Kallas viibis hommikul Eestis, aga ta ei läinud täna kell 11 president Toomas Hendrik Ilvese juurde Reformierakonna seisukohtasid tutvustama. Presidendi juurde läksid praegune peaminister Andrus Ansip ja keskkonnaminister Keit-Pentus Rosimannus.

Enne lahkumist Eestist andis Siim Kallas meediale ka lühikese kommentaari ja selgitas oma tegemiste tagamaid. Vaata pikemat intervjuud õhtul TV3-st ja lõiku videost!

ERRile  ja TV3le antud selgitas Kallas, et ta ei jaksanud võidelda pidevate küsimustega 20 aastat tagasi antud 100 miljoni dollari suuruse garantii kohta. "Tegelikult see põhjus on see, et see klapperjaht, mis on minu vastu alanud, see ei lõppe kunagi. See tähendab, et leian et, ei peaminister ega erakonna esimees ei saa töötada, kui ta peab pool aega pühendama sellele, et ta abilised peavad nägema vaeva sellega, et vastata küsimustele, kust tuleb vastus tagasi, et seletused ei olnud piisavad, homme tuleb jälle midagi ja jälle midagi ja see ei lõppe selle aasta jooksul," lausus Kallas.

Kallas selgitas oma motiive ka alljärgnevas kirjas.

Lugupeetud Reformierakonna juhatus!
Head erakonnakaaslased!
Heasoovijad kõikjal!

2. märtsil andis Reformierakonna üldkogu heakskiidu minule kui erakonna võimalikule peaministrikandidaadile pärast Andrus Ansipi tagasiastumisotsust. Sellest alates on toimunud palju kõnelusi erakonna juhtimisel moodustatava tulevase valitsuse üle. Pikki arutelusid on peetud Sotsiaaldemokraatliku erakonna kui võimaliku tulevase partneri esindajatega. Me oleme jõudnud päris kaugele. Läbirääkijate meeskond on ära teinud suure töö ja mul on alust arvata, et Reformierakond ja Sotsiaaldemokraatlik erakond moodustavad peatselt hea ja rahva ootustele vastava koalitsioonivalitsuse.

Kahjuks on selles protsessis üks segav asjaolu.
Juba sellest hetkest, kui kellelgi tuli pähe, et minust võib saada tulevane Eesti Vabariigi peaminister, alustati meediakampaaniat. Eriti hulluks on asi läinud nüüd. Pole mingit alust arvata, et see kampaania ei jätku.

Sellega seoses on kujunenud olukord, kus selle asemel, et tegelda Eesti elu puudutavate otsustega, kulutame nii mina kui ka minu ustavad abilised lõputult aega, et vastata süüdistustele, kahtlustustele, igasugustele küsimustele, saades lõpuks ikka hinnangu – „seletused polnud piisavad“. Sellises olukorras ei saa peaminister efektiivselt töötada. Selline olukord on koormaks erakonnale, valitsusele ja ka koalitsioonipartnerile.

Olen korduvalt soovitanud inimestele, kes sellisesse olukorda satuvad, kõrvale astuda. Teen seda nüüd ise.

Ma loobun Andrus Ansipi poolt mulle pakutud ja erakonna poolt heaks kiidetud peaministrikandidaadi rollist.

Minu otsuse on minu perekond täielikult heaks kiitnud. Keegi pole rauast. Ma tahan veel elus midagi huvitavat korda saata.

Siim Kallas