Reede õhtul parimal eetriajal jooksnud programm põhjustas ägedaid vaidlusi nii kodudes kui ka sõprade keskel, rääkimata kaebustest saate tegijatele, kirjutab The New York Times.

"Saime ligikaudu 60 sõnumit inimestelt, kes pahandasid meie puuriitade peale," rääkis Lars Mytting, kelle raamat "Tahke puit: kõik puude lõhkumisest, kuivatamisest ja hoiustamisest ning puukütmise hingest" oli programmi aluseks. "50 protsenti sõnumitest pahandasid, et halgudel riidas on koor allpool ja ülejäänud kurtsid, et halud on riita laotud, koor ülal."

Mytting selgitas, et kui miski norrakad kaheks leeriks jagab, siis on see puukoore-küsimus riidas.

Vaatajanumbrid kinnitasid ka, et Norra inimeste jaoks on puudega kütmine tõeliselt põnev teema, sest riigitelevisioonis näidatud saadet vaatas kokku 20 protsenti riigi elanikkonnast ehk ligi miljon inimest.

Riigis, kus 1,2 miljonil majapidamisel on kamin või puudega köetavad pliidid, on küttepuud teema, mis peab varem või hiljem televisiooni jõudma, selgitas telekompanii NRK programmijuht Rune Moeklebust. "Minu esimeseks mõtteks oli, et miks mirtte teha küttepuudest teleseriaal?"  Mõte arenes edasi 12-tunniseks programmiks, kus neli esimest tundi räägiti ja lõhuti puid ning ülejäänud kaheksa tundi näidati elavat kaminatuld. 

Raamat "Tahke puit" püsis üle aasta Norra mitte-ilukirjanduse edetabelites ning seda müüdi üle 150 000 eksemplari. 

Telesaate, mille nimi oli "Rahvusliku küttepuu õhtu",  tõeline kulminatsioon algas pärast põhiosa lõppu, kui ekraani vallutas Bergeni talumaja küdev kamin. 

Kunagi näitas ka Elion jõulude ajal küdeva kamina programmi, aga seda  ühtlast kordusrežiimil olnud pilti ei saa võrreldagi otsereportaažiga kamina kütmisest. Tuld valvas ja halge lisas vastavalt televaatajate soovitustele fotograaf I
ngrid Tangstad Hatlevoll ning eetrit täitis tule praksumine. 

"Ma ei saanud magama minna, sest ma oli nii erutatud, millal nad lisavad uusi puid,"  kommenteeris saadet üks vaataja ajalehe Dagbladet veebis. "Just kui ma suutsin end telekast lahti rebida, avasid nad vist natukene lõõri , sest leegid tõusid kõrgemaks. Ma ei ole irooniline," selgitas ta, "see programm  oli ühtlasi väga rahustav ja väga erutav."

Mitte kõik ei olnud programmiga siiski rahul. Nii näiteks kirjutas Andre Ulveseter oma twitteri-kontol: "Tahtsin puid kaminasse lisada, sattusin segadusse ja halg tabas teleekraani."

Huvitav, mis teema naelutaks eestlased tundideks teleka ette?