Hoomamatu tööhulk tähendab muu hulgas sadade firmadega kokkulepete sõlmimist, proovipäevade minuti täpsusega üles ehitamist ja lakkamatut kontrollimist, kas kõik detailid, mis kord juba paika pandud, ikka omavahel klapivad.

Vanasõna “Üheksa korda mõõda, üks kord lõika” ei kehti kuskil mujal paremini kui Maatee ja tema kolleegide tubades.

1.–3. juulini toimuval XI noorte laulu- ja tantsupeol esineb 22 000 lauljat, 8000 tantsijat ning 2500 pillimängijat, kellega tuleb maakondadest kaasa 3000pealine abivägi – õpetajad, juhendajad, meedikud ja teised toetajad.

Aet Maatee nimetab neid kõiki oma kogu- või isegi perekonnaks. Ja et pere eest kõige paremal kombel hoolitseda tahetakse, on klaarimast klaar.

Aga lisaks osalejatele ootab pidu ka kümneid tuhandeid pealtvaatajaid, kes peavad samuti unustamatu elamuse ja kordumatuid muljeid saama.

Kuna seekord toimuvad nii laulu- kui tantsupidu esimest korda samas kohas, Tallinna Lauluväljakul, tasub publikul üht-teist kõrva taha panna, et kohaletulek ja peo nautimine ladusalt ning rõõmsalt sujuks.

Saabumine väljakule

Kõige arukam on lauluväljakule tulla ühistranspordiga või jalgrattaga, rataste jaoks on Mere väravas avatud spetsiaalne parkla.

Ümberkaudsetel parkimisplatsidel ei pruugi autodele ruumi olla, ka Eesti Näituste parkla, kuhu pealtvaatajad on varasematel aastatel oma autod jätnud, on seekord mõeldud ainult esinejate busside jaoks.

Tantsupeo etendustele tulijaid hakatakse lauluväljakule lubama alates umbes kella kuuest. Kohale jõudes tasub varuda aega ja kannatust, sest vahemaad on pikemad kui tantsupidude eelmises asukohas Kalevi staadionil, ka ei pruugi istekohtade leidmine väga ruttu minna. Eriti kärmed peavad olema need, kes sisenevad Mere värava kaudu.

Pääs istekohtadele

Avamisel ja tantsupeo esimesel kontserdil 1. juulil saab publik istuda kahes sektoris. Tasasem Oru sektor on täidetud pinkidega ja algab tantsuplatsi äärest. Mäe sektor kerkib selsamas kõrval järsult Lasnamäe poole ning seal istepinke ei ole.

Pealtvaatajad pääsevad oma kohtadele ainult raadiotorni poolt, sest tuletorni juures olev ala on mõeldud lauljatele, kes avamise ajaks laulukaare all kohad sisse võtavad.

Tantsupeo teisel kontserdil 2. juulil lauljad aga ei osale ning osa publikust saab võimaluse istuda laulukaare alla. Sel õhtul saavad pealtvaatajad kasutada ka tuletornipoolset sissepääsu, et oma kohtadele jõuda.

Kohtade kättenäitamisel on abiks turvafirma töötajad, vajadusel saab teavet küsida ka infopunktidest, mis asuvad kõigi kolme sissepääsuvärava juures.

Käitumine peo ajal

Oru sektoris istuvad pealtvaatajad tantsupeo etenduse ajal oma kohtadelt liikuma ei pääse – piltlikult öeldes on pingid paigutatud otse tantsuplatsile ning nende ümber käib suur osa etenduse tegevusest koos tantsijate väljakule minemiste ja sealt tulemistega.

Pealegi on tantsupidu oma olemuselt tervik, mida vaadatakse ühel kohal istudes, nagu see oli ka varasemate Kalevi staadionil toimunud pidude ajal.

Vankrid ja ratastoolid

Kuna lapsevankrid istekohtade vahele ei mahu, saab need jätta vankrihoidu, mis asub laulukaare taga raadiotornipoolses osas. Ratastoolidega külastajatele on aga loodud spetsiaalne ala Oru sektori eesotsas.

Abi ja turvalisus

Kahel pool väljakut on neli esmaabitelki, kuhu võib iga tervisemurega pöörduda.

Tõsisemate probleemide korral toimetavad telgis olevad meedikud abivajaja juba ise lauluväljakule rajatud välihaiglasse või sõidutatakse ta väljakul valves oleva kiirabiautoga haig-
lasse.

Oru värava juures on sisse seatud politseipunkt, kuhu tuleks pöörduda ka kõikide kaotatud ja leitud esemete asjus. Kui mõni laps on rahvasummas kaduma läinud, on samuti kõige arukam just sinna minna.

Esinejale vajaminev

Tallinna ühistransport on peol esinejatele käepaela ettenäitamisel tasuta, nagu ka sõitmine Elektriraudtee rongidega.

Väljastpoolt Harjumaad saabunud peolised majutatakse 52 koolimajja, millest igaühes on tagatud arstiabi, valve ja turvateenistus, seal kaetakse ka hommiku- ja õhtusöögilauad.

Koolimajadesse saab siseneda majutuskaardi ettenäitamisel – kaardile pannakse kirja lapse ja tema ööbimiskoha andmed, mistõttu on see turvatagatis juhuks, kui laps peaks ära eksima.

Peopaigas on esinejatele eraldatud suur ala Eesti Näituste territooriumil, kus nad saavad lõunatada, puhata ja koguneda. Lõunasöögiks on soe supp ning magustoiduks kohupiimakreem, kohuke, jogurt või jäätis.


Mida lapsele kaasa pakkida?

- esinemisriided (puhtad ja parajaks timmitud)

- trenniriided (soovitatavalt mitu komplekti, sest võib vihma sadada, ning märgistatud, et kaotatud riided jälle omaniku leiaksid)

- trennijalatsid (sissekantud spordijalatsid, et ei hõõruks)

- kilekeep (kindlasti läbipaistev)

- müts ja kaitsekreem (päikese eest)

- mugav kott (varuriiete, nootide, veepudeli jms jaoks)

- triikraud (piisab ka ühest rühma peale)

- plaastrid (villide ja marrastuste puhuks)

- natuke taskuraha (lisasöögi ja -joogi ostmiseks)

- ravimid (kui lapsel on mõni krooniline haigus)

- ohtralt rõõmsat meelt (et saaks teistelegi jagada)


Kolm peopäeva

- Reede, 1. juuli kell 19 – XI noorte laulu- ja tantsupeo "maa ja ilm" avamine ning tantsupeo esimene etendus.

- Laupäev, 2. juuli kell 20 – tantsupeo teine etendus.

- Pühapäev, 3. juuli kell 9 – rongkäik, mis jätkub laulupeoga (ligikaudne algusaeg kell 13).