Tugevad tormituuled on täna tekitanud Eestimaal ulatuslikke elektrikatkestusi ning seda eelkõige Pärnumaal, Raplamaal, Järvamaal, Jõgevamaal ja Tartumaal.

Elektrilevi teatas kella 20 paiku, et siiani on vooluta 22 300 majapidamist ja päeva peale on elektriühendus taastatud enam kui 15 000 majapidamisel.

Galerii: Torm tuuseldas väga tugevasti ka Pärnut. Vaata, kui palju jäi Pärnu ööklubile Sunset alles katust ja kuidas sealse ärihoone sissepääsuala kokku varises.

Elektrilevi on tormi algusest saadik töid teostanud suurendatud jõududega: väljas on 42 brigaadi ning rikete likvideerimise ja ümberlülituste abil on elektrivarustuse juba tagasi saanud kümned tuhanded kliendid.

Kõige rohkem tegid tormituuled purustustööd Pärnu-, Rapla- ja Jõgevamaal. „Tänane torm on teinud elektrivõrgus erakordselt palju pahandust. Tuule kiirus oli paiguti isegi kuni 30 m/s ja selle tulemusel on paljudes kohtades puud liinidele murdunud,“ ütles Elektrilevi juhtimiskeskuse juhtivspetsialist Hardi Puusepp.

Galerii: lugejate saadetud fotod tormikahjustustest üle Eesti.

„Tormikahjude täielik ulatus ei ole veel selge. Enamus rikkeid loodame hiljemalt homse ja ülehomse jooksul kõrvaldada, aga võimalik, et üksikud tööd jäävad isegi järgmise nädala keskpaika. Anname endast parima, et võimalikult kiirelt kõikjal elektriühendus taastada,“ lubas Puusepp kella 16 ajal.

Üle Eesti langes teele ka palju puid. Vaata siit, kuidas näiteks Tartu maanteel otsustasid teelised takistuse üheskoos ära vedada. Loe rohkem siit.


Ilmaprognoosi kohaselt peaks hilisõhtuks suurem torm vaibuma ning juba praegu on näha, et elektrikatkestusi massiliselt juurde ei lisandu. „Brigaadid on väljas ning taastavad kõikjal elektriühendusi. Rikkeid on palju, tingimused kohati keerulised, aga kõrvaldame rikkeid ka öösel. Teeme kõik endast oleneva, et klientidele elektriühendus võimalikult ruttu taastada,“ lisas Puusepp.

„Kõige keerulisem on olukord Pärnumaal ja Raplamaal, kus puhanguti üle 25 m/s tormanud tuul on tekitanud väga palju rikkeid,“ ütles Puusepp kella 16 paiku. „Rikkekohtade juurde liikumine on kohati raskendatud, kuna teed on murdunud puid täis. Kui veel paar tundi tagasi oli teatud piirkondades metsas liikumine mõeldamatu, siis nüüd saame ka sinna brigaade saata,“ lisas ta.

Kõige rohkem oli sel hetkel kliente vooluta Raplamaal, 5600. Pärnumlial on tormi tõttu vooluta 5000, Jõgevamaal 4700, Tartumaal 3500 ja Järvamaal 2800 klienti.

Video: Lageraie Paide moodi - kortermajade vahel langesid korraga mitu puud, riivates seina ja aknaid. Loe lähemalt siit.


Elektrilevi paneb inimestele südamele – katkenud elektriliinidele ei tohi läheneda, kuna juhtmete alune maapind võib olla pinge all ning anda eluohtliku elektrilöögi. Ühtlasi palume liinile langenud puu või mõne muu ohtliku olukorra fikseerimisel helistada rikketelefonil 1343.

Hoiatused nii Eestist kui Soomest

Sünoptikud hoiatasid tormi eest kogu Eestit. Saaremaal oli tuul juba tõusnud hommikutundidel, seal näitas tuule kiiruseks juba kella 8 seisuga 17 meetrit sekundis. Soome sünoptik, kes karmi ilmahoiatuse tõttu Eestisse sõidu ära jättis, arvas, et tuule kiirused võivad ületada 30 m/s.

„Eesti põhjarannikule on ennustatud nädalavahetusel erakordselt tugevaid tuulepuhanguid. Isegi 30 meetrit sekundis võidakse ületada,” ütles Jenna Salminen, kes ilma tõttu Eestisse ei tulnud.

Hommikune tormihoiatus: Oranž värvus tähendab teise taseme tormihoiatust - ilm on ohtlik

Salmineni sõnul otsib madalrõhkkond veel täpset teed, aga Soome peaks see saabuma edelast, Läänemere keskosast järgneva öö jooksul.

Hobisünoptik Kairo Kiitsak teatas täna hommikul kella 8 paiku, et Sõrves on puhangud juba praegu üle 23 m/s. Tema hinnangul läheb sisemaal tormiseks alles päeval.

