Varem sotsiaalkaitseministrina töötanud IRL-i esimees Margus Tsahkna saab kaitseministriks, sotsiaalkaitseministri positsioonile asub IRL-i aseesimees Kaia Iva. "Oma ametikohal jätkab justiitsminister Urmas Reinsalu, rahandusminister Sven Sester ja keskkonnaminister Marko Pomerants," ütles IRL-i pressiesindaja Priit Värk Delfile.

"See loogika siin taga on see, et kuna riigikaitse on meie erakonna üks väga olulisi prioriteete, siis erakonna esimees võtab selle vastutusrikka positsiooni endale. Oluline on see, et meil on täiendust. Oleme muutumas - uus Isamaa tulemine," ütles Tsahkna pärast pikka nõupidamist.

"Samal ajal on väga tähtis see, et kui te vaatate seda valitsuse koosseisu, siis siin tuleb väga palju muudatusi. Meil on väga tähtis see, et me hoiame rahaasjad jätkusuutlikuna. Praegu me peame võtma vastu riigieelarve, kuhu on vaja kiiresti sisse viia uue koalitsioonilepingu raames muudatused ja see töö peab jätkusuutlikult edasi minema," selgitas Tsahkna.

IRL pidas kogu tänase hommiku eestseisuse koosolekut, kus vaieldi, kuidas jaotuvad uue valitsuse viis ministriportfelli.

Varasema info kohaselt oli erilise tüli tekitajaks kaitseministri koht, mida tahtsid omale nii Marko Mihkelson kui Margus Tsahkna.

IRLi eestseisus kogunes ministrikohtasid jagama hommikul kell üheksa. Kell 11 tehti paus, sest riigikogu liikmed pidid minema komisjonide istungitele.

Kell 12 oli Priit Värgi sõnul kavas eestseisuse koosolekuga jätkata, teemaks ikka ministrikohad.

Kell 13 alanud koalitsioonileppe allkirjastamise ajaks suutis IRL ministrikohad ära jagada. Kell 15 algab riigikogu istung, kus hääletatakse uuele valitsusele volituste andmise üle. Hääletatakse Jüri Ratasele peaministrivolituste andmist, mistõttu põhimõtteliselt ei pea ka selleks ajaks olema teada, kes on tema valitsuse ministrid.

Värgi sõnul oligi esialgne plaan koguneda ministrikohtasid arutama alles peale Ratasele volituste andmise hääletust, aga siis toodi otsustamine hommikusse.

Koalitsiooni teised osapooled, Keskerakond ja SDE otsustasid oma ministrid ära laupäeval.