Pill pika ilu peale

Seekordne suvi on toonud Briti monarhiale rahvapidude ja avalike esinemiste laviini ning pikalt hurjutatud kuninglik perekond on nautinud üdini positiivset tähelepanu. Aga nagu alati halba uudist ootav eestlane armastab ütelda – pill tuleb pika ilu peale. Vaevalt saadi olümpiamängudega ühele poole, kui Briti esipere klantspilti vürtsitas esimene rock’n’roll-skandaal.

Peategelaseks Inglise troonipärijaliini kolmas mees prints Harry, kelle punane kahupea ja kelmikas muie on temast teinud kuningliku perekonna ühe populaarsema liikme. Paar nädalat tagasi võis sama kahupea sõjaväelasefüüsist näha üle maailma internetisaitidele paisatud alastifotodel.

Prints Harry pidutses koos paarikümne tuttavaga meelelahutuspealinn Las Vegase hotellisviidis, kus peo tipphetkel otsustati piljardimängu käigus ilmselt siis ahistavaks osutunud riietest vabaneda. Kuigi pole selge, mis täpselt toimus, liikus Harry avalikus kohas ning väidetavalt isegi tänaval alasti ringi, et möödakäijaid peole kutsuda. Pildid meeleolukast õhtust ongi tekitanud nii Briti tõsises kui ka kõmumeedias keeristormi.

Esialgu üritasid Buckingmani palee juristid väita, et kohalikus meedias fotosid avaldada ei tohi, kuna need rikuvad prints Harry õigust privaatsusele. Hoiatust võtsid tõsiselt BBC ja teised korralikumad meediaorganisatsioonid. Kuid skandaalijanuline kõmupress otsustas pildid siiski avaldada, juhtides juristide tähelepanu faktile, et Las Vegases paljalt ringi lipanud prints ise ei tundunud privaatsuse pärast just eriti mures olevat.

Kuigi peamiselt keskendub avalik debatt teemale, kuidas kuningliku perekonna liikmed käituma peaksid, on asjal veel mitu teist külge. Esiteks maksis öö luksushotellis Sin City hinnanguliselt ligi 6300 eurot. Kui peopaiga rent sai kinni makstud ta isa või vanaema kukrust, on põhjust arutada, kas ja kui palju kuninglik pere rahva rahakotist sõltub.

Märksa tõsisem küsimus on aga, kas Afganistanis eesliinil võidelnud sõjaväelasele on stripitegemine üldse sobilik.

Karismat juurde?

Temperamentne noormees, kes järgmisel nädalal tähistab oma 28. sünnipäeva, tegi elukutsevaliku armee kasuks juba ülikoolis. Arvestades ka seda, et prints on siiani vallaline, pole imestada, et Briti kurikuulsa kõmupressi fookus on just temale suunatud. Samuti on ta värskelt pereelule pühendunud Wil­liami ja heategevusega hõivatud Charlesi kõrval see, keda saadetakse avalikele üritustele, kuhu teised ei jõua.

Sellest on praegu muidugi ka kasu, sest Harry saab para­olümpial sportlastega suheldes oma vastuolulist imagot paigata. Ja pole välistatud, et see ulakas vahejuhtum lisab senisele lemmikule veel omajagu karismat. Me ei räägi ju seksivideo lekkest või uimastite tarvitamisest. Prints oli lihtsalt alasti.