Riiklik ilmateenistus andis teise taseme tormihoiatuse tervele Eestile. See tähendab, et ilm on ohtlik ja esineb tavatuid ilmastikunähtusi. "Ole väga tähelepanelik ja jälgi pidevalt ilmaprognoosi. Ole teadlik riskidest, mis võivad olla vältimatud. Järgi kõiki võimuesindajate poolt antud soovitusi," soovitab ilmateenistus.

Kui tormihoiatuse tase peaks kolmandani jõudma, tähendab see eriti ohtlikku ilma, mis toob ka suuri kahjusid.

Torm on väike, Eesti on väike

Väga palju sõltub tänase ilma puhul, millist teekonda mööda torm liigub: mudelprognoosid rõhutavad, et tegemist on väikese tormiga, mille liikumine näiteks mõned kümned kilomeetrid rohkem mere ja Soome suunas tähendab Eestis elavatele inimestele veelgi tugevamat tuult.

Seda seetõttu, et kui tormi keskmes on tavaliselt ilm vaikne, siis just tsükloni lõunaservas on tuul tugevaim. Kui tsüklon peaks liikuma oma keskmega rohkem Soome lahe peale, jääks Eesti tormi lõunaserva alla, kannatades tugevamate tuulte all. Tsükloni liikumist võib mõjutada kõrgustes valitsev õhuvool ning palju võib sõltuda ka maapinnast, millest too üle käib.

Video: Delfi lugejale jäi videopilti ka Pärnus otse elektriliinidele langenud puu.

Hetkeseisuga peaks torm liikuma üle Raplamaa ja Järvamaa ning puudutama osa Jõgevemaast, Viljandimaast ja Lääne-Viru maakonnast. Tuul sellel trajektooril võib ulatuda 25-st kuni 27 meetrini sekundis.

Enne lõunat

Mida ja millal oodata?

Värske info Riigi Ilmateenistusest näitab, et ilm muutub täna kiiresti: kella kaheteistkümne paiku on oodata tugevaid tuuli ka mujal Lääne-Eestis, Pärnus on tuulepuhangud saavutanud tolleks hetkeks maksimaalse tugevuse - lühiajaliselt võib puhang ulatuda kiiruselt kuni 30 meetrini sekundis, kuigi üldine tuule kiirus on prognoositud 27 meetrini sekundis.

Riigi Ilmateenistusest märgiti, et umbkaudu poole kümne aegu said nad kõne Pärnu rannast, kus olevat mere peal korralik möll käimas, tuule tugevnemine oli väga kiire. Veetase siiski ohtlikult tõusma ei peaks.

Pärast keskpäeva, päeva teises pooles, toimub Kagu-Eestis tuule kiire tugevnemine.Tuule kiirus jääb veidike tagasihoidlikumaks: oodata on 20-25 meetrit sekundis liikuvaid puhanguid.

Samal ajal, kui sisemaal tuul tugevneb, hakkab see saartel nõrgenema.

Harjumaa ja Tallinna ilm sõltub sellest, kuidas tsüklon täpselt liikuda kavatseb.

Kui tormikese läheb üle Tallinna, siis 27-30 meetrit sekunids puhuvat tuult kindlasti ei tule. Pigem saab tormi mõistes rääkida mõõdukusest: puhangud võivad olla 20 meetrit sekundis. Ent kui tormikese peaks liikuma mööda merd, saab Tallinn kaela endale sama koosa, mis sisemaagi.

Mandrialadel tugevneb tuula kella kaheteistkümnest-ühest päeval. Õhtul kella viie-kuue paiku, mil tsüklon jõuab üle mere Soome poole, muutub Lääne-Eestis läänekaare tuul üsna mõõdukaks - puhanguti on tuule kiiruseks 20 meetrit sekundis, rannikul võib kohata ka kõrgemaid kiiruseid.

Kella 18.10 paiku oli ilmateenistuse tormihoiatuste kaart juba pea täielikult roheliseks tõmbunud. Vaid põhjapoolsetes maakondades on säilinud teise taseme tormihoiatus. Mujal on ilm rahunenud.

Elektrikatkestused

Tugevad tormituuled on täna tekitanud Eestimaal ulatuslikke elektrikatkestusi ning seda eelkõige Pärnumaal, Raplamaal, Järvamaal, Jõgevamaal ja Tartumaal.

Kella 16.39 seisuga oli vooluta 33 100 majapidamist.

Elektrilevi on tormi algusest saadik töid teostanud suurendatud jõududega - väljas on 42 brigaadi ning rikete likvideerimise ja ümberlülituste abil on elektrivarustuse juba tagasi saanud kümned tuhanded kliendid.

Kella 15:00 seisuga oli Eestis elektrita 32 152 majapidamist.

Suurima mõjuga katkestus oli Hiiumaal, kus kell 10.27 läks rivist välja kaks toiteliini ning vooluta jäi tervelt 7076 klienti. Elektrilevi dispetšerid suutsid kaugjuhtimise teel 7 minutiga kõikidele klientidele voolu taastada - seda tänu ümberlülitamise võimekusele elektrivõrgus.

