Madalrõhkkonna lääneservas pöördus meil tuul täna kõikjal loodesse, päeval põhja. Saartest alates paisus tuul tormiks, rannikul oli juba hommikul puhanguid 28, vastu Läänemerd 30 ja rohkem meetrit sekundis.

Sisemaal tugevnes tuul algul Eesti läänetiivas, seejärel ka Ida-Eestis. Hooti sajab ööni vihma ja madalrõhkkonna järel tungib põhjast jõuliselt sisse külm õhumass. Öine miinimum on pilvise taeva all 7 kuni 10, rannikul 12, öö hakul Kagu-Eestis kuni 15 kraadi, päevane piirdus 8 kuni 13 kraadiga.

Sünoptik Kairo Kiitsaku sõnul hakkab torm vaibuma tõenäoliselt alles keskööl, seni möllavad marutuuled üle Eesti.

Reede öösel madalrõhkkond ühes sajupilvedega kaugeneb Venemaa poole, loode- ja põhjatuul on veel väga tugev, puhanguid 18, rannikul kuni 25 meetrit sekundis, pärast keskööd saartest alates nõrgeneb.

Tuhanded majapidamised ilma elektrita

Tugevad tormituuled tekitasid täna Eestimaal rohkelt elektrikatkestusi ning seda eelkõige Saare, Hiiu ja Harju maakonnas. Tormi algusest saadik on Elektrilevi ja partnerettevõtete brigaadid likvideerinud 83 riket, millega on elektrivarustus taastatud 11 500 majapidamisele.

„Rikkekohtade juurde liikumine on olnud raskendatud, kuna teed on murdunud puid täis. Taastamistööde käigus on olnud juhuseid, kus rikkekohas võetakse puu liinilt, aga mõni hetk hiljem langeb sinna kõrvale uus puu ja liin on taas katki,“ kirjeldas Elektrilevi juhtimiskeskuse juht Jüri Klaassen eesliinil valitsevaid olusid.

„Pärastlõunane tugevam tuul on mitmele poole rikkeid juurde toonud, ka saartele, kust torm varajastel hommikutundidel alguse sai. Esimesed suuremad rikked on nüüdseks ka Lääne-Virumaal ja kardetavasti võib hilistel õhtutundidel tulla rikkeid ka Ida-Virumaale, kuna prognoosi kohaselt hakkab seal tuul tõusma,“ andis Klaassen kella 19 paiku mõista, et torm ei ole veel raugenud.


Prognoosid rikete likvideerimisel

Kell 22.30 on üle Eesti vooluta pea 7000 majapidamist. Enim ehk 2031 elektrita kodu on Harjumaal, Saare maakonnas pole voolu 1570 majapidamises ja Lääne-Virumaal on rikkeid 1318.

Mandri-Eesti olemasolevad keskpingerikked jõutakse suure tõenäosusega likvideerida täna. Hilisõhtuga lisanduvad rikked taastatakse homme.

Saaremaa ja Hiiumaa keskpingerikete likvideerimine lõpetatakse homme õhtuks ning madalpingetööd jäävad nädalavahetusse.

Riketega tegelevad brigaadid on väljas varahommikust ööpimeduseni. Plaanilised tööd saartel on homseks tühistatud. Elektrilevi ja partnerid teevad kõik endast oleneva, et elektrivarustus võimalikult kiirelt taastada.

Suured tormikahjud

Õhtupoolikul andis Delfi piltnik teada, et olukord Saaremaal on läinud rahulikumaks, kuid kohati möllavad veel tugevad tuuleiilid. Torm kiskus maha puid ja majalt ka päikesepaneelid.

Tallinnas on kella 19 paiku tuuleiilid endiselt tugevad. Kesklinnas on teedele langenud puid ja torm rebib kõike, mida saab.

Mida teha, kui elekter kaob?
  • Kontrolli, kas elekter läks ära ainult ühest valgustist või tervest majast. Kui elekter läheb ära, siis tee kindlaks, kui suur on elektrikatkestuse ulatus - kas elekter läks ära ainult ühest valgustist, ühest toast, ühest korterist või tervest majast?
  • Vaata, kas oled saanud sõnumi elektrikatkestusest. Elektrivõrgu rikke puhul saadab Elektrilevi sulle SMS-i 10-15 minuti jooksul alates rikkest teada saamisest. Sõnumisse lisatakse ka info rikke kõrvaldamise ligikaudse aja kohta.
  • Vaata, kas arvesti tabloo töötab ja kõik kaitsmed on sisselülitatud asendis.Vahel võib juhtuda, et elektriarvesti on mingil põhjusel välja lülitunud või on mõni seade või valgusti välja lülitanud kaitsme. Elektriarvesti kontrollimiseks vaata üle, kas arvesti tabloo töötab ja kas kõik kaitsmed on sisselülitatud asendis.