"Inimestel soovitame selleks puhuks varuda süüa ja juua, laadida täis telefoniaku ja akupangad ning hoida ilmaprognoosidel silm peal," teatas päästeamet tormiohu lähenedes.

"Pärnu linnavalitsus paigaldab rannapiirkonda liikluspiirangu märgid, palume nendest kinni pidada. Eemale tuleks hoida mahalangenud elektriliinidest ning teavitada nendest Elektrilevi numbril 1343. Inimvigastuste või otsest ohtu kujutavate purustuste korral helistage hädaabinumbril 112," teatas päästeamet.

Kas kriitiline piir sai ületatud?

Riigi ilmateenistuse andmetel oli põhjust Lääne regioonis oodata veetaseme tõusu lähenemist kriitilisele piirile. Pärnus lubati veetõusu eilseks õhtupoolikks kella 20 ajaks 180-200 cm (kriitiline piir +180 cm), Väinameres ja Haapsalus 170 cm (kriitiline piir +160 cm). Saarte rannikul prognoositi tõus väiksemaks, ulatudes Kuressaares orienteeruvalt 110-120 cm keskmisest kõrgemale (kriitiline piir +170 cm).

Veetaseme haripunkt jõudis Pärnus kätte kella 22, Haapsalus kesköö ajal, mispealeprognoositi ka veetaseme stabiliseerumist. Alates pühapäeva varahommikust oodati langemist, mis on ka aset leidnud.

Tänahommikuse seisuga ületas veetase meetrise piiri Ristnas (132 cm), Pärnus (125 cm), Häädemeestes (122 cm), Virtsus (116 cm), Haapsalus (106 cm), Ruhnul (108 cm), Roomassaares (105 cm), Mõntus (102 cm) ja Narva-Jõesuus (102 cm).

Merevesi siiski kriitilisest tasemest üle ei ujunud - Pärnus jäi suurimaks numbriks õhtul kell 21.30 mõõdetud 166 cm.

Pärnusse koondus eile ka Päästeameti regionaalne staap olukorra seiramiseks ning võimalike olukordade lahendamiseks. Põhiliseks ohustatud alaks peeti Pärnu rannapiirkonda ning jõeäärseid alasid, Haapsalu Väikse Viigi ümbrust ja Rohuküla sadamat.

Pärnu olukord videos:

Saaremaal uputas juba lõunal

Ka Saaremaal oli näha veetaseme olulist tõusu. Ülalolevast videost ja allolevast galeriist on näha Saaremaa Nasva kandi ilmaolusid.

Haapsalus oli merevesi samuti maale tunginud


Graafikud sassis

Käredatest tuulehoogudest ajendatuna tuleb praamiteenust pakkuvatel ettevõtetel graafikuid ümber mudida ning turvalisuse kaalutlusel sõite tühistada.

Liinid on häiritud nii marsruudil Kihnu-Munalaid, Soela-Triigi, Rohuküla-Sviby kui ka Virtsu-Kuivastu.

Kihnu-Munalaid

Seoses tugeva tuulega on tühistati eile väljumised Kihnust kell 16:15 ning Munalaiust kell 17:45. Tänaseks ennustatakse häireid terveks päevaks, mistõttu palutakse klientidel end Kihnu Veeteede veebilehe abil toimuvaga kursis hoida.

Sõru-Triigi

Eile tühistati tugeva tuule tõttu Saaremaa ja Hiiumaa vahelist liini sõitva reisiparvlaeva Soela väljumine Triigi sadamast kell 19:00. Täna on kõik väljumised tühistatud esialgse prognoosi kohaselt kuni 16:00-ni, ent täpsemate asjaolude jälgimiseks palutakse kodulehel pilk peal hoida.

Rohuküla-Sviby

Kuigi reisiparvlaeva Ormsö väljumised olid eile Kihnu Veeteede sõnutsi korrapärased, ei veetud halbade ilmastikutingimuste tõttu üle sõidukeid. Täna, pühapäeval ei veeta tugeva tuule ja kõrge veetaseme tõttu Ormsö pardal üle 3,5 tonniseid sõidukeid. Samuti võib probleeme esineda ka madalamate sõduautode laadimisel.

Virtsu-Kuivastu

Praamid.ee on oma kodulehel märkinud, et probleeme võib esineda ainult Virtsu-Kuivastu liinil ning seda sõiduplaanidest kinnipidamise puhul.

Põhjenduseks on toodud mõlemi teenusepakkuja - nii praamid.ee kui ka Kihnu Veeteede poolt - kodulehekülgedel ilmastikuolud, täpsemalt tugev tuul.

