Välisminister Urmas Paet andis täna üle välisministeeriumi 2012. aasta kultuuripreemiad, millega tänatakse loomeinimesi, kes on kultuuri kaudu aidanud kaasa Eesti rahvusvahelise maine ja tuntuse kasvatamisele, teatas välisministeerium.

„Tunnustame bändi Ewert and The Two Dragons liikmeid Ewert Sundjat, Erki Pärnoja, Kristjan Kallast ja Ivo Ettit eduka läbimurde eest maailmas ning selle kaudu eesti muusika tutvustamise eest,“ ütles välisminister Paet. Välisministri sõnul on Eesti kui muusikamaa ning meie klassikalise muusika esindajad maailmas juba väga hästi tuntud.

„On hea meel, et klassika kõrvale on jõudmas ka teised muusikažanrid. Ewert and The Two Dragons on 2012. aasta olulisemaid eesti muusika rahvusvahelisi edulugusid,“ märkis Paet. 2012. aastal andsid nad välisriikides rohkem kui 110 kontserti ning edust Euroopa muusikamaailmas annab kinnitust ka 2013. aasta jaanuaris antav Euroopa Liidu popmuusika auhind European Border Breakers Awards.

Samuti on välisministeeriumi tänavuse kultuuripreemia laureaadid Ilmar Raag, Riina Sildos ja Laine Mägi. Eesti-Prantsuse-Belgia koostöös valminud mängufilm „Eestlanna Pariisis“ on 2012. aastal originaalstsenaariumi alusel loodud filmidest kõige laiema rahvusvahelise koostöö näiteks. „Filmi valmimine illustreerib ilmekalt, kui heade tulemustega võib selline rahvusvaheline koostöö filmikunstis olla. Tunnustame selle eest filmi loojaid ja osatäitjaid,“ lausus Paet.

Paeti sõnul on suure tunnustuse vääriline ka emeriitprofessor Kalle Kasemaa, kes on peamiselt heebrea, kreeka, aga ka araabia, jidiši, ladina, saksa, prantsuse, albaania ja kõmri keelest eesti keelde tõlkinud üle 60 raamatu. „Kasemaa on maailmakirjanduse tõlkimisega avanud meile uksi erinevatesse kultuuridesse ning aidanud kaasa sellele, et mõistaksime paremini just võõramaid ja kaugemaid,“ ütles välisminister. Nii ilmus 2012. aastal Kasemaa tõlkes egiptuse kirjaniku Alaa al-Aswani romaan „Jakubijani maja“.

Välisminister rõhutas kultuuripreemiate üleandmisel ka seda, et välisministeerium hindab väga kõrgelt tänaste tunnustuse saajate aga ka kõigi teiste Eesti loomeinimeste panust Eesti tutvustamisel välismaal. „On väga hea meel, et meie kunsti- ja kultuuriinimeste mitmekülgne ning kõrgetasemeline looming pakub suurepäraseid võimalusi Eesti tutvustamiseks välismaal,“ sõnas välisminister.

Eelmisel aastal said välisministeeriumi kultuuripreemia Aivar Mäe ning XI noorte laulu- ja tantsupeo „Maa ja ilm“ loovmeeskonda kuulunud Veronika Portsmuth, Märt Agu ja Raul Talmar. 2010. aastal Arvo Pärt, Tõnu Kaljuste ja Tiina Lokk ning 2009. aastal Imbi Paju ja Tiit Ojasoo.