Kell 11 teavitas peaminister oma otsusest presidenti. Riigikogule teeb peaminister oma otsuse teatavaks täna kirjalikult ning suuliselt 10. märtsil, kui toimuvad taas riigikogu korralised istungid.

President Ilves tänas Ansipit üheksa kestnud peaministritöö eest. "On aeg tulla ja on aeg minna," ütles Ilves ajakirjanikele.

Ilvese sõnul alustab ta konsultatsioone erakondadega uue valitsuse moodustamise asjus pärast Jaapani-visiidilt naasmist järgmisel esmaspäeval.

Mul on aega 14 päeva teha ettepanek uuele peaministrikandidaadile, kes saab ka riigikogu enamuse toetuse, sõnas Ilves.

"Aitäh heade sõnade eest!" sõnas Ansip. "Üheksa aastat olnud töised aastad, väga vastutusrikkad aastad. See on olnud erakordselt suur au, tänan Eesti rahvast üheskoos tehtu eest. Aeg on anda teatepulk edasi järgmistele peaministrile. Minu valitsused on jätknud varasemate valitsuste poolt tehtud ja ma loodan, et ka järgmine valitsus jätkab sealt, kus senine pooleli jäi."

Tagasiastuval valitsusel on olemas kõik volitused, mis olid enne tagasiastumisavalduse esitamist, rõhutas Ansip. 

Sama rõhutas ka president - valitsusel on praegu olemas kõik volitused ning ta peab imelikuks mõningaid arvamusi, nagu ei peaks praeguste Ukraina sündmuste valguses valitsus vahetuma.

"Ma ei tahaks jagada soovitusi uue valitsuse moodustamiseks," vastas Ansip küsimusele, milliseid erakondi ta tahaks näha uues valitsuses. "Ma ei taha jagada soovitusi. Ma tahaksin, et uued tegijad oleksid vabad lahkujate suunistest. Mida aeg edasi, seda eksiklikumaks võivad osutuda soovitused."

Ent Edgar Savisaart ta ei usalda endiselt. "Mina Edgar Savisaart ei usalda, usaldus kadus jäägitult 2007. aasta aprillis ja mais," meenutas Ansip pronksiöid. Tema viimased avaldused on minu arvamust kinnitanud, viitas Ansip Savisaare ütlustele Ukraina uue valitsuse aadressil. "Ükski SRÜ riikidest pole ennast väljendanud nagu Edgar Savisaar."

Koos peaministriga astub tagasi kogu valitsus, ent jätkab tegevust kuni uue valitsuse ametisse astumiseni.

Presidendil on valitsuse tagasiastumise päevast alates aega 14 päeva, et teha valitsuse moodustamise ettepanek uuele peaministrikandidaadile.

Seejärel esitab peaministri kandidaat 14 päeva jooksul riigikogule ettekande valitsuse moodustamise alustest. Riigikogu otsustab avalikul hääletusel peaministrikandidaadile valitsuse moodustamise volituse andmise.

Peaminister esitab seitsme päeva jooksul valitsuse koosseisu presidendile kinnitamiseks, presidendil on valitsuse koosseisu kinnitamiseks aega kolm päeva.

Uus valitsus astub ametisse ametivandega riigikogu ees. Sellest hetkest algavad uue ja lõpevad tagasi astunud valitsuse volitused.