Need on teemad, millest tihti ei räägita isegi koduseinte vahel, kuigi peaks, sest eestlasele omase liigse sissepoole elamise tõttu jäävad paljud probleemid lahendamata. Eesti on näiteks abielulahutuste arvu poolest Euroopas esirinnas.

Millest tuleb sarjas juttu?

Elo Mõttus-Leppik: “Sellist saadet ei ole kindlasti kerge teha, kus tuntud inimesed avavad teisele inimesele ukse oma sisemaailma, päris tunnete ja ka valusate üleelamiste juurde. Selleks peame saatejuhtidena saavutama inimese usalduse. Saatesarja alustades oli see kindlasti keerulisem, aga nüüd, kus paljudele on saanud meie käekiri tuttavaks ja sümpaatseks, on juba kindlasti kergem.”

Katrin Tibar: “Milleks rääkida tühja juttu, kui saab rääkida päris asjadest ja veel sellega kedagi aidata. Tegelikult on nii, et teiste lugusid kuulates saab ka endale ausalt otsa vaadata ja olla avatud omavahelisteks vestlusteks lähedastega.”

Elo Mõttus-Leppik: “Palju vastukaja saime näiteks pärast Jaan Tättega tehtud saadet, kus ta rääkis avameelselt, kuidas kaheaastane ümbermaailmareis on teda perest võõrandanud ja kui keeruline on kodus taas kohta leida. Mitu inimest kirjutasid meile pärast, et saates esitatud mõtetest ja lahendustest oli neile suuresti abi oma suhtekriiside ületamisel.”

Elo Mõttus-Leppik lisab, et ka selle hooaja teemadering pakub kuhjaga mõtte- ja kõneainet: peretülid, mis lõhuvad kooselu; lahutused ja senise elu kokkuvarisemine; koolikiusamine ja ebakindlus; ületöötamine ja selle mõju pereelule ning palju muud.

“Vaadates enda ümber, võib ekslikult tekkida tunne, et kõik teised oskavad oma elu väga hästi elada, on õnnelikud, ilusad ja edukad. Ainult mina olen stressis ja maadlen probleemidega,” toob ta näiteks. Ja jätkab, et enamasti on muretu edukus ainult väline fassaad.

“Saates vaatame selle fassaadi taha. Inimeste lugude kaudu räägime elust ja asjadest nende õigete nimedega. Sellest ka saate pealkiri “Avameelselt”,” kõneleb Elo Mõttus-Leppik.

“Üks pereterapeut ütles mulle, et soovitab oma klientidel mõnikord meie saateid vaadata – see on minu meelest väga suur tunnustus. Kui tuntud inimesed räägivad sarnastest tunnetest ja probleemidest, mis paljusid vaevavad, siis see annab jõudu ja energiat elus edasi minna,” räägib Katrin Tibar saate vajalikkusest.

Kuidas leida teemasid?

Katrin ütleb, et alati on mingid teemad õhus. Oluline on need kinni püüda ja ära tabada, mis on parajasti inimeste hingel. “Tahame, et teemad ka meid ennast kõnetaksid. Kogunenud on juba hooaja jagu häid teemasid, mis on teostamist väärt.”

Elo usub, et teemade leidmisel on kindlasti abiks ka Katrini töö psühholoogina ja kunstiterapeudina. “Ja muidugi me vaidleme palju teemade üle. Kui omavahel kokkuleppele ei jõua, siis testime seltskonnas, kas üks või teine teema pakub huvi.”

Hooaja esimene saade “Avameelselt” räägib tööstressist, selle mõjust tervisele ning suhetele abikaasa ja lastega. Ületöötanud inimesed tunnevad enamasti süütunnet lähedaste ees, sest aega ei jagu piisavalt lastele, abikaasale, vanematele.

Esimeses saates räägib näitleja Andrus Vaarik avameelselt, kuidas ta võitleb laval migreenihoogudega ja on südameprobleemidega sattunud haiglasse. Hannes Võrno viis ülekoormus tilgutite alla, justiitsminister Andres Anvelt maadleb uneprobleemidega ja on üle elanud infarktieelse seisundi. Mehed räägivad oma kogemustest.

Inimesed on avameelsed

Mida teha, kui oleme sattunud kahvlisse, kui laenud vajavad maksmist, tervis ei pea vastu ja pere kannatus on katkemas? Esimeses saates annab nõu psühholoog Tiina Jõgeda.

