Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskus (TEHIK) juhi Katrin Reinholdi sõnul tekkis selle järgi vajadus seoses testimiste arvu suurendamisega üle Eesti. “Protsess tuli automatiseerida, sest kui varem saadeti analüüside tulemusi vaid terviseameti laborist, siis nüüd tuleb tuhandeid tulemusi seitsmest laborist tervise infosüsteemi üle Eesti,” selgitas Reinhold ning lisas, et lahendus on pidevas arengus. “Näiteks plaanime tulevikus lisada sinna info ka hospitaliseeritute ja tervenenute kohta, kui see hakkab laekuma tervise infosüsteemi.”

Varasemal perioodil tehtud testimised ei laekunud Terviseameti laborist otse tervise infosüsteemi, need laadisime sinna tagasi ulatuvalt 21. märtsist. Andmete puhastamine ja järelkontroll on nüüdseks tehtud ning parandused on sisse viidud kogu andmete kogumise perioodi ulatuses.

Avaandmed on mõeldud arendajatele, et nad saaksid ka oma keskkondades luua graafikuid ja analüüse, mis põhinevad tervise infosüsteemi andmestikul. Avaandmed on masinloetavad ja see tähendab, et keegi ei pea käsitsi numbreid edastama ega oma süsteemi sisestama, mis vähendab oluliselt vigade tekkimise võimalusi.

Andmed fikseeritakse iga päev kell 7 hommikul. Avaandmed avalikustatakse keskpäeval. Terviseameti kodulehel saab infot koroonaviirusesse nakatumise kohta nii soolise-, vanuselise- kui ka maakondliku jaotuse lõikes.