“Õnneks ei pea kaheksa tundi järjest külmhoones olema,” ütleb seal töötav Jevgeni Spitsõn. Vaatamata tööandja antud paksudele sokkidele, pükstele, kinnastele, jopele ja näomaskile, kannatab 24 külmapügala käes olla tund-poolteist. Pärast seda poeb pakane naha vahele.

“Siis tuleb pool tundi soojas ruumis olla ja kuuma teed või kohvi juua,” selgitab mees. Suvel võib ka õue päikese kätte minna, aga siis kulub ka pluss 30 kraadi juures veerand tundi, enne kui riided üles sulavad ja soe ihuni jõuab. Pärast tööd tuleb sooja duši all külmatunne välja ajada.
Sellele vaatamata on külmkambris töötajad, võrreldes muude osakondadega, tunduvalt vähem haiguslehel.

Jevgeni ütleb, et mõni mees sööb juba pool tundi pärast külmkambrist välja tulekut jäätist. Samas on ta tähele pannud, et osa üle viie aasta külmkambris töötanuid jäätist enam ei tahagi. “Mina olen töötanud üle nelja aasta ja praegu veel tahan,” naerab ta. Praegused lemmikud on pähklikreemiga vahvlitops ja vahtrasiirupiga liitrine jäätis.

Jäätiselattu sattus ta tööle pärast Soomest kodumaale naasmist, uurides CV Keskuses töökuulutusi. “Kutsuti kohale, läksin ja hakkas meeldima.”

Osal Balbiino töötajail peab aga olema lausa jäätisesoolikas, kuna tööülesannete hulka kuulub igahommikune jäätisesöömine. Eelmisel päeval tehases toodetu kvaliteeti tuleb ju kontrollida. Sellele vaatamata laseb nii mõnigi neist ka päeva peale jäisel maiusel hea maitsta.