“Kahjuks loeme tihti uudiseid järjekordsetest lahutustest ja uute õnnelike paaride tekkimisest. Mida aga tunneb mahajääja, mis toimub tema hinges? Ühe saate pühendame näiteks sellele teemale,” räägib Katrin.

Elo sõnul on viimasel ajal palju kirgi kütnud perevägivalla teema. “Ka meie saates avab oma valusa lapsepõlve üks tuntud ja armastatud naine. Öeldakse, et isad annavad oma tütardele elus edasi jõudmiseks tiivad. Kui isa meid tunnustab, kasvame enamasti enesekindlateks naisteks, kes teavad oma väärtust. Mis saab aga siis, kui isaga on suhted olnud keerulised või isa pole üldse olnud?”

Elo ja Katrin lubavad jutuks võtta ka peretülid: kuidas need hoo sisse saavad, mismoodi me enese teadmata tülisid toidame ja neid üleval hoiame ning selle tõttu emotsionaalselt üksteisest järjest kaugemale triivime.

Saatejuhid möönavad, et teemad, mida nad saadetes lahkavad, on rasked, kuid sellegipoolest ei ole neil enda tunnetega keeruline hakkama saada – pigem on oluline, et intervjueeritav ennast hästi ja turvaliselt tunneks.

“Muidugi on ka tõesti kurbi lugusid ette tulnud,” ütleb Katrin. Ta toob näiteks saate noorest lauljast Revo Jõgisalust, kelle viis meie hulgast melanoomkasvaja. Elo sõnutsi on tema ja Katrini eesmärk see, et inimene tahaks avameelselt rääkida. “Kuna räägime enne ka telefoni teel või saame kokku, siis teame juba enne salvestust, mida ühest või teisest intervjuust oodata. Siiani on väga vahvad inimesed meid usaldanud ja just selle saate oma lugude rääkimiseks valinud.”

Katrini meelest oleks murdvargana inimese maailma siseneda väga kole, ja rääkimise vastumeelsus paistab ekraanilt ka suurepäraselt välja. Pealegi on kurb näha inimesi, kes aeg-ajalt kogu oma viletsuses ootamatult kaameravihku satuvad ja ei tunne ennast seal üldse mugavalt.

“Rahvas näeb küll tõelist elu, aga mis hinnaga?” küsib Katrin Tiru. “Eriti oluline on minu meelest, et vanemad suudaksid lapsi neile mittevajaliku avalikkuse eest kaitsta. Ma arvan, et tõelist elu saab ka nii näidata, et kõik on rahul.”

Elo tunnustab sarjas osalevaid inimesi nende avameelsuse eest. “Olen tähele pannud, et inimesed, kes julgevad oma nõrkusi näidata, on väga sümpaatsed ja ka huvitavad. Raske on samastuda inimesega, kellel pole ühtegi probleemi,” räägib Elo. Ühes on ta aga kindel: et saada kellegagi heaks sõbraks, peab liikuma järk-järgult, ehedate tunnete ja mõtete juurde. Seal oleme aga kõige haavatavamad ning muidugi sisaldab see mõningaid riske. Mina arvan, et tugev inimene ei häbene olla haavatav.”


Avameelsed

Millest eelmisel hooajal räägiti?

- Jaan Tätte kõneles, kui raske on pärast kaheaastast maailmareisi taas perega kohaneda.

- Erisaates rääkis pantvangikriisist naasnud jalgrattur meeste läbielamistest.

- Isata kasvanud Urmas Sõõrumaa pajatas oma esimesest kohtumisest isaga täiskasvanuna ning kuidas isa puudumine tema elu ja valikuid isana mõjutanud on.

- Kaja Kallas tunnistas, kui raske on olla korraga edukas kodus ja tööl.

- Marju Länik rääkis koormavast üksildustundest.

- Ott Lepland ja Andrus Kivirähk rääkisid kadedusest nende ümber.

- Evelin Sepp ja Maarja Liis Ilus vastasid küsimusele, miks edukad ja ilusad Eesti naised lastesaamist edasi lükkavad.


"Avameelselt"

Saatejuhid

- Sarja autorid ja saatejuhid Elo Mõttus-Leppik ja Katrin Tibar on lõpetanud psühholoogia eriala.

- Katrin on tegev psühholoogina ja kunstiterapeudina Nõmme tervise-kliinikus.

- Elo töötab ka poliitikaajakirjanikuna ja kajastab päevauudiseid Kanal 2 “Reporteris”.