Praamid.ee klienditugi nentis, et nende ettevõtte silmis pole iseenesest veel hullu midagi, ning et praamid sõidavad seni, kuni saavad - kui Virtsu-Kuivastu liin välja arvata, siis teiste marsruutidega hetkel veel muret pole.

Veel fotosid Saaremaa tormist. Ka Kõre veetaseme tõus on nähtav:

Mõjutatud pea terve riik

Ilmateenistus andis teise taseme tormihoiatuse välja eile pea üle Eesti. Eilne ilmaprognoos näitas, et tuul tugevnes lõuna- ja edelatuul sisemaal puhanguti 17-23, rannikualadel kuni 27, Saaremaal kuni 30 m/s. Keskpäevast alates muutus tugevaks ka lörtsi- ja vihmasadu

Kuidas end ja teisi üleujutuse eest kaitsta
  • Hangi võimalikult täpne ilmaprognoos ning ole hästi informeeritud veetaseme muutumisest ja sellest, millise veetaseme korral on sinu majapidamine ohus.
  • Võimaluse korral ehita veetõkkeid.
  • Teavita naabreid
  • Ole valmis võimalikeks elektrikatkestusteks, vahetu ohu korral ja kodust lahkudes lülita elekter välja.
  • Sule kanalisatsioonitorude ning kraani äravoolutorude avad puupunnidega. Ühenda lahti kanalisatsiooni juhitud vihmaveetorud.
  • Kontrolli, et kusagil poleks kinni jäetud kodu- või lemmikloomi.
  • Vii kodune vara, sh saastumist põhjustavad kemikaalid võimaliku uputuse piirkonnas maapinnast kõrgemale.
  • Ole valmis evakueerumiseks.
  • Kui vesi tungib hoonesse, tagane teisele korrusele, pööningule või katusele. Võta kaasa hädaolukorraks vajalikud vahendid.
  • Tee ennast või oma majapidamine päästjatele nähtavaks/kuuldavaks ja järgi evakueerimisel antavaid korraldusi.
  • Väljas olles arvesta ohtudega, mida suure veemassi liikumine võib põhjustada inimestele, loomadele, sõidu- ja ujuvvahenditele, lahtistele esemetele jmt.
  • Väldi kõndimist või sõitmist läbi üleujutatud piirkonna.
  • Hoia eemale üleujutatud alajaamadest ning elektriseadmetest ja -kaablitest.
  • Üleujutuse piirkonda naastes ole ettevaatlik elektrilöögiohu ja muude tekkinud seadmete ja vahendite kahjustuste ning saaste tõttu.

Täna tõmbab vaiksemaks

Kui eile oli tormihoiatus antud peaa tervele riigile, on tänaseks pilt oluliselt mahenenud. Üleujutusest räägitakse vaid Pirita puhul, kus kriitilise veetaseme ületus oli ohuks hommikutundidel.

Riigi ilmateenistuse tormihoiatuse kaart 22.02.2020.
Riigi ilmateenistuse tormihoiatuse kaart 23.02.2020.
Hoiatuste tasemed
Tase 1 (kaardil kollane) 
– esimese taseme hoiatus. Ilm võib teatud olukordades olla ohtlik. Arvesta sellega, kui sinu tegevus on ilmast mõjutatud. Jälgi edasist ilmaprognoosi.


Tase 2 (oranž)
– ilm on ohtlik. Esineb tavatuid ilmastikunähtusi. Ole väga tähelepanelik ja jälgi pidevalt ilmaprognoosi. Ole teadlik riskidest, mis võivad olla vältimatud. Järgi kõiki võimuesindajate poolt antud soovitusi.



Tase 3 (punane)
– eriti ohtlik ilm. Tõenäolised on suured kahjustused. Erakordsete ilmatingimuste pikaajaline püsimine võib põhjustada loodusõnnetuse. Oht elule ja tervisele. Jälgige pidevalt edasisi arenguid televisiooni, raadio või interneti vahendusel. Järgi tingimusteta kõiki võimuesindajate poolt antud käske ja soovitusi, ole valmis erakorralisteks meetmeteks.

Kuidas käituda tormi puhul?

"Kui elektriühendus ja mobiilside katkevad, tuleks kuulata täistundidel Vikerraadio uudiseid patareiga raadiost või autoraadiost. Enda ja oma vara tormituulte eest kaitsmiseks korjake kokku õuest lahtised esemed, parkige sõiduk lagedale, mitte suurte puude alla. Eemale tuleks hoida mahalangenud elektriliinidest ning teavitada nendest Elektrilevi numbril 1343. Inimvigastuste või otsest ohtu kujutavate purustuste korral helista hädaabinumbril 112," jagas päästeamet õpetussõnu.