Eesti filmi juubeliaastat tähistab ka ETV uus ekraanigraafika. Vaataja näeb saadete vahel lühikatkendeid nii tuntud kui vähemnähtud Eesti linateostest. Lõigud pakuvad äratundmisrõõmu kultusfilmidest ja innustavad üle vaatama nii esimesi Eestis tehtud filme kui ka viimasel ajal valminud kinotükke.

Eesti laul

Konkursile “Eesti laul” saabus seekord rekordiliselt 159 lugu. Selle paremik on vaatajate ees võistlemas kahes poolfinaalis 18. ja 25. veebruaril, võitja selgub finaalkontserdil, mis toimub
3. märtsil Nokia Kontserdimajas.

Veebruaris käivitub taas teadussari “Püramiidi tipus”. Neeme Rauaga vaheldumisi näeb ekraanil Mihkel Kärmast. Tutvustatakse Eesti või Eesti juurtega teadlaste ja inseneride töid nii kodu- kui välismaal. Esimeses saates näeb merebioloog Jonne Kottast, kelle töö on seotud nii Läänemere kui ka maailma ookeanide ja merede rannikuvete uurimisega.

Peeter Vähi ja Tiina Jokineni ning nende reisiseltskonna ekspeditsioonist “Arktikast Antarktikani” saavad vaatajad osa samuti veebruarist. Ekspeditsioon on pärjatud tiitliga “Aasta seiklus 2010”.

Kahe spetsiaalselt selleks kohandatud maastikuautoga kulgeti läbi 16 riigi, mööda Pan-Ameerika trassile jäävaid kõrbeid, mägesid ja vihmametsi. Kokku läbiti nelja kuu jooksul 32 000 km. Teele jäävad Alaska, Kordiljeerid, Yellow-
stone, Colorado kanjon, Amazonase jõgikond, Andid, Titicaca järv, Patagoonia pampad, Magalhãesi väin, Tulemaa, Antarktika jääväljad. Aga samuti eskimote, asteekide, maiade, inkade ja teiste indiaani tsivilisatsioonide alad.

Komöödiaseriaali “ENSV” vanad ja ka päris uued tegelased on jõudnud oma elukäiguga aastatesse 1983–1984. Uus hooaeg on alates 15. jaanuarist eetris pühapäeviti kell 20.30.

Jaanuaris näitab ETV käsipalli MMi valikmängu, kus Eesti meeste koondis kohtub 14. jaanuaril Hollandiga. Kui talv ikka tuleb, siis vahendatakse Otepää MK etappi murdmaasuusatamises 21.–22. jaanuaril.

Iluuisutamise EMi otseülekandeid Sheffieldist näeb 25.–29. jaanuarini. Naiste üksiksõidus esindab Eestit Jelena Glebova. Lumeoludest sõltub ka Tartu suusamaratoni otseülekanne stardist finišini.

Märts algab otseülekannetega Ruhpoldingust Saksamaalt, kus peetakse laskesuusatamise MM-võistlused.
3.–4. märtsil näeb Lahti MK etappi murdmaasuusatamises ja suusahüpetes ning eestlastel tuleb ühes ERRi sporditoimetusega loota, et Kaarel Nurmsalu hüppab end kvalifikatsioonist lõppvõistlusele. 9.–11. märtsini on kavas sisekergejõustiku MM-võistlused Istanbulist.

Aprillis-mais on kavas Eesti korvpallimeistrivõistluste pool- ja finaalseeria. Ka Eesti jalgpallikoondise mängud on ETV ekraanil.

Head sarjad

Filmihuvilisi rõõmustab kindlasti pühapäeviti algusega kell 21.55 eetrisse jõudev “Millenniumi” triloogia, mis on valminud Rootsi, Saksa ja Taani ühistööna. Rootsi ajakirjaniku ja kirjaniku Stieg Larssoni (1954–2004) postuumselt ilmunud ning kohe ka bestselleriks muutunud romaanitriloogia ekraniseeringust ei puudu vandenõud ja tontlikud minevikuvarjud.

Edasi tuleb pühapäevaõhtutesse BBC uus krimisari “ZEN”, veebruaris näeb aga “Sherlocki” teist hooaega, seda vaid neli nädalat pärast esilinastust Inglismaal. Usutavasti on ETV üks esimesi, kes pärast BBCd sarja näitab. Kevadesse on lootust saada õigused “Lewise” uutele osadele, läbirääkimised on käimas nii selle kui veel paari krimisarja hankimiseks.

“Välisilma” dokfilmide sarjas näeb jaanuaris värskelt valminud teost “The War You Don’t See”. Mitmeid auhindu pälvinud ajakirjanik John Pilger uurib filmis meedia mõju sõjakoldes toimunule.

Selgub, et isegi väärikate demokraatlike riikide meediakanalid edastavad sõjakolletes toimuvast valitsusele sobilikku versiooni. Uudised, mis meieni jõuavad, on patriootlikud, propagandistlikud, ühepoolsed ning väga harva heidavad valgust konfliktipiirkonnas elavate inimeste olukorrale.

Veel mahuvad jaanuarisse uued filmid keemiarelvade kasutamise tagajärgedest Falluja elanikele ja hirmuvalitsuse all elavate inimeste olukorrast Iraanis.

Veebruaris näidatakse inimõiguste teemalisi filme. Need on eetris ikka esmaspäevaõhtuti.

Kolmapäeviti jätkuvad “Eesti lugude” uued filmid. Kui seekordne valik saab näidatud, jääb kolmapäevaõhtune tele-eeter ikka kodumaise parima dokumentalistika vahendajaks.

Nädalavahetuse loodusdokfilmide hulgas näeb aasta algul kaheosalist innovaatiliselt üles võetud “Jääkaru. Spioonikaamera jääl”. Selle järel jõuab vaatajate ette National Geographicu viimaste aastate üks uhkemaid sarju “Igavene ränne”. Kevadel on eetris “Life Force”, mis räägib evolutsiooni kulust ja kõikidele eluvormidele pöördumatut mõju avaldavatest jõududest.

Eesti Televisioonil on õigused näidata ka populaarse Jamie Oliveri uut kokandussarja, kus valmistatakse 30-minuti-roogasid. Eetris on need pühapäevahommikuti kell 11.15.

ETV2 – filmide lainel

“Jüri Üdi klubi” tegijad lubavad, et uuel aastal on saade sahvtisem kui eales varem. Püsikundedega liitub taas Rein Pakk, kelle klubikaardi sai mõneks ajaks enda kätte Kaarel Tarand. Klubi muusik Siim Aimla on aga vahepeal kuulutatud aasta muusikuks ja jätkab seda väärilisemana. Eetris on “Jüri Üdi klubi” ikka esmaspäeviti kell 21.30.

ETV2 jätkab “Maailma kino” festivalidel hinnatud mängufilmide näitamist, “dokkaadris” näeb aga festivalidel pärjatud autoridokumentaale. Kevadhooajal tuleb selle sarja raames filmikuu Indiast, kus näeb mitmeid filme uususunditest.

“AegRuumis” jõuavad eetrisse Open University sarjad “Virtual Revolution” virtuaalmaailma teemal. Põnevust pakub ka “The Code”, kus teadlane ja matemaatikaprofessor Marcus du Sautoy uurib maailmas leiduvaid sümboleid ning kujundeid. Aprillis testitakse vaatajate mälu ja tähelepanelikkust National Geographicu kaasahaaravas sarjas “Test Your Brain”.

Maikuu kuulub keskkonnafilmidele, seda nii “AegRuumis” kui ka “dokkaadris”.

Arutletakse üha kasvava lihatootmise ja -tarbimise mõju üle, räägitakse selle tagajärgedest nii loomadele, planeedile kui ka meie organismile; näeb filme linnastumisest ja keskkonnasõbralikust linnaplaneerimisest jpm.

Veel näevad ETV2 vaatajad “IT meeskonna” vanemaid ja päris uusi osi ning draamasarja “The Pacific”.

Leping HBOga toob lähema aasta jooksul ETV ja ETV2 eetrisse sarjad “Troonide mäng” (1. ja 2. hooaeg), “Boardwalk Empire” (1. ja 2. hooaeg) ning “House of Saddam”.