Mardilaadal ringiuitav kästiööline andis sellise vastuse küsimuse peale, kas ta on ka midagi uut näinud.

„Seni veel mitte, aga ma annan teada, kui leian,“ lubas ta lahkelt ja ringles laisas tempos edasi.

Maaleht oli selleks ajaks juba punktiga ette jõudnud ja tuvastanud vähemalt ühe uue tulija — Marimaalt tulnud Alevtina Fedorova, kes seisis natuke murelikult oma rahvuskäsitööga kaetud laua taga.

„Oleme siin esimest korda, ei tea, kuidas läheb,“ sõnas ta. Küllap läheb hästi, sest säravpunane värv tõmbas endale palju pilke. „Me kasutamegi peamiselt punast, kollast ja rohelist,“ selgitas Alevtina.

Temast mitte kaugel seisis Raplamaal tegutseva Vana-Kõrtsi talu perenaine Maret Sikstus, kes oli köögivilju mingi lapi sisse mähkinud.

Pärides selgus, et ta siiski ei müü poolikut suvikõrvitsat oma käsitööna, vaid neidsinatseid lappe.

„Need on vaharätikud, mida saab köögis kile asemel kasutada,“ rääkis Maret. „Mähid selle köögivilja ümber või katad rätikuga toidukarbi. See asendab väga hästi plastikut.“

Üks selline rätik peab vastu aasta ja sealt ka edasi, kui ta ise kodus üle vahatada. Vilunud käsitöölisele omaselt kinnitas Maret, et see pole ka sugugi raske, panna riie praeahju ja … ühesõnaga teema edasijõudnutele.

Tema jutt oli igatahes küllalt veenev, et moodustuks väike ostjaterivi ja ka Maaleht lubas tooteid korralikult väntsutada, et nende headus proovile panna.

Lähemalt videost:

Endla Murd Pärnumaalt, kes on alati väljas omalaadsete ehetega, oli seekord välja mõelnud uudse lähenemise barettidele ja neile suured värvilised mummud peale viltinud. Mummud, teadagi, on trendikad.

„Kui oled avatud, siis tulevad ka ideed,“ andis ta väikse juhise. „Mina ei sea endale piire, et miski on lubatud ja miski on keelatud. Materjal ise annab juba väga palju inspiratsiooni.“

Võimalik, et seda tuleb ka väljast meistrile peagi juurde, sest tema läheduses on suure villapesaga väljas Saaremaa mees Egon Sepp, kes sai koos oma perega tuntuks viimasel superstaari-hooajal.
„Uudo lubas läbi tulla,“ kinnitas populaarse noormehe isa. Kas Uudo ka lauluviisi üles võtab, see selgub vast siis, kui ta tõesti kohale jõuab.

Kui aastate taguse ajaga võrrelda, siis on praegu vast rohkem pilkupüüdvat keraamikat. Saada on pea kõike, nii ilusaid roosilisi nõusid, kui raskeid ahjupotte ja vastupidavaid kausse.

Ka ehetevalik on lai ning võis märgata, et ehtemeistrite juurde moodustusid ka kõige sagedamini vestlejaterühmad. Tuleb see siis nende heast jutuvestmisoskusest või sellest, et jutukaid huvitavad ehted, aga nii see on.

Neile, keda huvitavad lood, soovitus ka: astuge Keiu Kullese lauakese juurest läbi, vaadake ringi ja küsige ka kivi kohta lauaservas. Kuulete põneva loo Gotlandi liivakivist tehtud tinavaluvormist, mis pärineb 16. sajandist ning leiti täiesti juhuslikult talgute ajal Saaremaal.

Ja lõpuks veel: midagi uut on Mardilaadal veel, sest seekord annavad seal tavalisest enam tooni setod.

Ülemsootska Hõrna Aare isiklik soovitus on olla kohal reede õhtul, mil toimub kästiöö öö ning esineb seto punkbänd TUHKWIZZA.

Kui ülemsootska mõtet kirjakeelde ümber tõlkida, siis katuse nad pealt tõstavad.

Mardilaada programmiga saab tutvuda SIIN.