Osaliste ränkraske teekond kergema tuleviku nimel algas aasta eest, mil ligi kuuesaja inimese hulgast valiti välja seitse ülekaalulist, kelle kehakaal oli niivõrd suur, et neid sai kaaluda vaid kaubakaaluga. Praeguseks on osalisi nõustatud, treenitud ja jälgitud ning eranditult kõigi nende inimeste elu on tunduvalt muutunud.

Raske aasta oli

Teadasaamine, et ülekaal võib tappa, pani nad parema tervise nimel väga tugevalt pingutama. Raske tööga kaasnenud suured ja positiivsed muutused – kaalulangusega paranenud tervis, kasvanud enesehinnang ja tõsised muudatused elustiilis – on kaasa toonud uskumatuid töövõite ja vaimustavat sära isiklikku ellu.

“Kaalul on rohkem kui elu” pole tüüpiline reality, kust osalisi välja hääletatakse ja võidu nimel rabeldakse; tegu on isikliku, avameelse, elulise ja emotsionaalse tõsielusarjaga.

See on sari, mille iga lugu tõestab, et tervisesse investeerimine õigustab end igati, sest just terves kehas on terve ka vaim. Loomulikult ei ole tulemusteni jõudmine lihtne ning vaatajad saavad aimu kõigest, mis osalejatega aasta jooksul juhtus – nii eneseületamistest, tagasilöökidest, konfliktidest, higist ja valust kui ka rõõmupisaratest ja õnnehetkedest.

Sarjas osalevad Rudolf (41), Kristel (32), Eero (43), Terli (32), Kaidi (21), Kristjan (32) ja Andro (34). Osalejate treener, toitumisnõustaja ja psühholoog on Erik Orgu.

Osalejad – kes on kes?

Rudolf on mees kui metsapull. Jahimees, kaitseväelane, käinud nii Iraagis kui Afganistanis. Ta ei pelga hunti ega tonti. Endast pole Rudolf aga jagu saanud – viimased 14 aastat ei ole Rudolfil õnnestunud kaitseväelase kohustuslikke füüsilisi teste ära teha. Kui kardioloog talle mõne kuu jooksul saabuvat infarkti prognoosis, võttis mees surmahirmu tundes jalad kõhu alt välja. Rudolfi algsest kaalust – 151 kg – on praeguseks saanud 99,99.

Rudolf: “Olin proovinud väga erinevaid võtteid kehakaalu langetamiseks. Osadel kordadel ei sobinud mulle valitud metoodika, aga tihti jäi asi pidama selle taha, et mul polnud vajalikke teadmisi ja oskusi. Kui olin lugenud saate tutvustust TV 3 kodulehelt, tundus see mulle hea võimalusena proovida veel kord ning saada juurde uusi teadmisi ja oskusi nii kaalulangetamise vallas kui ka suhtlemisel huvitavate inimeste ja meediaga.”

Kristel on noor naine, kelle suur ja ilus unistus on pulmad ning emaks saamine. Kristeli kaalu juures, mis koduse tööga aina tõuseb, on kõik see kaunis olnud aga kättesaamatu. Pruutkleit ei läheks selga ja kaaluga rikutud tervis ei luba soovitud beebil tulla. Kristel on ennegi dieeditanud, kuid arst on soovitanud talle hoopis maovähendusoperatsiooni. Kristeli kaal oli 109 kg, praegu 68,8.

Kristel: “Saates osalen sellepärast, et tervisega tekkisid probleemid, arst saatis maooperatsioonile, milleks polnud ei raha ega julgust.”

Eero on endine politseinik ja jäätisemüüja. Töö on magus ja istuv ning mehele teise inimese kaalu jagu rasva ümber kasvatanud. Tervis on rikkis, väsimus tappev ja samal moel enam edasi minna ei saa. Aastaga vahetab Eero oma elus kõik välja. Füüsiline vorm on vaid väike osa tema totaalsest muutusest. Eero algne kaal oli 140 kg, praegu 93.

Eero: “Suur kehakaal tekitab palju hädasid: norskamine, liikumisraskus, nii et midagi oli vaja enda elus muuta. Olin hiljuti kaotanud töökoha ja tuli teha valik, kas uus töö või tervis. Lõpliku otsuse tegin ikka tervise pärast.”

Terli on pühendunud koduperenaine, kellel on lihtne soov – olla ilus. Suuruse tõttu on Terli garderoobis vaid paar T-särki, kuigi ta tahaks kanda ka kleite ja panna jalga ilusad kingad. Terli menüü koosnes peamiselt magusast ja rasvasest. Liikumine ja tervislik toitumine muudaks tema jaoks kõike. Terli kaalus aasta tagasi 156 kg, praegu 134.

Terli: “Saatesse otsustasin minna, kuna tundsin, et lihtsalt on seda vaja.”

Kaidi on neiu, kes ootab printsi valgel hobusel. Ta on suur ning ei tunne end oma kehas hästi. Enesehinnang on madal ja kaal rikub suhteid. Noore inimese rock’n’roll-elustiil soosib aga pigem rummikokteile kui mineraalvett. Tahtejõud peab võitma kiusatuse, siis ehk saabub ka suur armastus. Kaidi kaal oli 121,6 kg, praegu 110,7.

Kaidi: “Otsustasin saatesse minna, et ennetada ülekaalust põhjustatud haigusi ning parandada oma elukvaliteeti.”

Kristjan on Kalevipoja mõõtu mees, kellele meeldib autodega mängida. Kirglikul rallisõbral on aga kaks suurt häda – ta ei mahu autosse ning on koledal kombel laisk. Aasta isikliku treeneriga peaks Kristjanit nii palju vähendama, et ta taas võistelda saaks. Kristjani kaal oli 176 kg, praegu 160.

Kristjan: “Otsustasin saatesse minna oma laste ja enda tervise pärast.”

Andro võtab oma kaalumure väga lihtsalt kokku: ei taha noorelt surra. Ega saagi – kes siis tema kolm last üles kasvataks? Kuidas aga jätta söömata, kui oled ametis kõrtsi peakokana ning armastad pikutada? Kuidas motiveerida pikutavat kokka? Andro algne kaal oli 130 kg, praegu 107.

Andro: “Saatesse otsustasin minna selleks, et ennetada ülekaalulisusest tekkida võivaid terviseprobleeme. Kuna mul on kolm võrratut last, siis kunagi tahaks ikka lapselapsi ka süles hoida.”