Kui suuremal osal rahvastest on olemas n-ö rahvustoit ning teada-tuntud, nimelt seda maad iseloomustavad road, siis mis Sinule Eesti toidule mõeldes esmalt meenub?

Kui nii küsida, siis esimene mõte on, et oskan ette lugeda kohe palju eestipäraseid toite. Kuid tegelikult kui läbi mõelda, siis neid nii palju ei teagi…

Ma ei ole ka ise sellises stiilis kokk, kes eestimaist toitu nii väga propageeriks või valmistaks aga eks pisut ikka. Minu jaoks on Eesti toit eeskätt see toit, mida lapsepõlves sai kodus süüa, ema tehtud head toidud, mida ka täna ise kodus valmistame.

Nt hakk-kotletid kartuli ja kastmega, ühepajatoit, hakkliha-kapsahautis, mulgipuder ja paljud muud lihtsad road, kuid ka kindlasti sült, pasteet, soolakurgid, igasugu kodus marineeritud hoidised, hea talus valmistatud suitsuvorst, must leib, kiluvõileib, suitsuräimed, kama ja palju muud.

Kuid samas julgeks ma nimetada Eesti toiduks ka iseenda loodud grilli- ja bbq roogasid, sest need on minupärased ja võib öelda ka, et minumoodi eestipärased… Aga usun, et kindlasti ei ole see päris traditsiooniline Eesti toit.

Kui mõtled oma välismaalastest sõprade või tuttavate peale – mis neile on Eestis olles enim meeldinud, mida oled neile pakkunud?

Kõigile maitseb iseküpsetatud must leib ja meie enda valmistatud grilltoidud. Kuid jah, üldiselt maitseb välismaalastele Eestis pakutav toit väga, Eestis on palju häid restorane ja Eesti koduperenaised oskavad hästi valmistada koduseid mõnusaid roogasid.

Kuidas on lood Sinu kodus – kas eelistad koduseid roogi, mida enim valmistad, mis neist enim seondub Eesti toidu, Eesti köögiga?

Eelistame koduseid roogasid, kuid valmistame palju ka mitte-eestipäraseid toite. Põhjus on lihtne: elame perega Inglismaal ja sellel on omad mõjutused.

Kuid ka meil on Eesti köök tähtsal kohal. Koduses külmkapis on meil alati kõik vajalik olemas. Ostame toitu internetikaubamajadest, osa toome ka Eestist pagasis kaasa.

Muuhulgas kasutame Inglismaal ka Hello Fresh’i, mille veebilehelt saab iga päeva kohta valida nelja-viie toidu seast välja ühe meelepärase, kohale tuuakse nädalas korra pakikeksed, kus on kõik valmis kaalutud ja õpetused juures.

See on hea ja mugav süsteem just kiirete aegade jaoks. Toit valmib õiges koguses, kiirelt ja mugavalt. Saab ka uusi ideid. Hello Fresh on hea ja mugav asi, mida aeg ajalt mõnus kasutada. Hoiab kokku aega ja ka raha, sest poodidest neid asju üksikult ostes läheks kindlasti kallimaks.

Tööalaselt olen umbes poole aja ise Eestis ja seetõttu olengi toidu osas hästi läbi põimunud nii Eesti toidust kui ka muust. Käin ka palju väljas söömas restoranides ja mujal.

Kui külastad toidukaupluseid, kas Sinu pilk peatub esmalt kodumaistel toodetel või ei ole sellel Sinu jaoks suurt kaalu?

Eks alateadlikult ikka eelistan kodumaist. Kuigi tuleb tunnistada, et paljude toorainete puhul ei ole eestimaine tooraine sama hea kui mõnest heast piirkonnast imporditud tooraine.

Näiteks Inglismaal poes käies on valik ikka oluliselt laiem ja kvaliteet samuti parem. Seda just eriti juurviljade, puuviljade jms osas. Eks seal lihtsalt mahud suuremad ja võimalused paremad. Aga Eestis sellegipoolest on väga hea valik ja tase.

Kuidas Sulle tundub, kas Eestis on piisavalt Eesti toitu pakkuvaid toidukohti, nii restorane kui kohvikuid kui ka catering ettevõtteid? Kas neid peaks enam olema?

Usun, et tervikuna on Eestis liiga palju restorane ja kaugeltki liiga palju toidupoode. Võiks olla vist isegi poole vähem… Aga jah, valik on hea ja lai. Eesti toitu pakutakse ka päris paljudes kohtades, kuigi neid, kes on ainult autentsed Eesti toidu pakkujad, väga palju ei olegi.

Parim ongi minu meelest see, kui heas restoranis on rahvusvaheline köök läbi põimunud Eesti köögiga, st et saad valida hea eestipärase toidu ja ka midagi muud põnevat.

Kui vaatad kodumaist toitu pakkuvaid toidukohti, siis millised neist on pakkunud Sulle ehedaimat Eesti toidu elamust?

Ma ei oska siin kedagi esile tõsta. Häid restorane on Eestis väga palju. Tõele au andes on ka minu enda Pull ja Härg on väga tublid ja head. Eesti toidu osas on tuntuimad ilmselt Juur, Farm ja teised. Aga veelkord, ma ei ole ise Eesti köögi osas väga tugev ja ei oska siinkohal täpselt öelda.

Kas arvad, et meil räägitakse piisavalt Eesti toidust, on see piisaval määral au sees?

Usun, et see on saanud viimase kümne aasta jooksul üha enam kajastust. Aga eks meile eestlastele on kahtlemata hea, kui Eesti köök ka maailmas tuntumaks saaks. Siin on tippkokkadel palju teha ja ka palju juba tehtud.

Dmitri Demjanov on selles osas Eestis kindlasti üks silmapaistvamaid peakokkasid, samuti Angelica Uudeküll, Kaido Metsa ja teised.