Üle barrikaadide ja kuulivilina saatel

Üks koristuspäeva ideest innustunuid on ukrainlanna Lilia Tkatšenko, kes ürituse toimumise nimel pidi sõna otseses mõttes minema mööda barrikaadidest ja saama üle hirmust, kui kuulis taustal sõjategevust. Lilia ülesanne oli 2014. aastal, mil Ukraina-Venemaa konflikt puhkes, sõita läbi kõik riigi piirkonnad ja valmistada ette maakondlikud talgujuhid ning neile kinnitada, et „Teeme ära!” toimub raskustest hoolimata.

“Ajal, mil inimesed sõja tõttu kannatasid, on „Teeme ära!” midagi, mis inimesi ühendab ja sellepärast tundus meile eriti oluline oma tegevust jätkata,” rääkis Lilia Tkatšenko, kes üleriigilise „turnee” rahastamiseks laulis raudteejaamades, sest valitseva kriisi tõttu kadus sponsorite ja riigi tugi. Ringreisi jooksul nägi Lilia, kuidas poliitilised aktivistid okupeerisid linnavalitsuse, ja kuulis taamal sõjategevust. „Kuigi Krimm ei ole enam Ukraina osa, ei takistanud see sealseid inimesi talguid korraldamast,” tõdes Lilia, et inimeste tahe koos head korda saata oli suurem kui hirm. 2014. aastal tuli koristama 170 000 ukrainlast.

Ukrainas on 90% prügimägedest keskkonnale kahjulikud ja sisuliselt ebaseaduslikud. Umbes 7% Ukraina territooriumist on kohalike koristustalgute eestvedajate sõnul prügihunnikute all.

Afganistan valmistub üleilmseks „Teeme ära!” koristuspäevaks

8. septembril 2018 toimub esimest korda ülemaailmne koristuspäev, millest võtab osa korraga 150 riiki. Eesmärk on saada ühel ja samal päeval terve maailm massilisi koristusaktsioone korraldama ning kutsuda ellu maailma suurim kodanikualgatus.

Projektiga on liitunud ka Afganistan, kus mullu toimus esimene koristuspäev. Kõigest päev varem leidis pealinnas Kabulis aset mitu enesetapurünnakut, milles hukkus 40 ja sai vigastada 400 inimest. Korraldajad koos kogukonnaga otsustasid koristuspäevaga sündmustest hoolimata edasi minna.

Kampaania tegemine Afghanistani moodi. Relvastatud järelvalve all kutsuvad kohalikud usuliidrid ja aktivistid inimesi koristustalgutele

„Koristuspäeva tagasiside on olnud väga positiivne ja on näha, kuidas see annab inimestele lootust. „Teeme ära!” annab inimestele, kellel on muidu raske ühisosa leida, eesmärgi, mille kaudu oma kodumaad paremaks teha,” rääkis Arifa Mohmand, üks „Teeme ära!” eestvedajaid Afganistanis.

Koristusaktsioonis osales ligi 10 000 inimest 10 Afganistani provintsist. Riigi keerulise olukorra tõttu on afgaanid otsustanud „Teeme ära!” liikumist arendada samm-sammult. 2018. aastal on eesmärk haarata koristustalgutesse kogu riik, kuid korraldajad saavad väga hästi aru, kuivõrd ohtlik on taoliste ürituste korraldamine enesetaputerroristide, äärmusrühmituste ja maas vedelevate lõhkeainete tõttu.

2007. aastal ei uskunud paljud, et Eesti ühe päevaga prügist puhtaks tegemine oleks võimalik. 2008. aastal ei kujutanud Rainer Nõlvak ega tema meeskond ettegi, et väikese Eesti algatusest võiks nii kiiresti kasvada ettevõtmine, mis inspireerib miljoneid üle maailma Eesti eeskujul oma riiki koristama. Tänaseks on Maailmakoristus haaranud tegevustesse üle 14 miljoni inimese.

„Teeme ära!” toob jätkuvalt inimesi kokku, aga mitte ainult Eestis. Külg külje kõrval millegi hea ja olulise kordasaatimise tunnet vajavad kõik rahvad — nii nendes riikides, kus turvalisus ja heaolu on iseenesestmõistetav, kui ka seal, kus lokkab sõjategevus, korruptsioon või vaesus.

Jaga
Kommentaarid