Viimased olulisemad arengud:


- Peaminister Jüri Ratas ütles täna õhtul avalikus pöördumises, et meil kõigil tuleb end ülal pidada nii, nagu oleksime ise viirusekandjad. Peaminister rääkis ka näomaskidest ning ütles, et pole midagi häbiväärset soovis hoida enda ja teiste tervist. "Näomaskide kandmine peaks saama sotsiaalseks normiks," ütles Ratas. "See ei pea olema meditsiiniline mask. Tarbijakaitseamet on avaldanud õpetuse, kuidas kodus ise maske teha. Juhend on valitsuse infokanalites ja meedias." Ratase sõnul oleme praegu haiguspuhangu süvenemise faasis, kuid koos pingutades jõuame stabiliseerumiseni ja haigusjuhtude languseni. Peaministri pöördumise kokkuvõte on saadaval siin!

- COVID-19 tagajärjel Eestis surnud inimeste arv kerkis täna 15-ni - PERHis jättis elu 73-aastane mees ning Kuressaare haiglas 81-aastane mees. Täna avaldatud andmete juures oli samuti murettekitav, et haiglaravi vajavate inimeste hulk tegi ööpäevaga taas suure hüppe (113-lt 130-ni), samas kriitilises seisus oli eilse 20 koroonahaige asemel täna 17 patsienti.

- Ööpäeva jooksul tuvastati Eestis 63 uut nakatunut, millega tuvastatud juhtumite koguarv kasvas 1097-ni. Enim tuli uusi juhtumeid juurde Saaremaal. Positiivsete proovide osakaal kõikidest analüüsitud proovidest (5 protsenti) oli siiski madalam kui päev varem (7,2 protsenti).

- Eesti eelmine president Toomas Hendrik Ilves andis täna Californiast Stanfordist intervjuu saatele “Hommik Anuga”. Vastates küsimusele, kui raskeks ajaks me peame valmis olema ütles president Ilves, et praegune kriis on erakordne, sest kui kui 2009.-2010. aasta majanduskriisi ajal olid võimalikud lahendused suhteliselt selged, siis eesootav kriis on tundmatu maa. Loe intervjuu kohta siit!

- Delfi avaldas täna loo sellest, kuidas samal ajal, kui viirusepuhangu ohjeldamiseks on kogu riigis kehtestatud eriolukord ning inimestel tuleb üksteisest hoida kahe meetri kaugusele, eksisteerib paralleelmaailm, milles kunstküünte ja ripsmetega naised mängivad ilu nimel eludega ja otsivad teenuspakkujaid oma kunstlisandite hoolduseks. Terviseamet ütles teemat kommenteerides, et ei soovita kellelgi kutsuda oma koju võõraid inimesi ega ka tuttavaid külalisi, kuna see toob paratamatul kaasa kõrgema riski haigestumiseks. Kindlasti tasub arvestada ka sellega, et enamjaolt on kodudes ka pereliikmed, kellede hulgas võib olla ka eakamaid inimesi või teisi riskirühma kuuluvaid isikuid ning oleks äärmiselt vastutustundetu kutsuda käesoleva kriisi valguses enda juurde koju võõraid isikuid,” oli ameti sõnum. Loe artiklit siit!

- Tuntud meditsiiniajakirja British Medical Journal (BMJ) andmetel näitavad viimased uuringud Hiinas, et suurem osa koroonaviirusesse nakkustest on asümptomaatilised, mis tähendab, et neil ei ole isegi endal aimu, et nad võivad viirust ühiskonnas levitada, vahendas Rootsi ajaleht Aftonbladet. Hiina ametivõimude võetud viimastest proovidest selgub, et neljal viiest inimesest, kellel koroonaviirus diagnoositi, ei olnud seni ilmnenud ühtki haigusele omast sümptomit.

- Pühapäeva õhtuse seisuga on maailmas tuvastatud koroonaviirus rohkem kui 1 254 000 inimesel. Haiguse tõttu on elu jätnud üle 68 000 inimese, selle seljatanud aga ligi 257 000 inimest. Ülekaalukalt kõige kiiremini on uute nakatunute arv kasvamas USA-s, hetkeseisuga on seal kokku teadaolevalt üle 327 000 nakatunu. Ööpäevaga on seal juurde tulnud juba üle 16 000 nakatunu. Maailma uusimaid numbreid näeb siit!