Elektrilevil tuli nentida, et paratamatult satub katkestuste ulatusalasse ka kõrgema prioriteediga tarbijaid (nagu näiteks haiglad, veepumplad, mobiilimastid jne), kuid nendega tegeletakse esmajärjekorras ning tehakse kõik endast olenev, et elekter võimalikult kiiresti taastada.

Elektrilevi pressiteade
Tormituuled on vooluta jätnud enam kui 20 000 majapidamist


Tugev tuul on põhjustanud hulgaliselt elektririkkeid. Täna kella 13.22 seisuga oli tormituulte tõttu vooluta 20 369 majapidamist. Kõige rohkem on vooluta kliente Pärnu ja Rapla maakonnas.


„Torm hakkas alates varajastest hommikutundidest liikuma üle Saaremaa, Pärnumaa ja Raplamaa. Murrab puid liinidele ning põhjustab hulgaliselt rikkeid,“ informeeris Elektrilevi juhtimiskeskuse juhtivspetsialist Hardi Puusepp. „Tormituuled liiguvad veel täna üle Järvamaa, Harjumaa ja Virumaa ning võib arvata, et see toob rikkeid juurde.“


Suurima mõjuga katkestus oli Hiiumaal, kus kell 10.27 läks korraga rivist välja kaks toiteliini, vooluta jäi 7076 klienti. Elektrilevi dispetšerid suutsid kaugjuhtimise teel 7 minutiga kõikidele klientidele voolu taastada. Seda tänu kiirele reageerimisele ja ümberlülitamise võimekusele elektrivõrgus.


Puusepp lisas, et Elektrilevi tegeleb igal pool aktiivselt rikete kõrvaldamisega ning teeb koostööd Päästeametiga. Tõenäoliselt võib osade rikete kõrvaldamine aega võtta kuni homse õhtuni. Elektrilevi teeb kõik endast oleneva, et klientidele elektrivarustus võimalikult kiirelt taastada.

Täna hommikul tehtud ilmateenistuse prognoosid piirkonniti:

Peipsi järv
11.07 hommikul tugevneb lõuna- ja edelatuul 8, puhanguti 13 m/s, keskpäevaks 11-15, puhanguti kuni 25 m/s.

Läänemere põhjaosa
11.07 hommikul tugevneb lääne- ja loodetuul 12-14, puhanguti 18, idavetes kuni 25 m/s.

Liivi lahe põhjaosa
edela- ja läänetuul 12-16, puhanguti kuni 27 m/s.

Väinameri
11.07 hommikupoolikul tugevneb edela- ja läänetuul 12-16, puhanguti kuni 27 m/s.

Soome lahe lääneosa
11.07 hommikul tugevneb ida- ja kirdetuul puhanguti 15 m/s, keskpäeva paiku pöördub loodesse, pärastlõunal 12-15, puhanguti 25 m/s.

Soome lahe idaosa
11.07 keskpäeva paiku tugevneb edela- ja läänetuul 12-15, puhanguti 25 m/s.

Pärnu maakond
11.07 hommikul tugevneb edela- ja läänetuul 16, puhanguti 27 m/s.

Saare maakond
11.07 hommikul tugevneb edela- ja läänetuul 16, puhanguti 27 m/s.

Lääne maakond
11.07 hommikul tugevneb edela- ja läänetuul 15, puhanguti kuni 26 m/s, keskpäeva paiku pöördub tuul loodesse.

Jõgeva maakond
11.07 hommikupoolikul tugevneb edelatuul puhanguti 25 m/s.

Põlva maakond
11.07 hommikupoolikul tugevneb edelatuul puhanguti 25 m/s.

Tartu maakond
11.07 hommikupoolikul tugevneb edelatuul puhanguti 25 m/s.

Valga maakond
11.07 hommikupoolikul tugevneb edelatuul puhanguti 25 m/s.

Viljandi maakond
11.07 hommikupoolikul tugevneb edelatuul puhanguti 25 m/s.

Võru maakond
11.07 hommikupoolikul tugevneb edelatuul puhanguti 25 m/s.

Järva maakond
11.07 hommikupoolikul tugevneb edelatuul 16, puhanguti 27 m/s

Rapla maakond
11.06 hommikupoolikul tugevneb edelatuul 16, puhanguti 27 m/s

Ida-Viru maakond
11.07 keskpäeva paiku tugevneb edelatuul 15, puhanguti 25 m/s.

Lääne-Viru maakond
11.07 keskpäeva paiku tugevneb edelatuul 15, puhanguti 25 m/s.

Harju maakond
11.06 keskpäeva paiku tugevneb edelatuul 15, puhanguti 25 m/s, pärastlõunal pöördub loodesse ja läände.

Hiiu maakond
11.07 hommikul tugevneb edela- ja läänetuul 15, puhanguti kuni 26 m/s. Vihmasadu on tugev.


Hea lugeja, kui sul õnnestub pildistada erakordseis ilmastikunähtusi, saada fotosid aadressil vihje@delfi.ee!