testimine. Tulemus on kurb. Ikka viin, viin, viin…

Hoian oma linnakodu puhvetkapis mälestuseks isakodust pärinevat viinapitsi. See on sõrmkübarast natuke suurem. Mäletan, et peo ajal oli laual üks poolik kangemat. Sellest sai iga mees pitsikese – ja kõik.

Ega mehed maal ei tee peaaegu üldse raskemat kehalist tööd kui mehed linnas. Puud võtab maha ja lõhub masin, rääkimata muruniitmisest või veepumpamisest. Võõrandumine musklite pingutamisest on toimunud minu eluaja jooksul. Isa murdis paasi, lõhkus raudkive, ehitades talule hooneid. Ta tõstis ka rohkem kui poolesajakiloseid viljakotte, et neid veskisse viia, kaevas põllu kuivendamiseks kraave. Olen küll isalt pärinud laiad õlad ja pikad käed, kuid kätes sellist jõudu ei ole.

Jõud tuleb maast

Isa jõud tuli maast. See tõdemus pole muutunud. Okupatsioonide aegadel on isakodud hävinud või hävitatud, tööotsinguil oleme ümber asunud linnadesse. Kuid paljud meist on soetanud uusi maakodusid. Ikka selleks, et suhe maa ja loodusega säiliks. Kui tahan, jätan muruniiduki seisma ja niidan vikatiga, ei osta puulõhkumismasinat, lõhun kirvega. Labidast on rakud pihus. Kraavi ei kaeva, aga peenramaad küll. Isu on hea, uni on hea ja musklit on ka natuke tunda.

Maal on ruumi veel piisavalt. Maa ramm võib ka mehele jõu ja tervise tagasi anda.