Tänased olulisemad arengud:

- Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 864 COVID-19 viiruse testi, millest üks protsent ehk 11 osutusid positiivseks. Rahvastikuregistri andmetele tuginedes tuli ööpäevaga enim uusi koroonaviiruse juhte juurde Harjumaal (6), Saaremaal (3) ja Ida-Virumaal (2). 6. aprilli hommiku seisuga vajab Eestis uue koroonaviiruse tõttu haiglaravi 129 inimest (55 naist ning 74 meest), kellest 14 on juhitaval hingamisel. Haiglatest on välja kirjutatud 62 inimest. COVID-19 tõttu suri viimase ööpäeva jooksul 4 Kuressaare Haiglas ravil viibinud patsienti: 60- aastane ja 72-aastane mees ning 78-aastane ja 86-aastane naine. Kokku on Eestis COVID-19 viiruse tõttu surnud 19 inimest. Rohkem infot siit!

- Täna maandus Tallinna lennujaamas järjekordne lennuk Hiinast, mis tõi siia isikukaitsevahendeid. Põhja-Eesti regionaalhaigla juhi Agris Peedu sõnul jõudis tänase lennuga Hiinast 1,5 miljonit kirurgilist näomaski, 250 000 FFP2 tüüpi maski ja 15 000 paari kaitseprille. Homme on oodata järgmist saadetist, kus peaks olema kokku 740 000 kirgurgilist näomaski, 350 000 FFP2 tüüpi maski ja üle 11 000 kitli. "Kaup tuli Regionaalhaigla tarbeks, aga kui vajadus on kriitiline ka teistel haiglatel, siis loomulikult jagame," sõnas Peedu. Loe siit!

- Läti Delfi kajastas esmaspäeva õhtul, et ilmselt teeb sealne valitsus juba homme otsuse, et eriolukord riigis kestab vähemalt neli nädalat enam kui algselt planeeriti. Lõunanaabrid kehtestasid eriolukorra 13. märtsil ning see pidi kestma 14. aprillini. Teoorias lõppeks see seega juba järgmisel teisipäeval. Läti peaminister Arturs Krišjānis Kariņš aga kinnitas meediale, et tõenäoliselt otsustatakse eriolukorda esialgu pikendada veel nelja nädala võrra. Näiliselt paistab, et Lätis on olukord kontrolli all. Praeguseks on nakatunuid 542 ja surnud üks inimene. Viimase ööpäevaga lisandus üheksa nakatunut.

- Vaidlused selle üle, kas on vaja kanda maske või mitte, tekkisid juba, siis kui ilmusid esimesed teated COVID-19 kohta. Maailma Terviseorganisatsioon ja mitmed teised organisatsioonid leiavad, et maske peaksid kandma ainult meditsiinitöötajad, patsiendid ja inimesed, kes hoolitsevad haigete eest kodus. Samas on ridamisi spetsialiste, kes leiavad, et maske peavad kandma kõik. Hiljuti muutis oma arvamust ka Ameerika haiguste kontrolli ja profülaktika Keskus (i.k. Centers for Disease Control and Prevention). Uurisime Tartu Ülikooli professori, viroloog Andres Meritsa arvamust, kes leiab, et maskid nakatumast ei hoia, kuid see eest võivad efektiivselt kaitsta inimesi, kes on maski kandjate ümber. Professor Merits rõhutab, et korralikud andmed COVID-19 erinevate tüvede ja ka suremuse kohta tulevad alles tagant-järele. Pikemalt loe lugu siit!

- Kuigi Singapuri on kiidetud ennetava reageerimise eest koroonaviirusele, on kohalike nakatumiste arv kasvamas ja homsest pannakse kõik mittehädavajalik kuuks ajaks kinni. Kui paljudes teistes riikides on nähtud märke koroonaviiruse kõvera tasandumise kohta, registreeriti Singapuris eile 24 tunni jooksul rekordarv uusi nakatunuid, vahendab Austraalia 7News. Aga et juhtumite arv on kasvanud vähem kui sajalt kuu tagasi enam kui 1300-le eelmisel nädalal, otsustas peaminister Lee Hsien Loong, et viiruse leviku vastased meetmed ei ole olnud piisavad ja nüüd on vaja ringi katkestajat.

- Kuressaare Haiglas on praeguse seisuga ravil 55 patsienti, kellel on diagnoositud COVID-19. Mõned päevad tagasi avati ruuminappuse tõttu haigla õuel Kaitseliidu välihaigla. Saaremaale on appi tõtanud meditsiinitöötajaid mandrilt ning haiglat aitavad töös hoida ka arvukad vabatahtlikud. Kuid ikka ootab Kuressaare Haigla COVID19 osakondadesse appi õdesid ja hooldustöötajaid. Nii õed kui ka hooldajad saavad oma töö eest topelttasu.

- Austria liidukantsler Sebastian Kurz teatas täna, et aprilli keskel võidakse hakata esimesi ärisid järk-järgult avama. Senised liikumispiirangud jäävad esialgu kehtima. Austria on koroonaviiruse levikule reageerinud kiiremini ja piiravamalt. Seetõttu tuleb Austria ka kriisist kiiremini välja, teatas Kurz täna, vahendab Austria ringhääling ORF. „Aga ainult siis, kui kõik edasi meetmetest kinni peavad,“ lisas Kurz.

- Juuksurite Ühenduse andmetel pani eriolukorra saabudes uksed kinni üle 200 salongi üle Eesti. “Sulgemine või mittesulgemine on tekitanud palju negatiivseid emotsioone. On neid, kes mõistavad, eriti salongide omanikud, kel on palju töötajaid ja kes vastutavad oma töötajate tervise eest. Kahjuks on ka neid, kes olukorra tõsidust ei mõista ...”. Kuigi mitmed juuksuri- ja ilusalongid on praegu suletud, on paljud endiselt avatud – ühtset korraldust sulgemiseks ei ole antud. “Juuksurite Ühenduse seisukoht on, et praeguses olukorras ei ole iluteenuste osutamine mõeldav. Kui oleks alguses öeldud, et paneme nüüd kõik salongid kinni, võiksime ehk praegu arutada juba kriisist väljumise üle.” Kuula teemakäsitlust pikemalt tänasest "Erisaatest"!

Vaata tänast pressibriifingut: