Kaheksal võistlema asuval noorel muusikul on täita vaimukad ülesanded ja kõigi hulgast parim valitakse olenemata instrumendist. Täht peab suutma olla mõjuv mitmes mõttes, ka isiksusena, nii nagu ühelt staarilt oodatakse.

Klassikatähed näitavad end sarja käigus eri külgedest – efektse virtuoosina ja unustamatu meloodia esitajana. Lisaks peavad nad olema kohanemisvõimelised ja leidlikud, musitseerides koos ootamatute lavapartneritega ning esitades klassika- ja pophittide töötlusi.

Saatesarjas kõlav muusika pakub vaatajaile kindlasti äratundmisrõõmu.

* * *

Formaadi üks autoreid ja muusikatoimetaja TIMO STEINER, kuidas sellise saate idee sündis?

Uue formaadiga tahtsime tabada kaht kvaliteeti: pakkuda noorele väga heal tasemel muusikutepõlvkonnale võimalust oma kunsti laiemale publikule tutvustada ning samas esitleda klassikalise muusika ideed ja olemust veidi sügavamalt ja konkreetsemalt, kui me seda kuulajana lihtsalt kontserdisaali minnes tajume.

Saatetsükli viis saadet on nagu laiali laotatud pikem teos, selle vahega, et saame lähemalt ja mitu korda järjest vaadelda mõningaid muusikas üsna sagedasi nähtusi.

Olgu selleks siis virtu­oosne mäng, meloodiline teema, koosmusitseerimine ja hea ansamblimäng või ansamblitunnetus, tantsust inspireeritud muusika või XIX sajandil levinud nn programmiline muusika – muusika, mis on inspireeritud millestki muusikavälisest – olgu siis loodusest või näiteks mõnest luuletusest.

Hiljem saalis või plaadilt muusikat kuulates kohtume nende komponentidega muusikas taas ja taas.

Kas staariotsingud klassikalises muusikas sarnanevad mingis mõttes popmuusika superstaariotsingutega?

Nad sarnanevad loomulikult selles mõttes, et otsitakse säravaid ja kvaliteetseid noori muusikuid, kes edaspidi säraks meie kontserdilavadel.

Erinevus on vast selles, et saates osalejad on oma pilli mänginud lapsepõlvest alates ning oma professionaalsuse saavutanud suure töö ja pühendumisega, samuti pidanud selle nimel ilmselt ka loobuma paljudest asjadest, mis eakaaslastele rõõmu teevad.

Kuidas leiti need kaheksa noort muusikut, kes võistlema hakkavad?

Enne saatesse pääsemist tuli läbida kaks vooru. Salvestuse voorus esitati video oma mänguga ja nende põhjal valis žürii kuulates-vaadates välja 15 muusikut.

Teine voor toimus Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias ning selleks kutsuti muusikud juba kohapeale, kus lisaks musitseerimisele tuli ennast tutvustada ja vastata küsimustele.

Väljavalitute kohta võib öelda, et kõik nad on väga head muusikud ja kõigil on võiduvõimalus olemas. Enamikul neist on edukad konkursid ja üsna suured musitseerimiskogemused juba seljataga. Kolm väljavalitud osalejat õpivad alles Tallinna Muusikakeskkoolis, ülejäänud on üliõpilased. Seitsme pillimängija kõrval leiame ka ühe toreda laulja.

Mida peavad need noored muusikud saatesarja käigus peale musitseerimise veel tegema?

Osalejad satuvad saate jooksul sellistesse olukordadesse, millega nad oma hilisemas karjääris ühel või teisel viisil peavad kokku puutuma – suhtlemine publiku ja ajakirjanikega, nad peavad väga põhjalikult läbi mõtlema, kuidas oma infoga kõige paremini sihtrühmani jõuavad...

Mismoodi televaatajad saavad oma poolehoidu ühele või teisele lemmikule näidata?

Televaatajad saavad oma lemmiku poolt hääletada saate ajal. Esimese ja teise saate vahel toimub Klassikaraadioga koostöös Estonia kontserdisaalis kontserdivoor, seal saab kuulata, kuidas noored musitseerivad ja hääletada kohapeal või hiljem järelkuulates interneti vahendusel.

Kas saatesarja “Klassikatähed” võitja selgitab välja professionaalidest koosnev žürii?

Võitja selgitatakse välja hääletamise tulemusena. Igas saates langeb üks osaleja välja, finaali jäävad kolm noort muusikut, nende hulgast selgub võitja.

Hääled jagunevad 50:50 žürii ja televaatajate vahel. Žüriis on kaks püsiliiget – helilooja Olav Ehala ja pianist Kalle Randalu ning üks muutuv liige.

UUS SAATESARI

“Klassikatähed”

- Valmib ETV, Eesti Kontserdi ja Klassikaraadio koostöös.

- Formaadi autorid on Timo Steiner ja Helen Valkna.

- Režissöör on Ülle Õun, muusikatoimetaja Timo Steiner, videotoimetaja Anu Välba, kunstnik Jaagup Roomet, tegevprodutsent Silja Kala, produtsent Helen Valkna.

- Saateid jagub viiele kevadisele pühapäevaõhtule ja lisaks kannab ETV üle ka noorte muusikute kontserdi.

- Esimese saate žürii külalisliige on dirigent Kadri Tali.



OSALEJAD

Kaheksa noort muusikut

- Heigo Rosin, löökpillid.

- Marten Altrov, klarnet.

- Johan Randvere, klaver.

- Mihkel Kallip, trompet.

- Auli Lonks, klaver.

- Ksenia Kuchukova, laul.

- Mart Metsla, trompet.

- Marcel Johannes Kits, tšello.