Moskva patriarhaadi eesti õigeusu kiriku sinodi liige, visiiti ette valmistav Sergei Männik kinnitas, et patriarh Kirillil on tõepoolest plaan 14. juunil Linda kuju juurest Toompeal läbi käia. Linda kuju on tavaliselt olnud juuniküüditamise aastapäeva mälestusürituste asukohaks.

Kirill on päevaga kursis

„Ta teab, et meil on küüditamise aastapäev ja seetõttu ta lähebki Linda juurde,” selgitas Männik ja lisas, et kuigi detailid pole paigas, võib ta öelda, et väike tseremoonia toimub.

Eesti Päevalehega vestelnud eksperdid märkisid, et Moskva ja kogu Venemaa patriarh on ajanud pidevalt seda joont, et mõista hukka igasuguseid repressioone ning seetõttu pole tegemist millegi erakordsega. Pigem vastupidi – kui patriarh Kirill oleks sel päeval Eestis ning jätaks eestlaste jaoks karmi ajalooga päeva märkamata, oleks see ebatavaline.

Patriarh Kirilli mullune külaskäik Poolasse oli samuti mitmete Euroopa meediaväljaannete hinnangul just selliste leppimisnootidega. Ajaloolise visiidi käigus kirjutas Kirill koos sealse katoliku kiriku peapiiskopi Józef Michalikuga alla ühisele dokumendile, kus nad palusid avalikult vabandust mõlema kiriku (ja kaudselt siis ka riikide) tehtud halva eest ning soovisid lepitust.

Paar kuud enne Poola visiiti külastas patriarh Kirill ka Smolenski lähedal olevat ajaloolist Katõni veresauna asukohta, kus ta nimetas 1930. aastate lõpus ja 1940. aastal toimunud massihukkamist „Vene–Poola ühiseks tragöödiaks”. „Katõn on venelaste ja poolakate ühishaud,” ütles ta toona. „Miski ei lähenda rohkem kui ühised kannatused.”

Külastab ka pronkssõdurit

Sergei Männiku sõnul on patriarhil plaanis kohtuda nii peaminister Andrus Ansipi kui ka Tallinna linnapea Edgar Savisaarega. Tõenäoliselt külastab patriarh samal päeval nii Linda kuju kui ka kaitseväe kalmistul asuvat pronkssõdurit.

Oma visiidi teisel päeval on Männiku sõnul patriarhil plaan külastada Kuremäe Pühtitsa kloostrit ja Narva katedraali – mõlemas peaks toimuma ka jumalateenistused.

Seejärel aga tuleb pühapäevaks patriarh Kirill tagasi Tallinna ning pühitseb sisse Lasnamäele kerkinud vene õigeusu kiriku. Sergei Männiku sõnul on lootus, et selleks päevaks on kirik niisuguses valmidusastmes, et seal sees saab teenistust pidada.

Nii Männik kui ka kirikujuhi visiidi protokollilist osa kureeriv välisministeeriumi pressiesindaja kinnitasid, et ettevalmistused tegelikult veel käivad ja praegu püütakse programmi kokku panna. Kindlasti ei puudu sealt Nevski katedraali külastamine, seda külastab reede ennelõunal maanduv patriarh Kirill esimesena.